Azijnfabriek cancelt optreden Temnozor

Poppodium wacht gesprek burgemeester en AIVD niet af

Pierre Oitmann ,

Het concert dat de Russische band Temnozor en het Vlaamse Huldrefolk op 16 januari zouden geven in Azijnfabriek te Roermond gaat niet door. "De eventuele verstoring van de openbare orde en veiligheid de enige reden is geweest van het afzeggen", meldt boeker Marcel Banziger, "aangezien het er uit ging zien dat er een confrontatie zou plaats vinden tussen beide extremen."

Poppodium wacht gesprek burgemeester en AIVD niet af

Het concert dat de Russische band Temnozor en het Vlaamse Huldrefolk op 16 januari zouden geven in Azijnfabriek gaat niet door. Gistermiddag besloot het bestuur van het Roermondse poppodium af te zien van het omstreden concert. Afgelopen zaterdag brachten diverse landelijke media het optreden van Temnozor en Huldrefolk als groot nieuws, vanwege de vermeende extreem-rechtse uitlatingen van beide bands. "Ook na nader antecedentenonderzoek blijft het beeld bestaan van twee bands met mogelijk extremistische sympathieën", aldus een persbericht van Azijnfabriek.

Het bestuur van Azijnfabriek benadrukt dat het besluit om het optreden af te zeggen "uit eigen verantwoordelijkheid" is. Het poppodium heeft daarmee niet de resultaten afgewacht die de AIVD aan burgemeester Van Beers zou verstrekken. Van Beers prijst het eigen initiatief van het bestuur van de popzaal en noemt het "een wijs besluit". Het nieuws van het afgelaste concert stond vrijwel onmiddellijk op internet. "We waren nog bezig met het persbericht te typen en toen stond het al overal", zegt bestuursvoorzitter Richard Heyman.

Ook Anti Fascistische Actie (AFA), een landelijk netwerk van linkse groeperingen, toont zich verheugd over het afgezegde concert. "Door deze bands geen podium te bieden hun verwerpelijke gedachtegoed ten toon te spreiden heeft de Azijnfabriek een duidelijk signaal afgegeven tegen racisme en fascisme en daar zijn wij heel blij om", staat er te lezen in een statement van AFA.

"Hopelijk nemen andere poppodia een voorbeeld hieraan als zij eveneens geconfronteerd worden met bands die er racistische of discriminerende ideeën op nahouden. Tevens zijn wij erg blij dat veel andere mensen, waaronder veel bezoekers van de Azijnfabriek, ook hun ongenoegen lieten horen. Dit zorgde voor een breed gedragen protest tegen rechtsextremisme."

Vanuit andere hoeken wordt minder positief gereageerd. Op diverse metalforums klinken teleurgestelde en boze reacties over het afgelaste concert. De reacties uit het forum van Azijnfabriek zijn gemengd. Sommige bezoekers verwijten Azijnfabriek naïviteit en laksheid, anderen betonen steun. De organisatoren van het concert van Temnozor en Huldrefolk, Marcel Banziger en Xander Dohmen (ook wel Hub & Huey), spreken zich op dit forum uit over de situatie.

"Het loopt nu zoveel uit de hand dat Xander en ik op sommige sites al met naam genoemd worden als zijnde boekers van nazi-concerten", meldt Banziger. "Onze naam wordt dusdanig geschaad dat wij hier hinder van gaan ondervinden. Vandaar dat ik openlijk wil zeggen dat de eventuele verstoring van de openbare orde en veiligheid de enige reden is geweest van het afzeggen, aangezien het er uit ging zien dat er een confrontatie zou plaats vinden tussen beide extremen." Banziger geeft hierover geen concrete uitleg.

"Op het moment dat ik de aanbieding had gekregen om Temnozor in de Azijnfabriek te laten spelen, wist ik dat er een hoop fans van de muziek op af zou komen; niet dat er zoveel heisa omheen zou komen, wat ik ten zeerste betreur", zegt Dohmen. "Van Hakenkreuz Productions wist ik niks af. Dat ze onderdeel zijn van The Pagan Front wist ik ook niet. Wellicht naïef, maar er gaat géén één zaal urenlang besteden aan het onderzoeken of een band wellicht extremistische ideeën heeft."

Volgens de organisatoren hebben al enkele andere partijen aangegeven Temnozor toch een podium te willen bieden. Azijnfabriek houdt op 16 januari zijn deuren gesloten.