#PP09: De gitarist van Moke vertelt over zijn Pinkpop

Phil Tilly backstage

Geert Smeets ,

3VOOR12/Limburg loopt achter de schermen van Pinkpop wel eens iemand tegen het lijf. Zo ook Phil Tilly van de band Moke, die vorig jaar nog op dit festival speelde. Gelukkig is de sympathieke gitarist altijd wel bereid voor een kort praatje.

Phil Tilly backstage

3VOOR12/Limburg loopt achter de schermen van Pinkpop wel eens iemand tegen het lijf. Bruce Springsteen bijvoorbeeld, die door één van onze redacteuren begroet werd bij aankomst. Zo ook Phil Tilly van de band Moke, die vorig jaar nog op dit festival speelde. Gelukkig is de sympathieke gitarist altijd wel bereid voor een kort praatje…

Hoe gaat het?

Zeer goed, het Brand bier smaakt weer als vanouds.

Goed om terug te zijn?
Vergis je niet, ik kom redelijk vaak in Limburg. Ten eerste om te spelen natuurlijk. Na de zomer staan er weer shows gepland in Fenix en Nieuwe Nor. Daarnaast ben ik zelfs een halve Limburger, mijn vader kwam uit Maastricht en mijn opa en oma kwamen uit Lanaken. Als jongste uit een gezin van zes kinderen heb ik hier dus heel wat tijd doorgebracht. Het vreemde is alleen dat we overal in Limburg gespeeld hebben, behalve in Maastricht, de stad van mijn pa.

In 2008 stond je zelf op Pinkpop. Hoe kijk je daarop terug?
Met gemengde gevoelens. Kort voordat we op het podium stonden, kreeg ik een verontrustend telefoontje met het bericht dat mijn moeder plotseling ernstig ziek was geworden. Dat is een boodschap die tijdens het optreden continu door je hoofd blijft spoken. Van de andere kant geeft je dit een soort drive, het is letterlijk spelen alsof je, of eigenlijk haar, leven er vanaf hangt. Daar komt nog bij dat ik diezelfde avond mijn huidige vriendin ontmoette. Je vraagt je dan toch af of dit allemaal ‘zomaar’ is.

Wat is jouw Pinkpopmoment van 2009?
Zonder enige discussie Bruce Springsteen. Alhoewel ik The Killers ook erg goed vond. Ondanks dat The Boss muzikaal gezien natuurlijk niet te vergelijken is met The Killers, hebben ze toch een ding gemeen; zowel Bruce als The Killers hebben eenzelfde soort manier om hun muziek op het publiek over te brengen.

Wat is je all-time Pinkpopmoment?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik, naast onze show, maar een keer naar Pinkpop ben geweest. En dat was in 1993. Ik ging toen echt helemaal voor de Black Crowes, een band waar ik trouwens nog steeds fan van ben. Het was alleen jammer dat de stroom toen uitviel in het midden van de set.

Traditioneel gezien is maandag dé Pinkpopdag. Waar kunnen we Phil van Moke dan ongetwijfeld weer tegenkomen?

Helaas moet ik de maandag aan me voorbij laten gaan. Op deze dag gaan we namelijk werken aan onze nieuwe cd. Ik mag trouwens van geluk spreken, want op dit moment zit de rest van de band al in Brussel waar we onze eerste opnames gaan maken voor het nieuwe album dat ergens in september uitkomt.

Wie of wat mag er volgens jou in de 41e editie van Pinkpop niet ontbreken?
Mmmm, dat is een goeie vraag. Degene die ik echt nog wil zien, is Tom Petty. Om al een klein tipje van de sluier op te lichten: hij speelt volgend jaar, net zoals Moke. Wie eerst mag, is aan Jan Smeets. De rest heb ik al met hem geregeld…