Slogan blijkt waarheid… Bokpop is te gek! Slogan blijkt waarheid… Bokpop is te gek!

Geslaagde derde editie in Openluchttheater

, Hans van Eijsden

Slogan blijkt waarheid… Bokpop is te gek!

Geslaagde derde editie in Openluchttheater

Hans van Eijsden ,

Toeristenstad Valkenburg heeft meer te bieden dan alleen maar souvenirshops, terrasjes en restaurants: Landgraaf heeft Pinkpop, Heerlen heeft Booch?, Maastricht heeft Bruis. Maar Valkenburg heeft Bokpop!

Geslaagde derde editie in Openluchttheater

Alweer de derde editie van Bokpop bleek een schot in de roos te zijn. Ondanks concurrentie van andere festivals in de regio kwamen er een kleine duizend toeschouwers op af om te genieten van een puik programma. Het weer werkte natuurlijk goed mee en de locatie (Openluchttheater Valkenburg) was perfect. Naast het muzikale aanbod was er genoeg ruimte om lekker te relaxen in het zonnetje en met vrienden een drankje te nuttigen of een lekker hapje te nemen. Ook hier was het aanbod  ruim en de service uitstekend.

In de heerlijke ambiance van het Openluchttheater vond afgelopen weekend de derde editie van het Bokpopfestival plaats. Na de hiphop van zaterdag was het zondag tijd voor pop en rock. De presentatie van het festival staat op naam van 3FM dj Annemieke Schollaardt, echter daar ze wegens file wat later zal arriveren neemt Miss Bokpop Renate (bekend van de videofilmpjes op internet en lokale tv) het tijdelijk van haar over en wenst onder luid applaus het publiek veel plezier op deze mooie dag.

Na opwarmers in de vorm van dj Beat Perspectief en openingsact de nieuwe Limburgse formatie The Gainsay, die ons trakteerde op heerlijke catchy up-tempo popsongs, was het rond half twee de beurt aan het Maastrichts/ Valkenburgse Sungrazer om de harten van het inmiddels ruim aanwezige Bokpoppubliek te stelen.

Dat Sungrazer (winnaar van Nu Of Nooit 2010 ) op dit moment een van de Limburgse topformaties is, werd al  duidelijk bij het zien van de diverse festivalaffiches in onze regio. Er gaat geen festival voorbij of Sungrazer is van de partij en hoe!. Met hun psychedelische stonerrock weten ze de fans snel aan zich te binden.

Naast nummers van hun onlangs verschenen album schuwen ze niet om zo hier en daar ware jamsessies op het podium te doen ontstaan. Een gave set, met nummers als 'Zero Zero', 'Wild Goose', een lange versie van 'If' en het op hun gezamenlijke vakantie geschreven 'Somo', werd ons met plezier voorgeschoteld en de groep ontpopt zich langzamerhand als een waar pareltje van het Zuiden.
 
Volgende act is de band van zanger/ gitarist Stefan Schill, die onlangs zijn debuutalbum 'Don’t Say A Word' uitbracht en vaderlandse bekendheid kreeg door een optreden bij De Wereld Draait Door. Hij speelde in het voorprogramma van Dana Fuchs en Philip Sayce die we later deze dag nog zullen tegenkomen. Ook ging hij zelf al met zijn band op tour. Zijn muziek is een mix van rock en blues overgoten met af en toe een Prince sound. Bokpop reageerde zeer positief op dit optreden en de band was ook te spreken over hun set en het publiek.

Beans & Fatback is een project van Lefties Soul Connection-zanger Onno Smit. Hij besloot zijn liefde voor muziek te combineren met zijn passie voor koken en nodigde enkele bevriende muzikanten uit om zijn muziek op te nemen in ruil voor een uitgebreide maaltijd. Onno en vrienden hebben er duidelijk zin in vanmiddag en weten dit over te brengen richting het enthousiaste publiek. Energieke muziek waarbij het publiek niet stil kon blijven zitten. Hun hit 'All I Think About' werd de meezinger van Bokpop. Ook het duel tussen de twee drummers van de band oogstte veel lof vanuit het publiek.

Na deze Nederlandse groepen is het nu tijd voor een Belgisch blok en het duo Micha Volders en Lotte van Hamel oftewel: Vermin Twins schotelen ons een mix van electro pop en dance voor. Gekleed in extreme outfits en vol power spelen ze nummers van hun album 'Exoskeleton', dat in Belgie al het predikaat Beste album van 2010 heeft opgeplakt gekregen. ’s Avonds spelen ze nog op het Dour festival, maar vanmiddag, zingen, dansen, schreeuwen en rocken ze op Bokpop.

De Belgische inbreng gaat verder met The Hickey Underworld uit Antwerpen. Deze band met hun rauwe, wilde, soms snoeiharde opzwepende rock was al de sensatie op Werchter 2009 en nu is Bokpop aan de beurt om te veroveren. Wat een power op het podium, af en toe lijkt het wel een orkaan van geluid. Vanuit Belgie waren veel fans met deze band meegekomen om hun te ondersteunen, maar Valkenburg wist deze muziek ook te waarderen en beloonde de groep met een flink applaus.

Wat opviel tijdens Bokpop was de korte pauzes tussen de groepen. Een goed georganiseerd team stond klaar om alles op het podium snel in orde te krijgen voor het volgende optreden. Ook achter de schermen waren veel vrijwilligers bezig om te zorgen dat het de muzikanten aan niets ontbrak en alles goed verliep. Het was in ieder geval een relaxt festival, zeer goed georganiseerd, deskundige beveiliging en een lage entreeprijs (13,50 euro) zorgden ervoor dat iedereen van jong tot oud genoot van deze dag.

Tijd voor weer wat vrouwelijke inbreng op het podium. Anneke van Giersbergen, voormalige frontlady van The Gathering speelt vanavond solo. Ze heeft haar band Agua De Annique, waarmee ze inmiddels al weer drie cd’s heeft gemaakt, thuisgelaten en schotelt ons enkele fraaie nummers voor.

Anneke heeft , zoals ze zelf zegt, energie over en dat blijkt wel uit de vele projecten waarmee ze zich bezig houdt. Is ze niet zelf aan het componeren of optreden, dan speelt ze wel weer mee bij de tour van Within Temptation of zingt ze op de albums van Ayreon of Devin Townsend. Ze is enorm populair in Zuid-Amerika, Spanje en Frankrijk, maar vanavond staat ze stralend te spelen op Bokpop. Ze eindigt met het nummer Jolene, een cover  van Dolly Parton meegezongen door het geweldige publiek.

We naderen het eind van een geweldige dag, maar niet voordat we kennis maken met Philip Sayce. Geboren in Wales, maar opgegroeid in Toronto, Canada wist Philip, nadat hij op jonge leeftijd samen met zijn ouders een concert bezocht van Eric Clapton, dat gitaarspelen zijn levenswerk zou worden. Valkenburg werd zowat bedolven onder de power en het geluid van de rock en blues van Sayce die samen met Chris Jago op drums en Joel Gottschalk op bass toch wel de revelatie van de derde editie van Bokpop was.

Sayce speelde nummers van zijn laatste album 'Innerevolution' en van zijn heruitgebrachte cd 'Peace Machine'. Heftige afsluiter was het nummer 'Cinnamon Girl' van Neil Young, een song die nooit ontbreekt op de setlist van de band van Philip Sayce. Gisteren was hij op de partij bij het Bluesfestival in het Belgische Peer en komende week staat hij samen met ZZ Top op de planken in Frankrijk en Valkenburg weet inmiddels ook wie Philip Sayce is.

Aan alles komt helaas een einde dus ook aan deze vlekkeloos verlopen editie van Bokpop 2010, maar niet voordat het nog altijd massaal aanwezige publiek uit zijn dak kan gaan bij de huidige nummer één rockband van Nederland: Moke.  De mannen uit Amsterdam hadden er duidelijk zin in en wederom gestoken in strakke outfits gaven ze een heerlijke concert weg. Nummers als 'Here Comes The Summer', 'Last Chance' en 'The Long Way' werden afgewisseld door songs van hun laatste album 'The Long And Dangerous Sea'.

Omdat het publiek bleef vragen om meer, speelde Moke nog een nummer als toegift en daarmee kwam een einde aan een dag vol heerlijke muziek.  Als pluim op de hoed voor organisatie en publiek kreeg Bokpop van de mannen van Moke het predikaat 'Het gezelligste festival van Nederland' mee.

Voldaan keerde het publiek terug naar huis, camping of hotel en werden al afspraken gemaakt om volgend jaar terug te keren naar Valkenburg om ook de vierde editie van Bokpop te kunnen meemaken. Terugkijkend op dit festival kun je maar een ding concluderen… Bokpop is te gek!
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg