Bospop op zondag Bospop op zondag

Veel metal in de middag

, Joost Bazelmans en Jörg de Groot

Bospop op zondag

Veel metal in de middag

Joost Bazelmans en Jörg de Groot ,

Na een dampende zaterdag en zwoele nacht is het tijd voor het zondag programma op Bospop. Ingrediënten van vandaag zijn: zon, metal, rock, zonnebrand, water en niet te vergeten het WK. Een verslag van de zondagmiddag.

Veel metal in de middag

Na een dampende zaterdag en zwoele nacht is het tijd voor het zondag programma op Bospop. Ingrediënten van vandaag zijn: zon, metal, rock, zonnebrand, water en niet te vergeten het WK.

The 1.90's hebben de eer om op zondag Bospop te openen op het hoofdpodium. Ze zijn met een bus vol fans naar Weert gekomen, en die fans staan dan ook voor het podium. De festivalbezoekers zelf liggen waarschijnlijk nog te slapen, maar daar zal snel verandering in komen. Met keiharde stonerrock maken ze Bospop wakker. Een uitstekend begin van de tweede dag.

Na het ruwe wekken wordt de bezoeker lief toegezongen door Nicole Fermie. Als zangeres heeft ze bij Goldfrapp de achtergrondvocalen verzorgd. Zichzelf begeleidend op gitaar vormt ze met een bassist en drummer een krachtig pop trio. Het lieve voorkomen bedriegt wanneer ze haar strot vol openzet. Wat een stem en een prima opener in de tent.

De gekke Texanen van de Texas Hippie Coalition bouwen het eerste grote feestje. Kreten als 'Pantera', 'southern metal' en 'enorme zanger' zijn veel gehoord. Een rauwe portie metal wat als excuus kan worden aangevoerd voor de eerste biertjes. Bier wat zeker nog rijkelijk zal gaan vloeien vandaag.

In de tent herrijst het Canadese Anvil uit de assen van weleer. Opgericht in de seventies en inmiddels dertien studio albums verder. Een nieuw studio album is in de maak maar nu eerst is Bospop aan de beurt. Strakke broeken, grote bossen haar en strakke gitaarrifs. Glam-metal op zijn best. Tipje voor de liefhebbers: de documentaire 'Anvil! The Story of Anvil' is de moeite waard om eens te bekijken.

Uriah Heep, vernoemd naar de schurk in Charles Dickens' roman 'David Copperfield', borduurt verder op de heavy trend die sinds vanochtend is ingezet en ze ontkomen ook niet aan het spelen van hun hits. De ouwe Britse rockers draaien al meer dan veertig jaar mee in het circuit. Afgesloten wordt er met het Engelse patriottische lied 'Land Of Hope And Glory'. En de glorie van Uriah Heep is nog lang niet vergaan.

Duitse rocker Michael Schenker formeerde in 1979 de Michael Schenker Group naast zijn 'baan' bij  UFO en The Scorpions. Die laatste band verliet hij vrij snel om zich te concentreren op zijn eigen band. Ruim dertig jaar later staan ze op Bospop. En dat op de dag van de finale van het WK. De zanger was soms niet al te best te horen maar dat was niet nodig aangezien een hoop fans de nummers van voor tot achteren konden meezingen.

Twisted Sister, de nachtmerrie van ouders van jeugdige hardrock liefhebbers in de eighties, is terug in de zero's. Dit decennium kenmerkt zich door een een hoop reünies van bands. En in dit specifieke geval tot vreugde van velen. De blond gelokte zanger Dee Snider weet het publiek te entertainen en de handen gaan graag op elkaar. Hij vertelt een kleine anekdote over zijn eerste buitenlandse bezoek. Dat was dus aan Nederland ergens begin jaren zeventig. Ter ondersteuning van Oranje draagt hij speciaal 'We're Not Gonna Take It' op aan het aanwezige publiek. Laatste steuntje krijgt oranje van Snider tijdens het laatste nummer wanneer hij een oranje shirt aantrekt: "Gekregen van mijn 'neefje', Wesley".

De naam Taylor Hawkins And The Coattail Riders is misschien niet bekend bij iedereen maar van de Foo Fighters hebben de meesten wel gehoord. In beide gevallen is Hawkins de drummer en bij eerstgenoemde zingt hij ook nog. Dat onbekende is waarschijnlijk de reden dat de tent amper gevuld is bij aanvang van de set. Daar komt snel verandering na het inzetten van het eerste nummer. Met slechts twee albums weet Hawkins een boeiende set neer te zetten. Beide albums komen aan bod. Uiteraard ontbreekt een Foo Fighter track niet: 'Cold Day In The Sun'. Tot de laatste minuut geeft Hawkins alles, maar dan ook alles.

Naast De Dijk is Status Quo ook een regelmatige gast van Bospop. Gaat dat niet vervelen? Het publiek bewijst van niet. De Britse rockers met witte instrumentaria weten elke keer weer het publiek te vermaken. Dansende mensen bij onder andere 'You're In The Army Now' en 'Down, Down, Deeper and Down' en 'Whatever You Want'. 'Rocking All Over The World'  sluit de middag prima af.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg