Gare Du Nord: Verrassend, afwisselend en entertaining Gare Du Nord: Verrassend, afwisselend en entertaining

Funk, jazz, blues, soul, pop en rock houdt Fenix in zijn greep

, Joost Bazelmans

Gare Du Nord: Verrassend, afwisselend en entertaining

Funk, jazz, blues, soul, pop en rock houdt Fenix in zijn greep

Joost Bazelmans ,

Vanwege de release van hun nieuwe album is Gare Du Nord weer op tournee door het land. 23 oktober jongstleden deden ze poppodium Fenix in Sittard aan en hielden ze het publiek bezig met een show vol afwisselende stijlen, deels gedragen door zangeres Dorona Alberti. Funkmonster mocht het publiek opwarmen.

Funk, jazz, blues, soul, pop en rock houdt Fenix in zijn greep

'Love For Lunch' is alweer het vijfde album voor Gare Du Nord en bij een cd release hoort natuurlijk een tournee. Meer dan vijfenveertig optredens zijn geboekt ter promotie van dit album, en één daarvan was in Fenix in Sittard.

Funkmonster, die een aantal weken geleden ook al als support act voor Stereo op het Fenix podium stond, mocht de zaal opwarmen en dat deden ze op een meer dan voortreffelijke manier. Het optreden van de Limburgse funkband was een verassing, vorig jaar speelden ze in de voorronde van Nu Of Nooit, waarin ze een hele cleane set neerzetten, zonder dat het er echt vanaf spatte.

Vanavond geven ze een show alsof ze de hoofdact zelf zijn, het swingt van alle kanten en ze wisselen funk naadloos af met blues, soul en jazz. De band groeit alleen maar door het enthousiasme van de zaal. Funkmonster is het afgelopen jaar flink gegroeid, zowel muzikaal als qua performance. Op het einde van hun optreden hebben ze hun opdracht op voortreffelijke wijze vervuld; Fenix is opgewarmd.

Gare Du Nord trapt af met zangeres Dorona Alberti in een gala outfit, en ze gedraagt er zich ook naar, als een diva . Een vergelijking met Betty Boop (niet negatief) is gauw gemaakt, vanwege de expressie die zij tentoonstelt. Ouderwetse jazz vult de zaal. Je zou eigenlijk een Big Band verwachten die haar begeleid, maar de muziek wordt toch echt verzorgd door maar zes man. Chapeau!

Na een aantal nummer verdwijnt Dorona van het podium om zich om te kleden, waardoor de muzikanten de tijd krijgen om zich uit te leven. Het is alsof er een andere band op het podium staat! Vette funk en jazz met lekkere beats spettert van het podium. De zaal staat direct op zijn kop en de eerste rijen van het in grote getallen opgekomen publiek swingt alsof het niets is. Gelukkig heeft Dorona lang de tijd nodig om zich om te kleden, waardoor deze sessie een minuut of twintig aanhoud.

Wanneer ze dan weer op het podium verschijnt ondergaat de complete groep weer een muzikale gedaanteverwisseling. Nu staat er ineens een showband die constant wisselt van genre. Dan weer lekkere blues, een beetje rock, beetje pop en alles doorweven met funk en/of jazz. Ook zangeres Alberti past zich helemaal aan aan de stijlen door veel swingender te bewegen dan in de eerste sessie.

Voor iedereen die Gare Du Nord nog nooit gezien heeft is de groep een complete verassing. De band wisselt eigenlijk constant van gedaante, waardoor er voor ieder wel wat wils is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg