Gezelligheid beheerst het feest Gezelligheid beheerst het feest

Laatste dagen van Pleinfeesten Gennep staan in teken van Nederlandstalige muziek

, Bas van den Ende

Gezelligheid beheerst het feest

Laatste dagen van Pleinfeesten Gennep staan in teken van Nederlandstalige muziek

Bas van den Ende ,

De tweede en derde dag van Pleinfeesten Gennep hadden bijna alles, temperaturen van dik boven de 30°C, een klein buitje, veel goede feestmuziek, maar boven alles een topsfeer.

Laatste dagen van Pleinfeesten Gennep staan in teken van Nederlandstalige muziek

Pleinfeesten Gennep ging op vrijdag van start met een house-feest voor een jeugdiger publiek. De zaterdag en zondag zijn voor iedereen, ongeacht de leeftijdsgroep. Dit blijkt ook aan al het aanwezige publiek. Met artiesten als de 3JS, Jannes, Renee Schuurmans en Jan Smit wordt het deze dagen een feest met een Nederlands tintje. Vandaar dat deze dag ook toepasselijk genaamd is: DutchDay.

Het feest wordt op zaterdag en zondag begeleid door DJ's van de Bolle Jan Show. Deze DJ's staan erom bekend dat ze bekende Neerlandse hits gebruiken om een feest warm te draaien. Het wordt al snel druk op het Europaplein te Gennep en de eerste voetjes bewegen ook al op het ritme van de muziek. Al lijkt de DJ niet de beste spreker te zijn, de man heeft een vocabulaire waarin vakantie, Nederlands elftal en Oranje wel heel vaak voorkomen.

Om 21:30 stipt betreden de 3JS het podium, de heren Jaap, Jan en Jaap (what’s in a name?) krijgen meteen een luid applaus. De drie mannen hebben allen een redelijk geschiedenis in de rockmuziek. Twee van de drie hebben zelfs in het voorprogramma van Bon Jovi gestaan. Aan de andere kant, BZN begon ook als een rockband. De geschiedenis van de band komt nu alleen nog naar voren in de gitaar-rifs, die helaas pas later in de set goed naar voren komen. Alleen de akoestische gitaar blijft de gehele tijd op de achtergrond in de mix.

Aan het einde van de set is er ook nog tijd voor een intermezzo van alleen de gitaren, dit is een hoogtepunt van de show. Daarnaast moet gezegd worden dat Jan Dulles (de zanger resp.) een goede stem heeft, die goed past bij dit genre. Geweldige uithalen zal hij niet maken, maar dat past ook niet in de set.

Een uur later komt Renee Schuurmans vervroegd het podium op. Hij claimt zich op vrijdag schor te hebben geschreeuwd voor het Nederlands elftal. Dit lijkt echter niet de waarheid te zijn. Meneer Schuurmans blijkt de beste zanger van deze feesten. Uithalen gebeuren zelden, maar de man kan het wel. Verder zijn er geen verassingen in de show. Meezingers, publieksparticipatie, alles wat van een (feest)zanger wordt verwacht gebruikt hij om er ook daadwerkelijk een feest van te maken. Het enige nadeel is dat hij maar een half uurtje over heeft voor Gennep.

Iets voor twaalven komt Jannes dan als laatste van de avond het podium op. Veel kan gezegd worden van deze man, maar niet dat hij er geen feest van weet te maken. Hij zingt sterk, al heeft hij (zoals meer Nederlandstalige zangers) een beperkt register. Daarnaast weet deze artiest ook verreweg de meeste mensen achter zich te scharen. Er zijn weinig mensen die niet mee swingen met de aanstekelijke liedjes, de sfeer zit er goed in bij het publiek. In ruim drie kwartier tijd speelt Jannes al zijn hitjes, verder geen verrassingen, gewoon een goede set.

Op de zondag is er meer gedacht aan de kinderen, met veel attracties en bezigheden voor kinderen. Geen wonder dat de laatste dag dan ook FunDay wordt genoemd. De dag wordt geopend door Sam, een lokale artiest die nog geen eigen repertoire heeft. Zijn covers klinken niet verkeerd, net zo min als het enige eigen nummer van die dag, maar op dit moment is het nog te weinig om door te breken.

Iets later op de middag komt dan eindelijk de man van de dag op het podium. Onder luid applaus betreedt Jan Smit het podium. Het wordt al snel duidelijk dat dit niet zijn eerste optreden is. Niet alleen zingt hij goed, zonder uithalen, maar ook gebruikt hij veel humor tussen de nummers door om het publiek te charmeren. Al is dat niet moeilijk als er een lief driejarig kind op het podium staat dat geen zoentje van Jan wil. Net als alle andere artiesten die hebben opgetreden deze dagen heeft Jan ook niet het grootste bereik qua stem. Dat is echter geen remming voor deze man om al zijn grootste hits te laten horen en er een groot feest van te maken. Na iets meer dan een half uur verlaat Meneer Smit het podium weer om het feest af te laten sluiten door DJ Chiel.

Als de avond begint te vallen is dan ook weer de tweede editie van Pleinfeesten Gennep afgelopen. Een succesvolle editie die dit jaar in het teken stond van het goede doel Stichting Tante Lenie. Met ruim 5000 bezoekers kan de 'slechts' 14-koppige organisatie zich een klopje op de rug geven. Op naar volgend jaar waar hopelijk dan dezelfde sfeer kan worden behouden.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg