Wat vindt Roermond van De Remunjs? Wat vindt Roermond van De Remunjs?

“Het nummer 'De VVD Sjpeult Remunj Door De Plee' gaat te ver”

, Pierre Oitmann

Wat vindt Roermond van De Remunjs?

“Het nummer 'De VVD Sjpeult Remunj Door De Plee' gaat te ver”

Pierre Oitmann ,

Tijdens carnaval is de parodieband De Remunjs tweemaal te zien in café Resistent in Roermond. Het nummer 'De VVD Sjpeult Remunj Door De Plee' kan niet op sympathie van iedereen rekenen. "Over het algemeen hanteer ik de richtlijn dat muziekteksten niet kwetsend mogen zijn," aldus programmamaker Chris Trines over het lied. "Is dat wel het geval dan besteed ik er in mijn programma's geen aandacht aan. "

“Het nummer 'De VVD Sjpeult Remunj Door De Plee' gaat te ver”

Op vrijdag 13 februari verscheen ‘Wo Goan Veer Haer’, de EP van het gelegenheidskwartet De Remunjs. De band is een parodie op de legendarische Amerikaanse punkband Ramones en is ontstaan als grap naar aanleiding van het jaarlijks terugkerende Budtbal in de Azijnfabriek. Die grap sloeg aan en prompt zette De Remunjs vijf bekende Ramonesliedjes op cd, allen voorzien van teksten in Roermonds dialect. Zo werd ‘Blitzkrieg Bop’ ineens ‘Ich Sjnoef Mich Rot’ en ‘I Wanna Be Your Boyfriend’ werd vertaald als ‘Ich Wil Zeen Diene Jongvrundj’. Het protestlied tegen de Roermondse fractie van de VVD doet wel wat stof opwaaien, al zijn de meningen verdeeld.

In de tekst van het liedje ‘De VVD Sjpeult Remunj Door De Plee’ bezingt De Remunjs de grootste politieke partij van het Midden-Limburgse bisdom. De Roermondse tak van de liberalen wordt stevig aangepakt; “Ze doon niks veur os, ze doon niks veur uch, allein veur dieke Pruuse” (“Ze doen niks voor ons, ze doen niks voor jullie, alleen voor dikke Duitsers”). Ook fractievoorzitter Dré Peters - in het lied "Ome Dré" genoemd - wordt de oren gewassen. De VVD’er reageert sportief op de klaagzang. “Er wordt wat afgeschreven over mij. Ik zie dat als een erkenning, dus laat gaan die wagen. Hoge bomen vangen veel wind.”

Minder positief is programmamaker Chris Trines. Hij is oprichter van Stichting Gaer Gedaon, die zich hard maakt voor lokale dialectproducties. “Het nummer 'De VVD Sjpeult Remunj Door De Plee' gaat mij persoonlijk te ver”, aldus Trines. “Los van mijn mening over de inhoud van de tekst, draai ik geen liedjes met dergelijke politiek getinte en wellicht leuk bedoelde teksten. Ik zie de cd ook niet als vastelaoves-cd.” Politicus Dré Peters, zelf ook actief in de Roermondse carnavalswereld, ziet er de humor echter wél van in. “Carnaval is ‘de spiegel voorhouden’, dus past het in de cultuur van ons. Zelf doe ik daar ook volop aan mee.”

Trines probeert muziek met politieke teksten zoveel mogelijk te weren uit zijn programma’s. “Dat lukt niet altijd”, geeft Trines openhartig toe. “Het nummer 'IJzeren Rijn' van de groep Sjoerpapier is een protestsong tegen her-ingebruikname van de IJzeren Rijn-spoorweg en wordt door mij bijvoorbeeld wel gedraaid. Het nummer zelf is dan ook niet kwetsend, maar geeft een mening weer van velen in het Midden-Limburgse.” En of De Remunjs nu wél of niet gedraaid worden, Dré Peters smult van alle aandacht die men hem toekent. “Of ze over ons zingen, spreken of fluisteren maakt mij niet zoveel uit”, bekent de Roermondse VVD-fractievoorzitter. “Het was erger als ze het niet over ons hadden, want dan hoorden we er niet bij.”

De Remunjs treden tijdens de carnaval tweemaal op in Resistent in Roermond, op zondagmiddag en op maandagmiddag. Tijdens deze optredens is ook de EP 'Wo Goan Veer Haer' verkrijgbaar. Vooralsnog zijn er geen verdere speeldata ingepland voor De Remunjs.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg