Anneke van Giersbergen wil snel ideeën verzilveren Anneke van Giersbergen wil snel ideeën verzilveren

Zangeres Agua de Annique werkt aan nieuwe plaat en boek

, Pierre Oitmann

Anneke van Giersbergen wil snel ideeën verzilveren

Zangeres Agua de Annique werkt aan nieuwe plaat en boek

Pierre Oitmann ,

Morgenavond komt er een einde aan de clubtour van Agua de Annique. Perron55 in Venlo is de voorlopig laatste rustplek van de band rondom Anneke van Giersbergen. Lang stil zitten is er niet bij wat Van Giersbergen betreft. "Ik heb een hele korte concentratiespanne."

Zangeres Agua de Annique werkt aan nieuwe plaat en boek

Vrijdag 26 februari komt er een einde aan de clubtour van Agua de Annique. Na optredens door heel het land is Perron55 in Venlo de voorlopig laatste rustplek van de band rondom Anneke van Giersbergen. Lang stil zitten is er niet bij wat Van Giersbergen betreft. "Ik heb een hele korte concentratiespanne." 

Van Giersbergen maakte deel uit van de finalejury van Nu Of Nooit 2010. "Mijn favoriete band van de avond is de winnaar", zei ze kort voor de prijsuitreiking. Enkele minuten later onthulde Pinkpop-organisator Jan Smeets dat Sungrazer door de beroepsjury als favoriet werd uitgeroepen. Early Adopters, in 2009 finalist van Nu Of Nooit, was het voorprogramma bij enkele shows van Agua de Annique. 

Na het vertrek bij The Gathering verscheen in 2007 'Air', het debuutalbum van Agua de Annique. In 2009 werd dit opgevolgd door het akoestische 'Pure Air' en het popalbum 'In Your Room'. In datzelfde jaar verscheen eveneens het live-duetalbum 'In Parallel' met Danny Cavanagh. "Ik heb heel veel ideeën en solo kan ik veel sneller albums uitbrengen", zegt Van Giersbergen. "Dan zijn de ideeën relatief makkelijk te verzilveren." 

Wat betreft haar post-Gathering-albums laat Van Giersbergen vooral veel momentopnames horen. "Ik heb niks met rijpen", verklaart de zangeres. "Een album is nooit af. Maar juist door het zo snel uit te brengen, is het wat het is. Dat is wat ik op dat moment voel." Bij Agua de Annique draait het vooral om eenvoud. "Dingen zijn toch al ingewikkeld genoeg. Al vind ik ingewikkelde nummers soms ook wel weer erg mooi." 

De snel achter elkaar volgende releases zijn het gevolg van alle dingen die Van Giersbergen nog wil doen. Zo vertelde ze eerder al tegen 3VOOR12/Limburg dat ze bezig was met het schrijven van Nederlandstalige nummers. Dat album komt er nog aan, verzekert Anneke. "We weten alleen nog niet wanneer. Mijn management denkt hard na over wanneer het 't beste moment is om iets uit te brengen. Maar we weten nog niet wat de volgende stap wordt. Een liveplaat is ook een mogelijkheid, misschien met nieuwe nummers." 

Langzaamaan worden de ideeën rondom het nog te verschijnen Nederlandstalige album wel concreter. Zo zullen de nummers worden gezongen in Brabants dialect. "Ik heb ook voor het eerst een liedje geschreven over mijn kindje", laat ze weten. "Aan het album schrijven een aantal andere mensen mee." Zonder nog exact te onthullen wie dat zijn, kunnen we al melden dat een aantal bekende Brabantse zangers en liedjesschrijvers toegezegd hebben hun medewerking te verlenen. 

Behalve nieuwe muziek is Van Giersbergen ook bezig met het schrijven van een boek. "Ik wil allerlei anekdotes vastleggen", legt Anneke uit. "Op het podium vertel ik wel al verhaaltjes tussen de liedjes door, maar dit boek wordt meer beschouwend. Ik weet nog niet wat voor soort boek het wordt, daar moet ik nog over nadenken. Misschien gekoppeld aan een album, dat zou kunnen." 

Voor het allemaal zover is, is Anneke van Giersbergen eerst vrijdagavond nog te bewonderen in Perron55 te Venlo. Komende zomer staat Agua de Annique ook weer op diverse festivals. Of Lowlands daar tussen zit, betwijfelt ze. "Ik hoor daar wel te staan", lacht Anneke.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg