Regen maakt Venlo geen donder uit

Bert van den Bergh, Moss, Fresku, Caro Emerald

Rik van Soest, Ruud Everaerts ,

De eerste dag van het Zomerparkfeest is een mix van Venlose nostalgie, melancholieke rock, hiphop met een 'zachte G', en de festivalkraker van dit jaar. Regen kon niet voorkomen dat het Julianapark vol met mensen stond. Een goed gevarieerd begin van het grootste gratis festival van Nederland.

Bert van den Bergh, Moss, Fresku, Caro Emerald

De opening van het Zomerparkfeest Venlo 2010 heeft een hoog Venloos gehalte. De Venlose zanger Bert van den Bergh viert zijn dertigjarig artiestenbestaan en zingt daarom liedjes uit zijn gehele carrière. Dit onder krachtige begeleiding van Score Jazz Orchestra, al jaren lang de beste bigband van Venlo. Tevens wordt hij bijgestaan door zijn eigen band ’t Verlange en gasten Kelly ter Horst en Frans Pollux. Er klinken veel luisterliedjes die veelal over de liefde en de stad Venlo gaan. Samen met het publiek lijken Bert en muzikanten te genieten van de ouverture. Het Zomerparkfeest 2010 is begonnen. (RS)

Het lijkt altijd zo'n verplicht ritueel, de toegift die volgt na het al dan niet enthousiast geuite "we want more" van het publiek. Komt het ooit voor dat zo'n toegift niet gegeven wordt? Moss besloot op het Zomerparkfeest de traditie eens niet te volgen. En gezien het al voor een groot deel naar de volgende act vertrekkende publiek waarschijnlijk terecht.

Dat een door de 3VOOR12-recensentcia bejubelde band voor een Venloos Zomerparkpubliek minder aanslaat, is niet uniek, en zegt soms meer over Venlo dan over de muziek, maar deze keer was er meer aan de hand.

Ja, er waren de fans, te herkennen aan het enthousiast meeklappen bij de intro's van de hits. Maar er waren ook de kritische belangstellenden, altijd op zoek naar een riff of een stuk tekst en muziek dat je bijblijft, en live kwam dat te weinig voorbij.

De voor de 3VOOR12AWARD genomineerde band verloor zich te veel in spookachtige geluiden, rondzingende keyboards (niet mooi, wel pretentieus). Conclusie? Ondanks anderhalf wel bijblijvende riff, en - toegegeven - werkelijk prachtig bij elkaar kleurende stemmen, toch niet ver genoeg boven het maaiveld om over naar huis te schrijven. (RE)

De half-Nederlandse, half-Antilliaanse Roy Michael Reymound is de Eindhovense rapper Fresku. Hij is druk bezig om hiphop-minded Nederland te veroveren en nu is Venlo aan de beurt. Maar hij is niet alleen gekomen. Fresku en zijn gevolg weten de zaal moeiteloos mee te krijgen. De spiegeltent staat zo goed als vol met vooral jonge fans.

Terwijl de dj vette hiphop-beats de tent in stuurt, krijgt Fresku de jeugd in beweging. ‘Handjes in de lucht…’ Dat Fresku blij is met zijn contract bij het label TopNotch blijkt uit het dankwoord richting platenbaas Kees de Koning in de vorm van de rap waarmee hij zijn contract heeft verdiend: 'Kees'. De rapteksten worden door iedereen keihard meegezongen. Blijkbaar is de Venlose jeugd al bekend met Fresku. Heel de zaal springt mee en zeker ook Fresku die er een te gek feest van maakt. ‘Vette shit man’! (RS)

Sinds ze de fakkel van langst volgehouden nummer-1-positie in de Nederlandse hitparade overnam van voormalig recordhouder Michael Jackson, weten we het zeker: iedereen houdt van Caro Emerald. Na haar optreden op het Zomerparkfeest weten we weer waarom.

Met haar kenmerkende repertoire van ballroom-jazz met een twist heeft ze een aantal nummers neergezet die de term "instant-klassieker" verdienen. En dan brengt ze die ook nog op een manier die dat repertoire waardig is. Met een stem, hees, puntig, bitter, teder, alles zit erin. Gelardeerd met een blaassectie om je vingers bij af te likken. Een dj die met een scratch-solo voor een twist zorgt. En hier live op de Zomerpark-stage krijgt de solo-gitarist iets meer ruimte dan normaal. Voor herhaling vatbaar.

Later in de set verlaat de ballroom-jazz het repertoire wat. Het publiek vermaakt zich, ook bij deze minder bekende kant van haar repertoire opperbest. Wat daarbij ook helpt: eerder heeft Caro Emerald verteld dat Venlo voor haar een bijzondere stad is; haar vroegere zangleraar Gé Titulaer woonde daar. Dat schept natuurlijk een band. (RE)