Anneke van Giersbergen heeft veel in haar mars Anneke van Giersbergen heeft veel in haar mars

Nieuw album net uit en nu alweer nieuwe albums in de maak

, Pierre Oitmann

Anneke van Giersbergen heeft veel in haar mars

Nieuw album net uit en nu alweer nieuwe albums in de maak

Pierre Oitmann ,

Vanavond, zaterdag 16 mei, staat Anneke van Giersbergen in De Bosuil te Weert voor een zeldzaam semi-akoestisch optreden met haar band Ague de Annique. Dit ter promotie van haar nieuwe album 'Pure Air'. 3VOOR12/Limburg sprak met Anneke over deze plaat en nieuwe albums die al in de maak zijn...

Nieuw album net uit en nu alweer nieuwe albums in de maak

Ze behoort tot de beste zangeressen van Nederland en toch is er nog nooit een plaat uitgekomen waarbij haar naam prominent op de hoes prijkt. Anneke van Giersbergen was ruim tien jaar als leadzangeres betrokken bij The Gathering, deed gastvocalen op albums van diverse andere bands en in 2007 verscheen het debuutalbum van haar band Agua de Annique. Onlangs verscheen echter ‘Pure Air’, een akoestisch album en tevens de eerste release onder Anneke’s naam. Daaronder staat wel in kleine lettertjes “with Agua de Annique” en er zijn veel gastbijdragen van muzikale vrienden, maar het is duidelijk dat Anneke een persoonlijke plaat wilde maken. “Het voelde gewoon heel logisch”, redeneert de zangeres.

‘Pure Air’ is een ingetogen plaat geworden met enerzijds liedjes van Agua de Annique en anderzijds covers, veelal in duet. Sharon den Adel (Within Temptation) en Arjen Lucassen zijn in dit verband geen hele verrassende namen. Wel opvallend zijn Marike Jager, Niels Geusebroek (Silkstone), John Wetton (Asia, King Crimson, Bryan Ferry) en Kyteman. “Hij was zo‘n opkomende naam toen ik met de plaat bezig was”, vertelt Anneke over de trompettist. “Ik wilde graag een trompetsolo op het nummer ‘Come Wander With Me’ en toen vertelde iemand me over Kyteman.” De samenwerkingen met Marike Jager en Niels Geusebroek kwam tot stand door toevallige ontmoeting, in tegenstelling tot de collaboratie met John Wetton. “Ik heb hem nog nooit ontmoet!”, onthult Anneke over de symphomaan. “Ik heb eerder vocalen voor hem ingezongen, maar nooit bij hem zelf in de studio.”

De covers op ‘Pure Air’ zijn divers, van Damien Rice’s ‘The Blower’s Daughter’ tot ‘The Power Of Love’ van Frankie Goes To Hollywood. “Het is een heel universeel lied”, zegt Anneke over de kerstklassieker - tegen wil en dank - van de band rondom Holly Johnson en producer Trevor Horn. Op het eerste gehoor minder bijzonder is de cover van ‘Ironic’, de  grootste hit van Alanis Morissette. “Die wijkt niet veel af, nee. En Alanis heeft het zelf natuurlijk al eens akoestisch gedaan”, weet Anneke. Maar waarom dan toch op het album? “Het is gewoon een leuk liedje. Ik heb het op 3FM gespeeld bij 90’s Request en er kwamen veel goede reacties op binnen. Daarom staat het nu op de plaat.”

In eerste instantie is ‘Pure Air’ niet zozeer een opvolger van het eerste Agua de Annique-album, maar eerder een aanvulling. Zoals de titel ook al suggereert, want het debuut heet simpelweg ‘Air’. Mede daarom dat Agua de Annique minder groot op hoes staat, al is het wel gemaakt met dezelfde muzikanten en met zelfs een aantal dezelfde liedjes. Waarom dan toch als een aparte uitgave? “Omdat ik daar zin in had!”, glundert Anneke. “Dat is de enige reden. Als je met een nieuwe plaat bezig bent, dan ben je constant aan het nadenken over dingen. Soms moet je stoppen met nadenken en gewoon DOEN. Dat heb ik hier gedaan. Het voelde gewoon heel logisch. Ik wilde niet heel lang wachten met een opvolger, maar ik ben hier heel blij mee. Het is wel een volwaardig ding. Het is ook een beetje een teken van de tijd. Om niet meteen met een opvolger te komen, maar eerst iets anders tussendoor.”

Voor de echte fans van Van Giersbergen dus een mooi zoethoudertje totdat er een geheel nieuw album verschijnt van Agua de Annique. “Ik ga deze zomer met Agua de Annique de studio in en in oktober komt het album uit”, aldus Anneke. “Het wordt meer een rockplaat. Ook een stuk minder donker dan de eerste.” Nu is ‘Air’ al een verademing na de laatste twee albums van The Gathering met Van Giersbergen erbij, want die waren erg zwaar en sober. Het moederschap van Anneke heeft wellicht te maken met de mildere sound van haar albums. “Het heeft daar natuurlijk wel iets mee te maken”, zegt ze, terwijl haar zoontje inmiddels bij haar op schoot geklommen is. “Daarnaast heb ik best een brede smaak. Daarom klonk ieder album van The Gathering ook weer anders.”

Behalve het aankomende album van Agua de Annique is de frontvrouw en naamgeefster van deze band met nóg meer bezig. Zo werkt ze mee aan de volgende plaat van Devin Townsend. Op de dag dat 3VOOR12/Limburg in gesprek is met Anneke start Townsend met de opnames van zijn album, dat ‘Addicted’ gaat heten. “Eind mei ga ik naar Canada om bij hem in de studio dingen in te zingen.” Één van die dingen wordt een nieuwe versie van het nummer ‘Hyperdrive’. Dit naar aanleiding van de coverversie van het nummer door Agua de Annique, die Townsend zo goed vond.

Alsof dat nog niet genoeg is heeft Anneke ook nog ideeën voor een Nederlandstalig album. “Of Brabants eigenlijk. Ik ben al een jaar of drie bezig met teksten schrijven in het Nederlands. Dat vind ik eenvoudiger dan Engelse teksten. Die teksten hebben een bepaalde romantiek en melancholie.” Kortom, Anneke van Giersbergen heeft nog een hoop in haar mars. ‘Pure Air’ is in ieder geval een mooie samenvatting van haar vocale capaciteiten. Anneke geeft met Ague de Annique nog drie semi-akoestische optredens: De Bosuil in Weert (16 mei), Luxor Live in Arnhem (29 mei) en Groene Engel in Oss (13 juni).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg