Bospop: kleine jongens worden groot Bospop: kleine jongens worden groot

En vele handen maken licht werk

, Jörg de Groot

Bospop: kleine jongens worden groot

En vele handen maken licht werk

Jörg de Groot ,

Komend weekend vindt de 30e editie van Bospop plaats. Inmiddels een gevestigde naam in festival land. Een tweedaags, dit jaar zelfs drie, festival organiseren kost een hoop tijd en energie. Voor de mensen achter de schermen is het festival weekend zelf een bekroning van al dat harde werken. Maar eerst nog de opbouw van het festivalterrein. Gehouden aan een strak schema spraken wij kort met PR-man Paul Adriaens.

En vele handen maken licht werk

Over Bospop

Op 10 en 11 juli 2010 vindt de 30e editie van Bospop plaats. Reden voor een feestje. Het festival is van een kleinschalig festivaluitgegroeid tot een van de grootste in Limburg. Met steeds grotere namen. Denk aan Santana, The Doors, Neil Young, Iron Maiden, Marillion, BLØF, Willy DeVille, Status Quo, ZZ Top om maar een paar grote namen te noemen. Hoe kijk je terug op die tijd?

"Ik heb al 28 jaar daarvan bewust meegemaakt en dat is een formidabele ervaring eigenlijk. Het is mooi om te zien hoe je van een 'boerenkar' groeit naar een megafestijn op het huidige terrein. Je moet nu met een fiets het terrein over. Vroeger kon je het organiseren met 5 vrijwilligers en een paar kratjes bier af. Nu zijn hier honderden mensen aan het werk. Iedereen is even enthousisast en het is geweldig om daar deel van uit te maken. Het zorgt ook voor saamhorigheid bij de medewerkers. Er samen voor gaan. Ik hoorde een van onze medewerkers zeggen: "Dit is kindervakantiewerk voor ouderen." (lacht)."

Wat was het hoogtepunt en waren er ook dieptepunten?   

"Hoogtepunt voor mij was het dubbel uitverkochte optreden in, ik geloof 1992, met Fish in de Lichtenberg. Voor ons een mijlpaal enerzijds omdat het compleet uitverkocht was en op een gewelidige locatie en anderzijds het signaal om na te gaan denken over een grotere locatie. Een ander, persoonlijk hoogtepunt was The Doors met 'Riders On The Storm" of het nou begon te regenen voor of na weet ik niet maar dat was een kippenvel moment."

"Absoluut dieptepunt was toch wel het afzeggen van Van Halen in 1998, drie dagen voor het optreden. Een domper voor de fans en ons als organisatie. Maar ondanks tegenslagen hebben we ons nooit klein laten krijgen."

Bospop is verhuisd om logistieke redenen van Sportpark Boshoven naar de lokatie aan de Eindhovenseweg-Stienestraat. Wat zijn de (verdere) ambities van Bospop? 

 "We kunnen dit jaar 25.000 bezoekers per dag kwijt en de bedoeling is in ieder geval dat we dit niet voor een jaar gaan doen. Als het festival voorbij is gaan we net als andere jaren evalueren met alle betrokkenen. De ambitie is dus om op dit terrein het festival jaarlijks voort te zetten en de bedoeling is om Bospop een toonaangevend festival binnen Europa te maken."

Bospop staat bekend als gezellig festival. De relatieve kleinschaligheid heeft daaraan de afgelopen jaren mede aan bijgedragen. Betekent dit een potentiele doorgroei naar een nog groter festival? 

"Het programma is niet wezenlijk anders dan andere jaren qua soorten muziek. Het terrein is een stuk ruimer opgezet dan Sportpark Boshoven. Dat kan ook omdat het terrein een stuk groter is. En dat biedt ook meer ruimte voor extra faciliteiten Wat ons betreft niet minder gezellig."

Deelname van Oranje aan de WK-finale is een feit en valt samen met de zondag van Bospop. Zijn er faciliteiten voor de verstokte voetballiefhebber?    

Noot van de redactie: Inmiddels is duidelijk dat de wedstrijd tijdens het festival te volgen is. Er zullen gedurende de wedstrijd geen bands spelen. Het tijdschema is hier op aangepast. Vuvuzela's mogen thuisblijven. Verdere details zijn hier te vinden.


Persoonlijke noot

Als medewerker van het eerste uur en muziekliefhebber zullen er vast nog bands op je verlanglijstje staan.

"R.E.M. staat nog hoop op mijn verlanglijstje naast Aerosmith. The Tragically Hip is nog een naam en mijn persoonlijke favoriet Paul Weller. En Van Halen natuurlijk nog, die hebben nog een rekening te vereffenen (lacht)."

Wat is jouw persoonlijke (muzikale) festival tip voor dit jaar? 

"Ik ben benieuwd wat Billy Idol gaat brengen live. Vroeger veel gedraaid tijdens mijn werk achter de bar. Je ziet hem eigenlijk nooit optreden. Ik denk dat dit wel een interessant optreden wordt. The Texas Hippy Coalition klinkt strak en lijkt me wel een spannend optreden. Eigenlijk twee want ze staan niet alleen op zondag maar ook op vrijdag al op het podium."

Toekomst

Bospop 2010 is nog niet eens begonnen. De verwachting is dat er in 2011 een 31e editie plaatsvindt. Hoe ziet deze editie eruit? 

"Een leuk en gevarieerd programma met bij voorkeur een grote naam voor op de vrijdag. De faciliteiten zijn er klaar voor wat mij betreft."

De line-up is elk jaar verrassend van samenstelling. Meestal pop/rock georiënteerd. Is het niet lastig om elk jaar weer een geschikt programma samen te stellen met grote namen?  

"Dat gaat niet vanzelf. Het is elk jaar weer een enorme puzzel om de tourschema's te vergelijken en met agenten en boekers afsrpaken te maken. Soms houdt een band je tijden lang aan het lijntje. Soms gaat het door, soms niet. Het vergt een enorme portie creativiteit."

Tot slot nog enkele weetjes 

Er kunnen per dag maximaal  25.000 bezoekers naar binnen om te kijken naar bands welke verdeeld zijn over 2 podia: het hoofdpodium en een tent stage. Tijdens het kijken naar de bands kun je voor E2,25 een pilsje halen wat geserveerd wordt door een van de 1500 medewerkers. Voor de inwendige mens is er onder andere de frituur, is er een wokmaaltijd, kip, spareribs, taco's en vers fruit verkrijgbaar. 
En mocht je willen blijven slapen? Dat kan. Er is meer dan voldoende kampeergelegenheid.

Auto en openbaar vervoer
Er rijden pendelbussen van CS Weert naar het festivalterrein en vice versa. Een kaartje kost E2,-.

Er is voldoende parkeergelegenheid rondom het festivalterrein.

De organisatie verzoekt de bezoekers om zich goed te wapenen tegen de extreme warmte komend weekend. Neem zonnebrandcreme mee. Een hoedje of pet is ook aan te raden.

Kijk voor alle details: www.bospop.nl

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg