Gurus vieren lustrum met tweedaags Vollanalog-festival (1) Gurus vieren lustrum met tweedaags Vollanalog-festival (1)

Vinylrelease met de top uit het alternatieve circuit

, Ernest Poelma

Gurus vieren lustrum met tweedaags Vollanalog-festival (1)

Vinylrelease met de top uit het alternatieve circuit

Ernest Poelma ,

The Celluloid Gurus bestaan dit jaar 5 jaar en als je jarig bent, mag je trakteren en zelf bepalen welke muziek er gedraaid wordt. Die kans laten de Gurus niet onbenut: met een eigen, gelimiteerde, vinylcompilatie en een tweedaags releasefestival in de Muziekgieterij pakken ze groots uit met de viering van hun lustrum. Nu deel 1 van dit interview.

Vinylrelease met de top uit het alternatieve circuit

Het idee voor een eigen vinylcompilatie komt niet uit de lucht vallen: “Als ik aan het draaien ben, wordt me regelmatig gevraagd wat voor muziek het is,” vertelt Ron. “Ik stuurde mensen al wel eens een thuis gebakken cd-tje op, dus het leek ons leuk om met ons vijfjarig jubileum iets uit te brengen en dan uiteraard op vinyl. We hebben in de vijf jaar dat we bestaan aardig wat connecties opgebouwd. We hadden een aantal favoriete bands en favoriete nummers die regelmatig terugkomen in onze eigen set. Ik ben gewoon eens gaan kijken wat de mogelijkheden waren. Aan bandjes vragen of we een track van ze mochten gebruiken en ze zeiden eigenlijk allemaal: ‘Ja!’” Joep: “Het mooie is dat de muziek die Ron draait niet onder één noemer te vatten is. Hij zoekt platen uit waar dan één of twee leuke nummers op staan en dat is dan jazz, of funk, of boogaloo, of surf…” Ron: “Gemengde compilaties bestaan eigenlijk niet, dit gaat echt van soul tot sleaze, tot garage tot meer funkgeoriënteert. Er staan oude nummers op, nieuwe nummers en onverschenen tracks. Er is zelfs een band die een track speciaal voor het album heeft geschreven. De enige rode draad die erin zit is het orgel: in elk nummer zit een orgel.”

Hoewel The Celluloid Gurus vooral bekendheid hebben verworven met hun prikkelende beeldmateriaal, lieten ze het idee om ook een DVD uit te brengen uiteindelijk varen. Ron: “Het eerste idee was dat we het alleen maar uit zouden brengen als er ook een DVD bij de LP zat. Op die DVD zou dan dezelfde audiotrack staan, ondersteund door beelden. Maar op een gegeven moment was er een organisator die ons regelmatig boekte die vroeg: ‘Hebben jullie geen DVD, dan kan ik dat eens gebruiken.’ Toen dachten wij: dit is 8mm, dat is niet te kopiëren. Wij zijn de enige die het hebben en dan zouden we eigenlijk gek zijn als we het op DVD zouden zetten. We houden het liever voor onszelf.” Joep: “En daarbij: we hebben wel  gezorgd dat de LP druipt van het 8mm-gevoel. De hoes is heel spannend, we hebben tussen de tracks pornodialogen gemixed, dus het is wel heel duidelijk dat het Celluloid Gurus is.”

Een jubileum is nou eenmaal niet compleet zonder feestje en waar kun je je plaat nou beter presenteren dan tijdens een uniek tweedaags festival? Vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober staat de Muziekgieterij volledig in het teken van Vollanalog! Ron: “Van de elf bands die op het album staan, hebben we er zes op het festival uitgenodigd. Ik durf met mijn hand op mijn hart te zeggen dat dit in het alternatieve circuit de top is. We hebben onder andere Speedball Jr., dat is volgens mij de beste live surfband die er is en Green Hornet, de beste soulpunk band van Nederland.” Joep: “Het is heel bijzonder dat we al deze bands tegelijk naar Limburg hebben kunnen halen.” “Het is het neusje van de zalm, omdat het allemaal acts zijn die staan voor een hele goede en energieke liveshow. Daarnaast maken ze allemaal gebruik van een orgel en ze spelen ook nog eens allemaal verschillende stijlen.” Joep: “DeWolff gaat ook iets speciaals doen: ze gaan live meespelen met ‘War of the Worlds’. Ze laten zich inspireren door de beelden en in welke vorm ze het gaan doen is nog een verrassing. Ook voor ons.”
Op het allerlaatste moment werd de gedroomde afsluiter aan de line-up toegevoegd. Ron: “We hadden King Kahn & the Shrines al een tijdje in gedachten als afsluiter op één van de dagen, maar dat lukte niet, want ze zouden gaan touren in Engeland. Ik was afgelopen week bij een optreden van hen, toen bleek dat ze op 9 oktober een annulering hadden; dus ze komen! De posters en flyers waren wel al gedrukt, maar ze staan vrijdag als afsluiter op het podium.”

De keuze van het Sittardse duo om Vollanalog! in de Maastrichtse Muziekgieterij te organiseren, was vooral van praktische aard: “In Sittard konden we gewoon geen goede locatie vinden. We wilden sowieso twee volwaardige ruimtes, zodat de bands aansluitend kunnen optreden zonder dat er steeds moet worden omgebouwd. Bovendien zeiden ze bij de Muziekgieterij in feite: hier heb je een budget, we geloven in jullie concept, ga er maar mee aan de slag. Ze hebben ook van niks gezegd dat ze het niet zagen zitten.” Joep: “Het was voor ons wel belangrijk dat het ons eigen ding zou worden. Dat het ‘Gurus-fähig’ zou zijn. Maar we hebben van de Muziekgieterij carte blanche gekregen en daar zijn we ze heel erkentelijk voor.”

9 & 10 oktober
Vollanalog! – Celluloid Music Festival
Muziekgieterij Maastricht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg