Circle Of Silence: "Full-length album in 2010" Circle Of Silence: "Full-length album in 2010"

Disease Tour voor herhaling vatbaar

, Jerome Crutsen

Circle Of Silence: "Full-length album in 2010"

Disease Tour voor herhaling vatbaar

Jerome Crutsen ,

3VOOR12/Limburg sprak met metalband Circle Of Silence (oftewel COS) over een nieuwe editie van de Disease Tour en over een mogelijk nieuw album.

Disease Tour voor herhaling vatbaar

Eindelijk stond Circle Of Silence (COS) op Nu Of Nooit. Na drie jaar proberen is het ze dan gelukt. Helaas geen finaleplek, maar toch weer even flink in de belangstelling gestaan. Circle Of Silence ligt er niet echt wakker van en gaat stevig door. De Disease Tour met F.R.E.U.D en IJS is met een stuk of acht optredens, waaronder in Goes, Landgraaf, Brunssum en Veldhoven, een klein succes te noemen. Enkele shows, in onder andere Drachten, Haarlem, Antwerpen, Rotterdam en Tilburg, konden door omstandigheden (kapotte aanhanger van F.R.E.U.D, fietsongeluk en geen lokale support) geen doorgang vinden. Ook dat hoort bij het muzikantenleven. 3VOOR12/Limburg sprak met bassist Ralph en gitarist Sascha over het ontstaan van de tour, het verloop ervan en de toekomstplannen van de band.

De tour is nu twee maanden voorbij en de jongens kijken er met een tevreden gevoel op terug. Ondanks een toch redelijk groot aantal gemiste optredens. Het idee is bedacht en opgezet door Ralph van COS, Laurens van F.R.E.U.D en Rik van IJS met het idee om op te vallen binnen de Nederlandse muziekscene. In eerste instantie zouden Verona Beach, F.R.E.U.D en COS samen touren. Verona Beach stopte er echter mee en daarvoor kwam IJS in de plaats, aangezien de bassist van Verona Beach ook in IJS speelt. “Er zijn in Nederland een kleine 70.000 bands en dat maakt het heel moeilijk om kansen te creëren om te spelen en dan vooral buiten de eigen regio“, vertelt Ralph. 

“Dus bedachten we een concept en de krachten werden gebundeld“, vervolgt hij. “Een sponsor werd gevonden en er werd geboekt vanuit eigen initiatief. Het was hard werken, maar het is mogelijk blijkt wel uit het resultaat. We hebben er een boel organisatorische leerpunten, maar ook veel herinneringen en contacten aan over gehouden.” Ook dit najaar zullen Rik en Ralph een editie van Disease Tour opzetten en gaan ze de zaken groter aanpakken dan de afgelopen editie.

Het is er tegenwoordig niet makkelijker op geworden om met je band op te vallen. Circle Of Silence compenseert daarom zijn muzikaliteit met opvallendheid. Enkele voorbeelden zijn de Disease Tour, een huiskamerconcert, de bus naar Nu Of Nooit compleet met lappie-maskers en de Thank U-party met gratis bier voor de fans in The Cave in Heerlen. Met andere woorden; door dit soort activiteiten laat je initiatief zien en val je dus eerder op tussen al die duizenden groepen. 

“Circle Of Silence dien je met een knipoog te nemen”, aldus Sascha. “Het is een hobby, maar overigens wel een dankbare hobby. Iedereen is welkom en we appreciëren ieders betrokkenheid. Het enthousiasme van mensen geeft stimulans om door te gaan met de band. Waardering is het magische woord dat telt. Aan de andere kant gebeuren dan ook soms wel minder leuke dingen, zoals de dood van Trudy Souren waarmee de band een goed contact had. De aanwezigheid op de begrafenis was wel wrang.”

Wanneer Sascha en Ralph gevraagd worden over hun ervaring met Nu Of Nooit, reageren ze heel positief. “Het heeft even geduurd voordat we geselecteerd werden, maar uiteindelijk na vier maal scheepsrecht stonden we er dit jaar dan toch”, lacht Sascha. “En wel in Fraiche in Vaals, welke een superavond was. We hadden een bus geregeld met vijftig uitzinnige fans, dat voor COS al een overwinning was. Het gaat ons om het plezier, Pinkpop is natuurlijk ook voor ons een droom, maar deze avond voelde ook al als gewonnen. De competitie was zeer hoog dit jaar, waardoor de jury er een moeilijk taak aan had om een waardige finale te bepalen. De 25 bands van Nu Of Nooit waren een spin-off van de hedendaagse Limburgse muziekscene.”

Ralph had graag drie van de Nu Of Nooit-finalisten op Pinkpop gezien. Hij noemt Blindsight als eerste. “Omdat het een retevette band is en Tommy, de gitarist, heeft onze plaat geproduceerd. Daarnaast Kings Of The Day, omdat we daar een goede connectie mee hebben en ze ons keer op keer weer weten te verbazen met hun mooie muziek. En last but not least, 21 Eyes Of Ruby, omdat dat toch wel één van de sterkste en hardst werkende bands van onze provincie is.”

Wat zijn de toekomstplannen van de band? “We zijn verzot op het spelletje van de muziekbusiness”, meldt Sascha. “We noemen ons geen professionals, omdat we toch nog gewoon werken ernaast. COS is een uitlaatklep; na een hele week hard werken kun je je verheugen op de optredens en het onderlinge samenzijn. We willen de dingen die momenteel lopen doorzetten en ontwikkelingen ontplooien. Bedoeling is om ons debuut, ‘I’m Out Of My Mind; OUT OF MY MIND!!!’, te overtreffen. Maar dat kost tijd en dat is momenteel even lastig, aangezien iedereen het druk heeft. De afgelopen tijd zijn we veel bezig geweest met de Disease Tour en Nu Of Nooit, waardoor we weinig tijd hadden om nieuw materiaal te schrijven. Maar de bedoeling is om in 2010 een full-length album uit te brengen en een distributiedeal te vinden.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg