Vlaamse rock rules

Customs vlamt in Perron 55

Ron Loontjens ,

Wat is dat toch met Belgische bands? Veel kwaliteit. Ozark Henry, dEus, Soulwax, Front 242, Vive La Fête, Triggerfinger, om er maar een paar te noemen. Customs kan aan dit rijtje toegevoegd worden. Na de oprichting in 2008 stond de eerste single, 'Rex', direct in de Ultratop 50. Vreemd genoeg is het nummer vier keer deze lijst binnengedrongen met als hoogste positie de zesde plaats. Bij Studio Brussel stond het nummer zelfs op de eerste plaats. België doet het goed.

Customs vlamt in Perron 55

Wat is dat toch met Belgische bands? Veel kwaliteit. Ozark Henry, dEus, Soulwax, Front 242, Vive La Fête, Triggerfinger om er maar een paar te noemen. Customs kan aan dit rijtje toegevoegd worden. Na de oprichting in 2008 stond de eerste single, 'Rex', direct in de Ultratop 50. Vreemd genoeg is het nummer vier keer deze Belgische hitlijst binnengedrongen met als hoogste positie de zesde positie. Bij Studio Brussel stond het nummer zelfs op de eerste plaats. België doet het goed. Vanavond is Perron 55 aan de beurt.

Customs, strak in het pak, afkomstig uit Mechelen en plaatsen aan de Vlaamse kust, heeft er vanaf het begin duidelijk zin in. Van het opgekomen publiek heeft niet iedereen van Customs gehoord. Is dat niet die band die enkele weken geleden in De Wereld Draait Door te zien was? Meteen bij het eerste nummer 'The Matador', slaat de stemming en de vibe van Customs over naar het publiek. Zanger/ gitarist Kristoff heeft goed geluisterd naar Joy Division, Interpol, Editors en House Of Love. Gooi die oude en nieuwe invloeden door elkaar en je krijgt een sublieme mix: Customs.

Tel daarbij de energie van Kristoff’s zang en gitaarwerk en zijn kompanen op en strooi die uit over het publiek. Al met al werd de pijp volledig leeggespeeld. Het toetje was om te smullen: Een uitmuntende versie van Joy Division’s 'Isolation' werd ten gehore gebracht waarna 'The Matador' nogmaals werd gespeeld. 

Customs speelt zich in de kijker voor het komende festivalseizoen. Maar eerst moeten we het doen met de sublieme cd  'Enter The Characters' maar dat is zeker geen straf. Alleen vraag ik me af: "Waar zijn de Nederlandse bands met zo’n impact?".