Altijd onderweg (II)

Interview met Markan (Pikkatrillaz)

Maurice Kamps ,

Een interview met rapper, producent, tekstschrijver, Cultureel ambassadeur , tv-presentator, radio columnist, regelneef, studio eigenaar en duizendpoot Mark Voorst, alias Markan. “Bikkelen!”

Interview met Markan (Pikkatrillaz)

Meziek Um Bij Te Verdeene’ wordt de titel van Markan's eerste soloalbum als Sjengis Khan ('Sjeng Der Sjengen'): “Hij rapt ook in het Maastrichts, maar daar houdt iedere overeenkomst met de Pikkatrillaz verder mee op", legt hij uit. "Sjengis Khan maakt oorspronkelijke hiphop en staat daarbij midden in het leven als vader van een zoontje, als regelneef, als mens. Vaak melancholiek, soms geldbelust, doch altijd gefocused."

"Door de klemtoon op ‘bij’ of op ‘verdeene’ te leggen krijgt de titel twee heel verschillende betekenissen. Ik weet niet wanneer hij klaar zal zijn en of hij wat ‘gaat doen’, maar dat boeit me verder niet zo. Ik moet dit doen.”

Eerder al verscheen de Maastrichtenaar als solo artiest in een nummer van dialectgroep het Hans Emmen Trio. Dergelijke uitstapjes kunnen we vaker verwachten “Als ik het tof vind, waarom niet? Dat heb ik eigenlijk altijd gedaan. Check track vier van de cd ‘Charlottenburg’ van ‘Sjarel En Theo’ uit 1995 maar eens”, lacht hij.

“Ik heb afgelopen zomer een raffel teksten geschreven voor de nieuwe cd van Fabrizio waarvan ik hoop dat er een aantal het album halen. Ook heb ik net een nummer opgenomen met Erwin voor zijn nieuwe cd die sinds vorige week uit is", gaat hij verder. "Nice mang, lekker klussen..."

 “Als ik een euro had gehad voor alle keren dat deze vraag het afgelopen jaar is gesteld had ik nooit meer hoeven werken!”, lacht hij als hij gevraagd wordt spijt te hebben van zijn besluit om te stoppen mat Fabio & Fabrizio, vlak voordat Fabrizio landelijk doorbrak.

“Ik heb die beslissing indertijd weloverwogen genomen en heb er nooit spijt van gehad, althans niet financieel. I’m good. Ik heb me wel eens achter mijn oren gekrabd bij sommige evenementen waar ik niet bij kon zijn. Zo stond het Preuvemint al heel lang op ons lijstje en dat hebben we dit jaar wel nog gezamenlijk gedaan. Enig!”, lacht Markan.

Verder werkt Mark voor L1 Radio waar hij als Cultureel ambassadeur radiocolumns maakt voor het programma Cultuurcafé. “De columns worden gepresenteerd door mij vanuit Café De Matador te Malpertoni in Maastricht, waarin commentaar wordt geleverd op diverse culturele onderwerpen, vaak ondersteund door de meningen van de kleurrijke bewoners van Malpertoni.”

Hij wordt ook in verband gebracht met een andere zender, Radio Malpertoni. "Ik schijn enige gelijkenis met presentator Jacky Baggen te vertonen, maar ik heb de beste man nog niet ontmoet. Ik heb hem nog geprobeerd te bellen maar hij zat in de uitzending. Vond hem een beetje onaangepast. Hij is trouwens wel binnenkort te gast in mijn column.”

Een aantal jaren geleden presenteerde hij op geheel eigen wijze de rapportages over Nu Of Nooit bij L1 televisie. “Tv maken is leuk man! Met een camera krijg je alles voor mekaar. Als het goed is komen er weer Nu Of Nooit items volgend jaar."

Daarnaast maakt hij het voor beginnende rappers met Studio Centraal en The Living Room en De Beatshop mogelijk om hun muziek op te nemen. “Er is heel veel talent, het is leuk om te zien en te horen hoe sommigen aan de slag gaan met hun ‘carrière’, om advies vragen en er ook iets mee doen."

"De keerzijde is dat hiphop vergeven is van de ego’s die het vooral anderen kwalijk nemen dat hun eigen carrière niet loopt. ‘Waar is de liefde?’ wordt dan al snel geroepen, zich niet realiserend dat ze al drie jaar gratis bij ons komen tapen en repeteren. Hoe denk je dat ik die dingen heb geregeld? Bikkelen!”

Hoe verdeeld de duizendpoot zijn tijd tussen al die verschillende activiteiten? “Dat is tegenwoordig zeker met een kind erbij, wel een issue, ja, maar waar een wil is is een planning."

Markan was onlangs de enige rapper in de selectie van Limburg All Stars. "Ik dacht tijdens het voortrajekt wel eens ‘wat doe ik hier?’ tussen al die zwaargewichten. Maar dat gevoel verdwijnt naar de achtergrond als blijkt dat die mensen jou en je muziek ook kennen en oprecht enthousiast reageren op je optreden. Aan de thee met Jack Poels, Marco Roelofs en Sjef Diederen in de Schouwburg te Heerlen is wel dubbel zo gezellig."

"De dag erna zat ik om een uur ’s ochtends weer bij een klant in Oss. Ontnuchterend, maar wel de realiteit."

Ondanks zijn vele activiteiten blijven het bijverdiensten en brengt zijn baan als application engineer het brood op de plank: “Minimaal vijftig uur in de week, meestal meer. Ik ben altijd onderweg. Never mind, ik hou van mijn werk en verdien comfortabel. Alles wat binnenkomt qua muziek is dus extra.”

"Puur van muziek leven zie ik niet zo gauw gebeuren, ik ben er wel dichterbij aan het komen maar wil ook niet alles doen voor geld om maar te kunnen zeggen ‘ik leef van mijn muziek’. Of op mijn manier of niet."