De Nieuwe Nor ontSPORd De Nieuwe Nor ontSPORd

Uitverkocht en uit je plaat tot in de late uurtjes

, Naomi Engels

De Nieuwe Nor ontSPORd

Uitverkocht en uit je plaat tot in de late uurtjes

Naomi Engels ,

Het is alweer een tijdje geleden dat Spor de Nieuwe Nor op zijn kop zette, maar desondanks spookt die avond nog steeds door vele hoofden. Spor, die de hele wereld rondreist, wist 12 juni een geslaagde show neer te zetten en nieuwsgierig als we zijn, willen we graag van hem horen wat hij hiervan vond. Hoe beviel het draaien in het Limburgse Heerlen en wie is nu eigenlijk de persoon onder de koptelefoon en achter de draaitafels?

Uitverkocht en uit je plaat tot in de late uurtjes

Jon Gooch, beter bekend als SPOR, is 25 jaar en woonachtig in Londen. Bekend van nummers als 1up en Supernova, is hij een gewild DJ in de hele wereld. Aangezien we hem graag wat beter wilden leren kennen, legden we deze DJ het vuur aan de schenen.

Na al in Rotterdam, Utrecht en Groningen te hebben gestaan, was deze keer Heerlen aan de beurt. Iets kleiner wellicht dan Spor gewend is, maar daardoor niet minder geslaagd. “De plek was goed en het publiek levendig en jong. Als DJ is het goed om zowel voor grote als kleine zalen te draaien, aangezien het altijd weer een andere ervaring is. De variatie is belangrijk, je zou het een zat worden zonder het ander.” Ondanks dat zijn tijd in Heerlen maar kort was, heeft hij wel kennis kunnen maken met de pizza Taco van Jasmina en zijn Hotel Tulip Inn. Hoe beviel deze korte ervaring? “Er was me verteld dat Heerlen een lelijke stad werd gevonden, maar ik heb er een goede tijd gehad. Uit het café bij mijn hotel weerklonken overal vuvuzela’s en in de hal was net een Arabische modeshow begonnen. Ik heb me prima vermaakt.”

Voorlopig kunnen we nog van zijn live-shows genieten, maar over een tijdje hangt hij zijn draaitafels aan de wilgen en duikt de studio in. Wij vinden dat jammer, maar wat vindt hij er zelf van? “Nieuwe muziek geeft nieuwe optredens in een nieuwe markt en als dit slaagt, kan ik het misschien doorzetten als een live-show.’ Voor het zover is, staan er echter nog heel wat optredens op het programma. Reizen hoort bij zijn tak van werk en is routine, maar het is voor te stellen dat het ene vliegtuig in en het andere weer uit niet altijd even ideaal is. “Ik denk dat van veel reizen een nadeel en tegelijkertijd een voordeel de eenzaamheid is. Ik heb nooit negatief tegenover veel reizen gestaan, je doet het gewoon. Maar als je al veel tijd in je eentje in de studio hebt doorgebracht en dan ook nog een x aantal uur in je eentje moet reizen, kan je je wel vervreemd van de wereld gaan voelen.”
Een bonte verzameling aan stempels is in zijn paspoort te vinden, maar zijn er nog plekken die nog niet bekeken, veroverd of bezocht zijn? “Het is me vooralsnog niet gelukt om naar Japan te gaan. Er kwam altijd weer iets tussen, waardoor we het moesten uitstellen of waardoor het helemaal niet doorging. Ik ben overigens ook erg nieuwsgierig naar de ruimte. Ik zie dat ruimte-toerisme helemaal zitten, ben benieuwd hoe ver we ermee kunnen komen.”

Wanneer je bekend bent en mensen hebben waardering voor hetgeen dat je doet, komen er vaak en veel complimenten je kant op. Een kunst is er goed mee om te gaan. “In eerste instantie ben ik begonnen met muziek puur als uitlaat voor creativiteit en was nieuwsgierig wat ik er mee kon bereiken. Vrienden van me zeiden dat ik er een commerciële inspanning van moest maken, dus van het feit dat mensen plezier beleven aan mijn muziek en ik het van hen moet hebben, ben ik altijd goed op de hoogte. Bovendien ben ik op mijn tocht naar de top door vele artiesten afgekat, wat geen houding is die ik op iemand zou willen overbrengen.”

DJ’en op Spors niveau is niet alleen een beroep maar ook een levensstijl. Wat zou er echter gebeurd zijn als hij niet was doorgebroken? “Ik zou graag denken dat ik iets anders binnen de creatieve industrie zou hebben bereikt. Ik ben begonnen te werken op het gebied van ‘visuals’, waarbij ik bezig was met interface design voor software en andere graphics. Ik hoop dat ik in die richting terecht zou zijn gekomen. Het zou me erg teleurstellen, wanneer ik tevreden was geweest met een bezigheid waarbij ik me niet expressief kon uiten.

We hebben nu al een klein stukje gezien van de Spor die niet achter de draaitafels staat, tijd m daar nog wat meer over te weten te komen. Wat doet hij als hij niet werkt? “Als ik niet optreedt of produceer, breng ik graag tijd door met mijn vriendin en vrienden. Daarnaast speel ik graag gitaar, wat mijn muziek uiteindelijk weer ten goede komt, en rijd ik motor. Motoren zijn al een tijdje in mijn familie en het is dan ook echt een uitlaatklop voor me. Ik heb het geluk om in de buurt van mooie wegen en routes te wonen en daar mijn gang te kunnen gaan. Bovendien heb ik een kat die, als ik thuis ben, erg veel van me vraagt.”

En dan last but not least; Iedereen zou wel zijn geld willen verdienen met datgene waar men van houdt of waar men goed in is. Wat is de gouden tip? “Het scheelt nogal als je wat egoïstisch en obsessief bent ingelegd. Toen ik net begon, heb ik  ontzettend veel tijd erin gestoken en zodra ik reacties en aanmoedigingen kreeg van belangrijke mensen, heb ik er zelfs nog meer tijd aan gespendeerd. Ik ben gestopt met mijn baan, mijn studie, heb vrienden verloren doordat ik geen tijd voor ze had en mijn familie werd bezorgd omdat het leek alsof ik mijn tijd verdeed. Ik was er echter zo van overtuigd dat ik zou slagen dat ik alles en iedereen negeerde. Als ik terugkijk zie ik dat het egoïstisch was, maar als je écht wat wilt moet je nooit opgeven.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg