De 'Durfal ten Damme' in de Oranjerie De 'Durfal ten Damme' in de Oranjerie

Ellen ten Damme in Oranjerie Roermond

, Loes Baijens

De 'Durfal ten Damme' in de Oranjerie

Ellen ten Damme in Oranjerie Roermond

Loes Baijens ,

Een halfnaakte Ellen ten Damme, in het Nederlands, met nummers van een nog uit te brengen album. En dat allemaal op een dinsdag in Roermond.

Ellen ten Damme in Oranjerie Roermond

Voor deze doordeweekse dinsdagavond staat er niemand minder dan Ellen ten Damme in de Oranjerie te Roermond. Na vele jaren hard werken is Ellen nog steeds in de muziekscene terug te vinden. Ditmaal met haar tweede theatershow 'Durf Jij'? In deze show worden de nummers van haar nieuwe album ten gehore gebracht, dat zelfs nog niet uit is. Volop spanning dus!

De avond begint spectaculair als Ellen halfnaakt op het toneel verschijnt. Enkele stickertjes op haar lichaam, met daaraan apparatuur, waarmee zij enkele opgenomen woorden kan laten klinken. De stickertjes verdwijnen en Ellen trekt haar pakje in het geheel aan. Opvallend is dat er binnen de show gebruik wordt gemaakt van samples. Maar waar het natuurlijk om draait is dat ze niet in het Engels of Duits haar stem laat horen, maar dat deze show geheel in de Nederlandse taal gehuld wordt.

Ellen zou Ellen niet zijn als binnen de nummers onverwachte muzikale wendingen worden gebruikt, waardoor de zaal het ene moment in totale chaos wordt gebracht, om vervolgens in hetzelfde nummer gevoelige melodielijnen aan te spreken. Soms, in de momenten van chaos, heeft ze wel wat weg van Nina Hagen.
Tussen de nummers door neemt ze enkele keren een soort adempauze waarin ze een nieuw nummer inleidt. Een andere keer zweept ze het publiek op om mee te doen aan een nummer. Bijna geheel zonder versterking (waarvoor Theater Oranjerie uitstekend is) worden er door middel van een gitaar, een tamboerijn, haar stem en die van drummer Jan van Eerd de songs tot leven geroepen. 

Het Nederlands is even wennen, maar op de teksten van Ellen, voor het grootste deel geschreven door dichter Ilja Leonard Pfeiffer, valt niets aan te merken. Haar nummers over liefde, verlaten worden, iemand de deur wijzen, zijn krachtig en missen hun inwerking niet. Haar bandleden, gitarist Robin Berlijn en drummer Jan van Eerd, begeleiden Ellen in haar optreden. Niets is hen teveel, van rustige stukken waarin zelfs de voeten worden gebruikt om ritme aan te geven, tot blues raggende gitaren aan toe.

Met deze goed in elkaar stekende nummers wordt voor Ellen een nieuw tijdperk ingeluid, met een nieuwe show ook nieuwe merchandise, die naderhand in grote getale aangeschaft wordt. Nou Ellen, het ziet er naar uit dat zij durven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg