Revamp en Morning laten Fenix op haar grondvesten trillen Revamp en Morning laten Fenix op haar grondvesten trillen

Female fronted metal night in Sittard

, Joost Bazelmans

Revamp en Morning laten Fenix op haar grondvesten trillen

Female fronted metal night in Sittard

Joost Bazelmans ,

Vrijdag 18 juni was in Fenix een metal-avond met 'beginners' en stoppers. Revamp, de nieuwe band van After Forever zangeres Floor Jansen, is nog niet zo lang aan het toeren. Terwijl Morning, dat het voorprogramma zou verzorgen, bezig is aan het laatste optredens. Een avond van oud en nieuw, die ongetwijfeld zou slagen.

Female fronted metal night in Sittard

Na de break van After Forever, heeft Floor Jansen in no-time weer een band om zich heen geformeerd en en album opgenomen. Ze zijn al een maand of twee aan het toeren en op 18 juni was Fenix in Sittard aan de beurt. Met in het voorprogramma de Limburgse metalband Morning, die nog drie optredens te gaan heeft voordat ze ermee stoppen.

Fenix is goed gevuld wanneer Morning aan het voorprogramma begint. En ze beginnen direct keihard. Het dubbele basedrum pedaal wordt tot het uiterste gedreven door de drummer, terwijl de gitaristen hun typische wijdbeense houdingen aannemen en snoeiharde riffs laten horen. De toetsenist gaat uit zijn dak achter zijn opstelling van keyboards en synthesizers.

Typisch voor Morning is de bassist, die heel rustig en gelaten zijn ding doet, maar de muziek wel voorziet van een stevige baslijn die hoort bij de harde metal van de band. Wanneer zangeres Saskia op het podium komt en begint te zingen is de Morning-sound compleet. Meest typerend is dat de zang op het halve tempo van de muziek lijkt te gaan, waardoor je een soort van ambient metal krijgt, maar dan wel heel erg bombastisch. Het publiek vindt het in ieder geval ok, want hier zwaaien de lange haardossen regelmatig wild in het rond op de maat van de muziek.

Na een uurtje is de groep klaar en begint het ombouwen van het podium. Het drumstel, de keyboards en synthesizers van Morning worden vervangen door de toetsen opstelling van Revamp. En er worden een paar grote ventilators op strategische plekken neergezet. Tevens worden er ook nog wat extra lampen neergezet en wordt een half uur voor aanvang van het optreden de rookmachine vol opengezet

.  
Wanneer de bandleden van Revamp opkomen zijn er een paar spots aan, staat het podium vol rook en is de rook door de ventilators ook tot diep in de zaal doorgedrongen.Er hangt een duister sfeertje die door door de intro van de band versterkt wordt. Maar ondanks het gebrek aan licht en de rook herkennen we wel een paar echte Limburgse muzikanten op het podium. Arjen Rijenen (Fisk, Moose Da Beat) zorgt samen met Jord Otto voor de keiharde gitaarsound, terwijl Jaap Melman (ex-Dreadlock Pussy, Bitcho) de zaal zal doen genieten van zijn keiharde maar strakke baslijnen. Samen met drummer Matthias Landes en toetsenist Ruben Wijga, zullen zij de sound van Revamp gaan verzorgen, die gecompleteerd wordt door de fantastsiche zang van Floor Jansen.

De set begint stevig en zal ook stevig blijven, met uitzondering van de ballad, die een klein rustpunt vormt bijna op het einde van het optreden. Maar voor de rest is het allemaal hard en snel, maar wel heerlijk. De muziek heeft veel weg van After Forever, bombastische metal voorzien van een hele stevige vrouwenstem die ook kan schreeuwen om daarna over te schakelen op klassieke zang. Een goed geschoolde stem, en dat is ook te horen. Overigens een heel contrast met het 'growlen' van Mark Jansen van Epica, die ook een nummer meedoet.

 
De ventilators op het podium doen hun werk goed en blazen de rook van de rookmachine wild over het podium en doen de lange haren van de bandleden alle kanten op waaien. En de extra lampen die zijn neergezet tonen ook hun nut. Tijdens de vele instrumentale stukken gaan de stroboscopen aan en de spots uit terwijl de hele band, inclusief Floor Jansen, wild staat te headbangen. Het is een show die je niet vaak ziet in Fenix, waar in ieder geval goed over nagedacht is en ook fantastisch wordt uitgevoerd.

Het repetoire is natuurlijk geen verrassing. Revamp heeft pas één album opgenomen en daar moeten ze uit putten. Maar ze spelen stiekem ook nog een nummer van After Forever en ze doen zelfs een verrassende cover; 'Bad romance' van Lady Gaga. Ze brengen dit nummer echt op zijn Revamps. Apart om te horen dat zo’n popsong ook heel goed door een metal band gespeeld kan worden.

Floor Jansen is back! Met een hele nieuwe live-band is ze doorgegaan waar After Forever is gestopt. Nu is de vraag of Revamp net zo succesvol zal zijn en binnenkort niet alleen Nederland, maar ook Europa gaat veroveren met hun heerlijke sound. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg