Toto plakt pleister op WK-wond Bospop bezoeker Toto plakt pleister op WK-wond Bospop bezoeker

Ook The Doors, Dweezil Zappa en Billy Idol maken met terugwerkende kracht veel goed op laatste Bospop dag

, Joost Bazelmans en Jörg de Groot

Toto plakt pleister op WK-wond Bospop bezoeker

Ook The Doors, Dweezil Zappa en Billy Idol maken met terugwerkende kracht veel goed op laatste Bospop dag

Joost Bazelmans en Jörg de Groot ,

Het zonnetje heeft vandaag weer zijn best gedaan en gaat langzaam onder. Gelukkig waait het de hele dag lekker door wat maakt dat de hitte een stuk draaglijker is. Het verslag van de zondagavond op Bospop waar de finale van het WK voetbal een eigen plek krijgt.

Ook The Doors, Dweezil Zappa en Billy Idol maken met terugwerkende kracht veel goed op laatste Bospop dag

Het zonnetje heeft vandaag weer zijn best gedaan en gaat langzaam onder. Gelukkig waait het de hele dag lekker door wat maakt dat de hitte een stuk draaglijker is. Het verslag van de zondagavond op Bospop waar de finale van het WK voetbal een eigen plek krijgt.

Frank Zappa is dood. Lang leve Frank Zappa! Dweezil Zappa, zoon van de veel te vroeg gestorven Frank Zappa, laat de briljante en soms wat obscure nummers van zijn vader horen. Geen simpele vierkwarters, iets wat menig bezoeker al snel in de gaten krijgt, maar veel exotische maatsoorten en tempowisselingen, veel melodie, veel blazers, piano en soulvolle zang. Keuze genoeg uit het repertoire van Frank Zappa maar helaas te weinig tijd om veel te laten horen. Werk van Apostrophe ('), 'Cosmik Debris', en Joe's Garage, 'Keep It Greasy', komt voorbij. Afsluiter is 'Don't Eat The Yellow Snow'. De tijd zit erop. Wat kan een uurtje een hoop muzikaliteit bevatten.

Billy Idol, de man met de blonde, nee witte, haren. Strak gekapt en gekleed. Veel hits in de eighties maar weinig meer van gehoord de laatste jaren. Dat hij het rocken niet verleerd is, wordt duidelijk op Bospop. De tand des tijds heeft natuurlijk grip gekregen op Idol maar de blonde lokken, niet meer wit, en het stoere leren jasje zijn aanwezig. Hits all over the place: 'Eyes Without A Face' en 'Dancing With My Self' om er een paar te noemen.

Oranje speelt vandaag in de finale tegen Spanje. De organisatie van Bospop heeft ervoor gekozen om de programmering licht aan te passen. Vandaag zijn de bands iets eerder begonnen met spelen en zijn de pauzetijden verkort. Naast het hoofdpodium wordt de wedstrijd op 2 grote schermen getoond. De spanning is te snijden terwijl het gele kaarten aan beide kanten regent.

In 2004 stonden The Doors reeds op Bospop. Regen tijdens de warme klanken van het Hammond orgel tijdens 'Light My Fire'. Een betere combinatie was er niet denkbaar. Vandaag spelen Ray Manzarek & Robbie Krieger of the Doors op het podium in de tent een selectie van het beste wat The Doors heeft gemaakt.  De opera Carmina Burana schalt door de speakers en na een korte brom in het instrumentarium wordt alsnog 'Roadhouse Blues' ingezet. Zanger Miljenko Matijevic laat Jim Morrison herleven, wat een stem. Terwijl Oranje spijtig genoeg sneuvelt tegen Spanje, wordt in de tent toch een feestje gevierd door de aanwezigen met klassiekers als 'Break on Through (To The Other Side)'  en 'Touch Me' en 'Alabama Song (Whisky Bar)'. De krasse knarren weten in ieder geval hoe er muziek gemaakt moet worden. Dit keer geen regen tijdens het optreden maar dat had toch niet zoveel uitgemaakt in de tent.

De laatste 'vriend des festivals' is Toto. Steve Lukather stond in 2008 nog solo op het podium in Weert. In 2002 was Toto voor het laatst te zien en nu dit jaar weer. Drummer Jeff Porcaro overleed in augustus 1992 aan de gevolgen van, naar verluid, een ongeluk met bestrijdingsmiddelen. Bij broer MIke Porcaro werd een ongeneeslijke spierziekte vastgesteld. In februari jongstleden werd bekend gemaakt dat ter ere van Mike Porcaro, Toto nog eenmaal bij elkaar zou komen voor een kleine toernee. Toto's line-up bestaat deze toernee uit Steve Lukather (gitaar, zang), David Paich (toetsen), Joseph Williams (zang), Steve Porcaro (toetsen), Simon Phillips (drums) en bas legende Nathan East. Zwaargewichten in muziekland en garantie voor een flinke portie melodieuze rock. Lukather verschijnt met een oranje gitaar ten tonele en spreek later bemoedigende woorden over het resultaat van Oranje richting het publiek. Dit wordt hem zeer in dank afgenomen. En dit zelfde publiek krijgt waar het voor komt: een uitermate strakke, swingende set met onder andere 'Stop Loving You', 'Pamela', 'I will remember jou', opgedragen aan Lukather's moeder,  en 'Africa'. Eigenlijk teveel om op te noemen. Tijdens 'Rosanna' valt er een buitje regen. Na afsluiter 'Hold The Line' verlaten de Amerikanen het hoofdpodium van Bospop en kan het publiek, muzikaal gezien, tevreden naar huis.

Bospop 2010 zit erop. Een erg warm weekend met een gevarieerd aanbod aan muziek: van metal tot blues, van pop tot soul. De nieuwe locatie is prima bevallen en de faciliteiten waren prima. Dat alles tezamen maakt dat we nu alweer uitzien naar Bospop 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg