Voetbalshirts op Metalfest: Sittard uit, altijd lastig! Voetbalshirts op Metalfest: Sittard uit, altijd lastig!

Ode aan de koempels van weleer

, Wil Delissen

Voetbalshirts op Metalfest: Sittard uit, altijd lastig!

Ode aan de koempels van weleer

Wil Delissen ,

Metalfest op carnavalszondag in Fenix was hét Sittardse alternatief voor vasteloavend. Toen bij de start van de eerste band het aantal bezoekers op twee handen te tellen was, werd al pijnlijk duidelijk dat carnaval toch favoriet is in Sittard. Desalniettemin stonden vier enthousiaste bands te popelen hun kunstje te tonen.

Ode aan de koempels van weleer

Het ‘alternatieve carnaval’, zo werd het Metalfest op carnavalszondag in Fenix genoemd. Toen bij de start van de eerste band het aantal bezoekers op twee handen te tellen was, werd al pijnlijk duidelijk dat de alternatievelingen dun gezaaid zijn. Mogelijk was het onverwachte bericht op de website van organisator hier debet aan: “We are sorry to inform you Metalizer Bookings will from now on no longer exist”. Desalniettemin stonden vier enthousiaste bands te popelen hun kunstje te tonen.

Voor een handjevol publiek beet de Duitse metalband Cause from Confusion het spits af. Vier enthousiaste mannen uit Mönchengladbach zetten een krachtig optreden neer. Uit de muzikale kwaliteit blijkt “die Deutsche Gründlichkeit”. De nummers steken goed in elkaar en het optreden staat als een huis. De vocalist mag alleen nog wat (weg)werken aan de Duitse tongslag in de Engelse uitspraak.

Even dacht je dat je bij Fortuna-Feyenoord was beland, toen drie van de vier bandleden van Defeat Lies Ahead, getooid in spelersshirts van de Rotterdamse club het podium betraden. Evenals hun club dit seizoen, kon de band niet echt overtuigen. Volgend weekend dan toch maar weer op de tribune?

Klapper van de avond was de Zuid-Limburgse band Chain Of Dogs. Zelf noemen ze de muziek die ze maken een mengsel van Motörhead en The Dubliners. Een combinatie die je eerst moet hebben gehoord voordat je het geloofd. Met niet alledaagse instrumenten als mandoline, viool en fluit zet deze thrash-/folk-/metalband een verassend optreden neer. De band heeft kennelijk iets met de Zuid-Limburgse kolenmijnen van weleer. Zo wordt in het sprekende nummer ‘t Sjwatte Loak’ de tragiek van de koempel bezongen. Helaas moest het enige vrouwelijke bandlid (bassiste Anouk) die avond verstek laten gaan. Maar niet getreurd, op 24 mei staat Chain Of Dogs geprogrameerd in de Azijnfabriek. Drie keer raden wie daar aanwezig is.

Het Metalfest werd waardig afgesloten door de Tilburgse metalband Forcefeed. De vijfmans formatie staat garant voor heavy metal, doorspekt met melodieuze gitaar riffs. Al met al een gemiste kans voor het metal minnend publiek, dat ervoor heeft gekozen carnaval te vieren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg