Nu Of Nooit, finale: I am the king of the day! Nu Of Nooit, finale: I am the king of the day!

Kings Of The Day / Early Adopters / Audiofeel / Blind Sight / 21 Eyes Of Ruby / SAT2D

, Pierre Oitmann, Erik Daems

Nu Of Nooit, finale: I am the king of the day!

Kings Of The Day / Early Adopters / Audiofeel / Blind Sight / 21 Eyes Of Ruby / SAT2D

Pierre Oitmann, Erik Daems ,

Het was héél spannend. De jury had het er maar moeilijk mee; wie is de beste band in de finale van Nu Of Nooit 2009? Hoe vijf Limburgse bands accelereerden met een plek op Pinkpop in het achterhoofd...

Kings Of The Day / Early Adopters / Audiofeel / Blind Sight / 21 Eyes Of Ruby / SAT2D

Het is de finalejury van Nu Of Nooit heel moeilijk gemaakt dit jaar, want het publiek ziet vijf ijzersterke bands die een gooi doen naar dat felbegeerde plekje op Pinkpop 2009. En ook die jury heeft ongetwijfeld gezien hoe deze bands accelereren door de prettige vibraties die de bezoekers uitstralen in de strak uitverkochte Nieuwe Nor. Eigenlijk is het jammer dat maar één van deze bands naar Pinkpop mag. Kan daar niet iets aan gedaan worden? Hoe dan ook, het is een zondagmiddag die popminnend Limburg nog lang zal heugen.

Exact 25 jaar geleden liepen er hele volksstammen rond in witte T-shirts met daarop in grote zwarte letters de tekst “Frankie says relax”. Een kwarteeuw later wordt Heerlen overspoeld door gelijksoortige shirtjes met daarop de uitspraak “I am the king of the day”. De merchandise van de band Kings Of The Day vindt gretig aftrek en het is duidelijk waarom; deze band is héél erg goed. Toegegeven, tijdens de voorronde in thuishaven Vaals deed het kwartet het nóg iets beter, maar toen sloot Kings Of The Day de avond af. Nu staan de koningen van Nu Of Nooit aan het begin van de dag en dat blijkt toch wel iets uit te maken. Maar het verschil is zo summier dat het de jury volledig ontgaat, zo blijkt later deze dag. Een slimme wijziging in de setlist blijkt goed uit te pakken en de bandleden staren in de verte alsof ze het terrein van Megaland al zien liggen. De eindstreep komt dichterbij en Kings Of The Day trekt aan het eind van zijn set nog een eindsprint. Deze band gaat voor goud! (PO)
 
Velen waren verrast toen bekend werd dat Early Adopters de Nu Of Nooit-finale gehaald had. “Die vier jonge gastjes, uit Horst nota bene, die zich vernoemd hebben naar een term uit de marketing, nota bene?” “Uit electronica-pop en oudelullen-rock stukjes plukken en aan elkaar knutselen en een zanger hebben die er ook nog keyboard bij speelt, nota bene? Daar valt toch geen eigen stijl uit te maken?” Early Adopters zet wel degelijk een finalewaardig optreden neer. “Wij moeten zeker nog heel veel spelen, maar het liep beter dan in de voorronde”, zegt gitarist Bram na de prijsuitreiking. Het geluid is nu al fors gegroeid, het klinkt voller en er is veel samenhang en concentratie op het podium. Early Adopters wordt deze avond vierde en krijgt de aanmoedigingsprijs: het opnemen van een videoclip. De gitarist is blij: “Iets enorm tastbaars dat we gaan overhouden aan deze finale.” (ED)

Na afloop van de derde voorronde van Nu Of Nooit prees 3VOOR12/Limburg al zanger David Plantaz van Audiofeel. “
De vraag is nu of David Plantaz zijn band Audiofeel naar de finale van Nu Of Nooit kan leiden met zijn opmerkelijke stem en markante persoonlijkheid?”, vroegen we ons af. Het antwoord was “ja” en tijdens deze finale laat Audiofeel weten én zien alle kritiek ter harte genomen te hebben. De band opereert als één geheel en speelt met meer overtuiging en daadkracht dan tijdens het optreden in Fraiche. Daarbij wordt er wel voldoende ruimte gecreëerd voor Plantaz, die het publiek én de jury inpakt met zijn charmes en voortreffelijke stem. Wetende dat Audiofeel pas een half jaartje in deze bezetting speelt, zijn we heel benieuwd hoe deze band over twaalf maanden klinkt. Dan weer in de finale van Nu Of Nooit? 3VOOR12/Limburg blijft deze vriendelijke heren volgen! (PO)

“Pas op voor de moeders!”, roept Blind Sight-zanger Geert tijdens ‘Anti-Human’. Bezweet en buiten adem heeft hij voor aanvang van dit nummer applaus gevraagd voor de organisatie van Nu Of Nooit en de moshpit voor geopend verklaard. “We hebben nog een snelle en een harde voor jullie, maar voor de anderen klinkt het misschien allemaal hetzelfde”. Niet alle nog overgebleven hoofdjes in de Nieuwe Nor knikken mee op de harde melodische metal van Blind Sight, maar wel veel. Nu staan vandaag in Heerlen ook niet alle puntjes erop die bij de Roggelse voorronde wel op alle i’s stonden, maar bij ‘Scapegoat Utopia’ komt er wel even iets op je af, hoor. Ruim 21 maatwisselingen per minuut, dubbele basdrum-muren, gitaarloopjes en accenten als scheermesjes, heel veel tatoeages en een zanger die zijn baard uit zijn keel schreeuwt. Een eervolle tweede plaats. (ED)

Revanche, daar is 21 Eyes Of Ruby op uit wanneer het drietal met veel bravoure het podium van de Nieuwe Nor betreedt. Tijdens de finale van 2007 ging het mis; de apparatuur liet de band in de steek en 21 Eyes Of Ruby gaf dat indertijd als directe reden voor het behalen van ‘slechts’ een vierde plek. 21 Eyes Of Ruby doet dat optreden van 2007 dunnetjes over en het rocktrio bereikt technische perfectie. Alhoewel, “er zaten wel wat kleine foutjes in”, erkent zanger/gitarist Tuwann. “Maar die horen alleen wij.” En hoewel de band met zichtbare overtuiging non-stop maatwisselingen het publiek in slingert, beoordeelt de vakjury het optreden uiteindelijk slechts met een vijfde plek in de finale. Niet hoger geëindigd dan twee jaar geleden, maar ditmaal levert 21 Eyes Of Ruby wél een nagenoeg perfect optreden af. Dat wil zeggen; technisch perfect. Maar als geheel, voor een gemiddelde luisteraar, wellicht te klinisch…? (PO)

Voordat presentator Baz (Van Katoen, Bazookas) de uitslag van de Nu Of Nooit-finale bekend maakt, is het eerst de beurt aan de winnaar van 2008: SAT2D. Helaas maakte het viertal onlangs bekend te stoppen en dit is het één na laatste optreden. Ze doen er nog eentje in Horst, maar die telt eigenlijk niet. Tom van Eerd, Marlouk Basten, Tim Arits en vooral Kelly Kockelkoren weten hoe ze het publiek enthousiast kunnen krijgen, dat was op Pinkpop vorig jaar duidelijk te zien. Vandaag is SAT2D even niet de beste band, want na het rommelige begin weten de jongens en meiden het maar moeilijk recht te breien. Drummer Tim blijft strak zijn drumvellen raken, de anderen zijn uitzonderlijk slordig. Het plezier is er niet minder om en prompt speelt SAT2D nog een nieuw liedje. Vooral Marlouk (gitaar) en Tom (bas) moeten gecomplimenteerd worden over hun enorme groei in verhouding tot ruim een jaar geleden. De twee vielen aanvankelijk nauwelijks op naast podiumbeesten Arits en Kockelkoren, maar nu maken ze het plaatje compleet. Dat maakt het nóg vervelender dat dit leuke Limburgse bandje er een punt achter zet. Het is jammer dat de rest van Nederland SAT2D nooit een échte kans heeft gegeven. Het talent van het viertal gaat echter niet verloren, want we zijn er bij 3VOOR12/Limburg van overtuigd dat de Sneeuwwitjes en de twee ‘dwergen’ hun sprookje met andere muzikanten voortzetten. Ping! Sla de bladzijde om… (PO)

Helemaal aan het einde van deze zinderende zondagmiddag wordt dan eindelijk duidelijk welke Limburgse band op Pinkpop mag spelen: Kings Of The Day. Zanger Maurice Möllenbeck kan zijn tranen nauwelijks onderdrukken wanneer hij uit handen van Pinkpop-organisator Jan Smeets de prijs in zijn handen krijgt gedrukt. He is the king of the day!

Deze week volgt een exclusief filmpje dat 3VOOR12/Limburg tijdens de finale van Nu Of Nooit 2009 maakte in samenwerking met Kresj TV. Hierin worden alle finalisten aan het woord gelaten. Mis ’t niet!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg