Solarisatie, solar is er voor iedereen Solarisatie, solar is er voor iedereen

Iedereen is gelijk op solar

, Antoine Bongers

Solarisatie, solar is er voor iedereen

Iedereen is gelijk op solar

Antoine Bongers ,

De Roermondse Maasvlakte staat 7 en 8 augustus in het teken van Solar; het festival is één groot feest en iedereen verbroedert. Lekkere zwoele klanken afgewisseld met de dreunende beats. Dit noem ik ‘solarisatie’.

Iedereen is gelijk op solar

De zesde editie van Solar, het festival in de Roermondse Weerd, is er een van feest en verbroedering. Terwijl de polarisatie Nederland in zijn greep houdt is op Solar iedereen gelijk. Het begrip ‘solarisatie’ doet zijn intrede.

Muziek, kunst en onzinnigheden wisselen elkaar op het terrein af. Overal is iets te beleven en ook de serieuze zaken in het leven worden niet vergeten. Zo heeft Amnesty International een sloppenwijk nagebouwd om deze schrijnende situatie onder de aandacht te brengen.

Maar men komt vooral om te feesten op Solar. En dat kan overal. Vele muziekstijlen zijn vertegenwoordigt. De lekkere zwoele klanken van Caro Emerald afgewisseld met de dreunende beats van Sidney Samson. Nederlandse artiesten zijn op Solar goed vertegenwoordigd.

Le Peuple De L’Herbe op het mainstage iedereen laat meebewegen zet Kleine Viezerik de volle spiegeltent op zijn kop. Dan al is duidelijk dat iedereen op solar er zin in heeft. Ook de artiesten gaan volledig los. Ebony Thomas, de exentrieke zangeres van Ebony Bones gaat als bezetene te keer. Na al dit geweld kun je bij De Zotte Zusjes even bijkomen; Nederlandse klassiekers die met een knipoog gebracht worden.

Bij de Fakkelbrigade ben je dan op het juiste adres voor een vette portie hiphop. Deze brigade is mede opgericht door Rico & Sticks na het stoppen van Opgezwolle. Wat een energie hebben deze gasten en ze weten het perfect op het publiek over te brengen. Ondertussen zijn de Def Americans begonnen. Deze band is genoemd naar het laatste ‘recording label’ van Johnny Cash. Hun repertoire putten ze uit het enorme repertoire dat de ‘man in black’ ons heeft nagelaten. Onvervalste country op Solar.

In het ‘house of house’ zijn ondertussen Sunnery James & Ryan Marciano met hun feestje begonnen. Het publiek dat de uitnodiging heeft geaccepteerd gaat uit zijn dak.

Het hoogtepunt van de zaterdag is zondermeer, Baskerville. Dit producersduo uit Haarlem heeft alles uit de kast getrokken. Onder andere de zwangere Jacqueline Govaert (ex-Krezip), Pete Philly en Bart van Liemt (The Sheer). De beats gaan er in als koek en het publiek gaat volledig los. Je voelt de chemie tussen het publiek en de artiesten. De afsluiter op het mainstage zijn de Audio Bullys. Ondanks een degelijke show, komt het publiek maar langzaam los. Tevreden keert iedereen tevreden naar zijn tent, huis of gaat nog even naar de campingdisco.

De zondag komt rustig op gang. Waarschijnlijk heeft de regen de camping  ’s nacht wakker gehouden. Pas bij Caro Emerald loopt het vol. Zij heeft er duidelijk zin in en het publiek begint lekker los te komen. In het bomvolle rauw lab is het al groot feest bij Nobody Beats The Drum. Bij The opposites gaan de remmen helemaal los. Wat een feest maken zij er van. Hun voorbeeld om te crowdsurfen krijgt al snel navolging door de bezoekers.

De rock van de Sixtyniners laat zien dat op Solar van alles te vinden is en het zeker niet alleen dance en house is. Dan is het tijd voor Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL. Hij begint meteen met ‘A little less conversation’ en het publiek begrijpt het. Gedurende de hele show gaan de bezoekers uit hun dak. Hij weet het publiek te sturen met een perfecte show. In de volle techy tent zetten Secret Cinema B2B Egbert alles op de kop. Dj Promo laat vanaf het mainstage zien dat er nog genoeg liefhebbers van hardcore zijn. In het ‘house of house’ zorgen de Bingo Players voor een strakke set. Sidney Samson is de afsluiter in het ‘House of house’. Tot aan de laatste tonen is het publiek geboeid.

Als voorproef op het echte vuurwerk zorgde Boyz Noize voor vuurwerk. Zijn beats werden door overweldigende visuele effecten begeleid.

Solar 2010 is een zeer geslaagd festival.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg