Vlaanderen boven in Muziekgieterij

Mintzkov verzorgt een 'klassiek' concert

Hans van Eijsden ,

Heerlijke dansbare rock-pop songs overgoten met een vleugje Placebo-saus en met een sound om je vingers bij af te likken. Dat was hetgeen Mintzkov ons voorschotelde als hoofdmenu van een heerlijke avond.

Mintzkov verzorgt een 'klassiek' concert

Mintzkov ( voorheen Mintzkov Luna geheten ) is een Belgische rockgroep uit Lier. Ze hebben inmiddels drie albums uitgebracht en toerden in het voorprogramma van Kaizers Orchestra. De single 'Opening Fire' van het laatste album 'Rising Sun, Setting Sun" haalde dit jaar zelfs de eerste positie in De Afrekening van Studio Brussel. 

De groep had niets aan het toeval overgelaten en was  reeds vroeg in de middag aanwezig in de Muziekgieterij. Er stond een uitgebreide soundcheck op het programma om het perfecte geluid te kunnen krijgen voor een speciaal concert. Gelukkig hadden veel fans, ondanks het barre winterweer, de weg gevonden naar Maastricht om te genieten van een optreden van Mintzkov.

Het was, zoals frontman Philip Bosschaerts zelf aangaf, een speciale avond in Maastricht. Het voorlaatste concert van de groep dit jaar zou een memorabel moeten worden, met niet alleen songs van hun laatste twee albums, maar ook met songs die men al vier jaar niet meer gespeeld had.

Zo werd gestart met 'I Do'  een single van hun 1e album  en via songs als het bekende 'Return & Smile en 'One Equals A Lot' ging het concert verder in een stroomversnelling van dansbare rockmuziek. Heerlijk gevarieerde muziek, dan weer groots en meeslepend met scheurende gitaren, dan weer heel ingetogen met de voor Mintzkov zo typische samenzang van zanger/gitarist Philip Bosschaerts en bassiste Lies Lorquet.

Mintzkov geniet op het podium en dit straalde vanaf de eerste tonen over naar het dankbare publiek dat voor zichzelf een hoofdrol opeiste door de zang van het refrein van de song 'Opening Fire' over te nemen van Bosschaerts.  Ook is het publiek tijdens het nummer 'I Take Notes' (voor velen het hoogtepunt van de avond) op verzoek van de groep muis en muisstil om dit later te belonen met een oorverdovend applaus.

Na het laatste nummer 'Ruby Red' bleef het publiek joelen en vragen om meer. Dat kwam onder meer in de vorm van 'Gemini' waarbij Bosschaerts in eerste instantie helemaal alleen op het podium staat en naarmate de song vordert de anderen er een voor een bijkomen om te zorgen voor een geweldige apotheose.

Na 'Hitman' bleef het publiek vragen om meer en als laatste toegift werd het nummer 'Mimosa' van het allereerste album (M for Means and L for Love) gespeeld waardoor de cirkel helemaal rond was.

Na het optreden namen alle bandleden uitgebreid de tijd  om te babbelen met de fans en om handtekeningen uit te delen op cd's en T-shirts welke als warme broodjes over de toonbank gingen.

Conclusie van deze avond: dit was een concert in de categorie 'Klassiekers'