Foreigner redt eerste dag Bospop 2009 Foreigner redt eerste dag Bospop 2009

Dag 1 met Foreigner, Guus Meeuwis, Guano Apes en Novastar

, Pierre Oitmann

Foreigner redt eerste dag Bospop 2009

Dag 1 met Foreigner, Guus Meeuwis, Guano Apes en Novastar

Pierre Oitmann ,

Het jaarlijks terugkerende festival Bospop viert dit weekend zijn 29e editie. Een hele natte en slecht bezochte editie zal al snel blijken. De programmering is daar mede debet aan, al zijn Foreigner en Guus Meeuwis onverwachte sfeermakers.

Dag 1 met Foreigner, Guus Meeuwis, Guano Apes en Novastar

Het jaarlijks terugkerende festival Bospop viert dit weekend zijn 29e editie. Een hele natte en slecht bezochte editie zal al snel blijken. Nu was het aan het begin van de dag nooit echt druk bij voorgaande edities van Bospop, maar dit jaar staan er zelfs geen rijen bij de eettentjes en bonnenkassa’s. Dat is natuurlijk voor een deel te wijten aan de toch wat zwakke programmering, zonder echt grote headliners. Waar in voorgaande jaren nog artiesten als Sting, Neil Young en John Fogerty Sportpark Boshoven aandeden, blijft het dit jaar bij bescheidenere grootheden.

Een troosteloze dag is het. Grauw, grijs en nat. Het treurige weer vindt vandaag zijn weerslag in de muziek op het podium van Bospop. Althans, bij Novastar. Waar de laatste plaat van deze Vlaming toch zeker heel erg degelijk is, lijkt het alsof Novastar die overtuiging live nergens waar kan maken. Knap gespeeld, dat wel, maar zonder zichtbaar speelplezier. Zelfs de recente hits zijn vlak en kleurloos, waardoor Novastar bijna afzwakt tot de levensloze grijze huisvrouwenfolk van landgenoot Milow. ‘Where Did We Go Wrong’, vraagt Novastar zich na zo’n tien jaar nog steeds af. Misschien eens tijd om zich serieus met dat vraagstuk bezig te gaan houden.

We besteden normaal gesproken eigenlijk nooit aandacht aan Guus Meeuwis op 3VOOR12/Limburg, maar tijdens deze editie van Bospop blijkt de Tilburger zomaar één van de hoogtepunten. Zelfs op de vroege zaterdagmiddag weet de jolige Guus het publiek op zijn hand te krijgen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar hij staat; in een uitverkocht Philipsstadion, op een zonovergoten editie van Parkpop of hier op het verregende Bospop. Guus maakt er een feestje van waar zelfs zure 3VOOR12’ers spontaan van beginnen mee te lallen. Heel slim speelt hij tijdens de eerste helft liedjes van zijn nieuwe plaat, daarna ongegeneerd zijn hits.

Missers op Bospop 2009 zijn Fun Lovin’ Criminal en Guano Apes. De New Yorkers raffelen al hun hits af, zoals ze dat al jaren doen. Toch wel jammer, want liedjes als ‘Scooby Snacks’, ‘Fun Lovin’ Criminal’ en ‘Korean Bodega’ waren ten tijde van hun doorbraak in 1996 absoluut leuk om te horen. De creatieve koek lijkt echter op en nu trekt de band eindeloos door Europa om die oude, slappe hap maar weer te serveren. Over Guano Apes kan ongeveerd hetzelfde gezegd worden, al is deze Duitse band pas recentelijk weer bij elkaar gekomen. Zangeres Sandra Nasić is niet erg goed bij stem en de band klinkt vooral in het begin van de set erg rammelig. Later trekt dat wat bij en volgen de verplichte hits ‘Open Your Eyes’ en ‘Lords Of The Boards’. Als je de herinnering aan Guano Apes levend wil houden, draai dan nog maar eens ‘Proud Like A God’ en ga ze niet live zien.

Echte helden, “jukebox heroes” zouden we bijna zeggen, zien we pas laat op de avond bij Bospop. De Amerikaans-Britse band Foreigner sluit de eerste dag af. Originele zanger Lou Gramm is er helaas niet meer bij, maar Kelly Hanson doet het zeker niet onverdienstelijk. Hansons stem lijkt zelfs erg veel op die van Gramm. Oprichter Mick Jones is wel nog steeds van de partij en vlamt nog even hard als vroeger. Hanson klimt tijdens ‘Cold As Ice’ zelfs in de podiumstellage, zo jeugdig ogen de oude rockers nog. Veel werk van de eerste vijf hitsalbums worden gespeeld, waaronder fenomenale versies van ‘Cold As Ice’, ‘Starrider’, ‘Feels Like The First Time’, ‘Dirty White Boy’, ‘Jukebox Hero’ en ‘Urgent’. Ook een hele mooie akoestische uitvoering van ‘Say You Will’ wordt gespeeld. ‘That Was Yesterday’ wordt jammerlijk overgeslagen, maar Foreigner komt in de toegift terug met ‘I Want To Know What Love Is’ en ‘Hot Blooded’. Absoluut hoogtepunt van de eerste dag Bospop 2009.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg