Sungrazer is klaar voor de toekomst Sungrazer is klaar voor de toekomst

"Onze muziek is misschien niet zo toegankelijk."

, Yelle Tieleman

Sungrazer is klaar voor de toekomst

"Onze muziek is misschien niet zo toegankelijk."

Yelle Tieleman ,

Pinkpop openen. Een droom voor iedere Limburgse band. Sungrazer heeft het voor elkaar gekregen. Ze wonnen Nu Of Nooit 2010 en daarmee hun ticket voor een optreden op Megaland. Rutger Smeets, zanger en gitarist, blikt vast vooruit met 3VOOR12/Limburg na afloop van hun optreden op Brookpop 2010.

"Onze muziek is misschien niet zo toegankelijk."

Dit weekend is het zover. Dan opent Sungrazer in de tent de eenenveertigst editie van Pinkpop, een droom die uitkomt. Volgens Jan Smeets toonde Sungrazer zich het meest klaar voor een optreden op Pinkpop. Is de band daar inderdaad klaar voor? "Vandaag wilden we echt knallen, maar het was echt moeilijk. Gisteren (23 april, red.) speelden we in Helmond in een kleine kroeg. Zij waren zat en wij ook. Die hadden we in een minuut voor ons. Dat was echt een feestje, het ging gigantisch. Ze staan gewoon te brallen voor je gezicht. Hier in Hoensbroek was het lastig, we moesten er toch heel hard voor werken." De vraag of de bezoekers van Pinkpop warm gaan worden van Sungrazer kan Rutger wel begrijpen.

"Onze muziek is misschien niet zo toegankelijk. We richten ons vooral op de mensen die houden van Orange Factory en alles wat daarbij hoort. Ja, dat is toch wel wat alternatiever. Bij de Pinkpop-presentatie in Paradiso zag je ook dat mensen wat terugschokken en dachten van "Hey, wat is dit?". De helft zal ons te gek vinden, nieuw en anders. De andere helft vindt ons misschien te hard en te heavy. Wij hebben nog best een lange weg te gaan. We hebben nu met de platendeal die we gesloten hebben (met Elektrohasch, een Duits label, red.) een enorm goede stap gezet. Het is speciaal voor die markt ook op vinyl uitgebracht en we hebben er nog een extra nummer voor opgenomen dat niet op de gewone cd staat; Intermezzo."

Sungrazer heeft de tijd genomen op het album te maken. In de studio namen ze in een aantal sessies een vijftal nummers op en eind 2009 was dat gebeurd. Voor het afmixen hebben ze ruim de tijd genomen en in februari 2010 was het klaar voor de druk. De planning om het voor Nu Of Nooit uit te brengen werd niet gehaald. Achteraf zijn de mannen daar niet rouwig om. De optredens in Paradiso en in De Wereld Draait Door hebben de band de juiste springplank bezorgd.

"En die springplank moet je dan wel goed gebruiken", vervolgt Rutger zijn verhaal. "We kregen na die optredens zoveel plays op onze MySpace-pagina. Echt enorm gaaf, wel tweeduizend op een dag. En dat bleef maar doorgaan." Is Smeets niet bang dat Sungrazer net als veel andere Nu of Nooit-winnaars uiteindelijk weer doodbloedt? "Om te kunnen overleven moet je een platendeal binnen hebben. Als je wint, moet je meteen een cd kunnen laten zien. Onze mailbox ontplofte nadat Mathijs van Nieuwkerk de plaat in beeld liet zien. En dan ga je. We hadden de cd natuurlijk al af, dat scheelt enorm. Daarom is die nieuwe platendeal ook zo belangrijk. Ons bereik is dan zo groot."

Plannen voor een nieuw album hebben de Limburgers ook al. In november gaan we weer opnieuw opnemen. In februari 2011 zou dat dan moeten afzijn. Het liefst ook weer op vinyl."

Voor 2010 staat natuurlijk Pinkpop op de planning. "Jaja, daar hebben we echt heel veel zin in. Natuurlijk! De lijst met optredens voor 2010 is langer dan alleen Pinkpop, maar die moet nog veel langer. Er komen nu twee tours aan. Een in september, en in oktober twee weken in Duitsland op eigen kracht." Het is duidelijk. Sungrazer is klaar voor wat komen gaat. Om te beginnen op Pinkpop, vrijdag 28 mei in de tent in Landgraaf.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg