#PP09: Roze massa danst bij The Killers #PP09: Roze massa danst bij The Killers

Pinkpop 2009 / Review 1.2: Me First and The Gimme Gimmes, Just Jack, The Killers

, Pierre Oitmann, Ruud Everaerts

#PP09: Roze massa danst bij The Killers

Pinkpop 2009 / Review 1.2: Me First and The Gimme Gimmes, Just Jack, The Killers

Pierre Oitmann, Ruud Everaerts ,

In afwachtige van de almachtige Bruce Springsteen mogen we eerst nog feestjes verwachten van punkrockers Me First and The Gimme Gimmes en de Britse discoganger Just Jack. Gisteravond in HMH was The Killers hoofdact, nu het voorprogramma van The Boss.

Pinkpop 2009 / Review 1.2: Me First and The Gimme Gimmes, Just Jack, The Killers

Jan mag zich een tevreden man noemen met dit goddelijke weer. Helaas heeft Mr Pinkpop het veel te druk om van alle bands te genieten. Bruce Springsteen is wel net op tijd op het optreden van The Killers mee te pikken. Maar zelfs hij mocht er geen foto's van maken...

Het mag dan een hobbybandje zijn en allemaal voor de lol, Me First and The Gimme Gimmes boeren er goed mee. De Amerikaanse funpunkers openen met George Gershwins ‘Summertime’, dat gezien het weer bijzonder toepasselijk is. “We‘re better than Chris Cornell”, grapt de band. Dat valt nog maar te bezien. Want het idee om allemaal evergreens te verpunken is na een nummer of vijf, zes niet echt leuk meer. Oké, ‘Sloop John B.’ kent nog een aardige uitvoering, maar de creativiteit bij Me First and The Gimme Gimmes is bijzonder ver te zoeken. En zelfs als je enkel en alleen covers speelt is dat essentieel. De mintblauwe pakken van de bandleden zijn het enige pluspunt. (PO)

Dat is best lef, jezelf Just Jack noemen en dan toch met zes personen op het podium gaan staan. En dan het eerste nummer doen alsof je het qua zang moet doen met een uiterst beperkte en monotone stem. Om dan in het tweede nummer pas te laten zien waar je kracht ligt. Uiterst aanstekelijke beats met bijna gerapte teksten die het nummer voortstuwen. Hij had ons even op het verkeerde been... Later in het optreden blijkt dat Jack Allsopp de inspiratie niet alleen haalt uit de DJ-cultuur, maar ook bij de garagebandjes. De gitarist in zijn band krijgt regelmatig de ruimte voor gierend solowerk. Heerlijk. Een enthousiaste zaal wordt uitgedaagd om mee te zingen: 'The day I died was the best day of my life'. Die uitdaging wordt met graagte aangenomen. Als dan eindelijk de hit voorbij komt ('Starz in their eyes') is het publiek in de Pinkpop Tent al verkocht. (RE)

Niet alles wat blinkt is goud. Dat lijkt een beetje het centrale thema in veel nummers van The Killers. De band uit Las Vegas weet de sfeer van zijn thuisstad enigszins samen te vatten in het flashy decor op het podium. Maar achter die knipperende lichtjes en opschmück zit ook pijn, verdriet en wanhoop. Zanger Brandon Flowers weet deze emoties op geheel eigen wijze te etaleren. Het is onvoorstelbaar dat deze band amper vijf jaar geleden in de Melkweg nog een optreden gaf dat, inclusief toegift, slechts drie kwartier duurde. Nu slaagt The Killers er in om het gehele Megalandterrein in beweging te brengen. Zelfs bij de albumtracks gaan de handen op elkaar. Dit is die typische Pinkpopsfeer. Machtig mooi. Een moorddadig goed optreden van The Killers. Bruce Springsteen keek stiekem mee… (PO)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg