GooGooMuck neemt afscheid van The Cramps en van zichzelf GooGooMuck neemt afscheid van The Cramps en van zichzelf

“Lux lag met de ballen uit zijn broek boven op de PA-toren te kreunen”

, Pierre Oitmann

GooGooMuck neemt afscheid van The Cramps en van zichzelf

“Lux lag met de ballen uit zijn broek boven op de PA-toren te kreunen”

Pierre Oitmann ,

Vanavond geeft het trio GooGooMuck zijn tweede en laatste optreden in de Melkweg, Amsterdam. Dit tijdens een avond ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Lux Interior, zanger en oprichter van The Cramps. 3VOOR12/Limburg sprak met de bandleden van GooGooMuck over The Cramps als inspiratiebron.

“Lux lag met de ballen uit zijn broek boven op de PA-toren te kreunen”

Vanavond geeft het trio GooGooMuck zijn tweede en laatste optreden in de Melkweg, Amsterdam. Dit tijdens een avond ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Lux Interior, zanger en oprichter van The Cramps. GooGooMuck is vernoemd naar een nummer van The Cramps, dus de link tussen beiden is snel gemaakt. 3VOOR12/Limburg praat met de bandleden van GooGooMuck over The Cramps als inspiratiebron.

“Niet om nu te zeggen dat ik een echte diehard Cramps-fan ben, maar toch luister ik met regelmaat naar hun platen, waarvan ik er inmiddels een hoop in de kast heb staan”, vertelt drummer en vocalist Michel Geelen. “Ik vond het geluid van de band altijd apart; lo-fi, donker, beetje rock-’n’-roll, beetje psychobilly en dan dat kreunende gezing van Lux!” Geelen bracht zijn interesse voor The Cramps later over op gitarist Mark Deckers. “Eigenlijk had ik ze moeten kennen toen ik 25 was, maar helaas was ik al in de dertig toen ik via Michel deze weirde band heb leren kennen. Maar de verrassing was er niet minder om. Met regelmaat luister ik naar ‘Bad Music For Bad People‘, ‘Stay Sick’ en ‘Songs The Lord Taught Us'. Een bezielde zanger die in een wisselende formatie psychohorrorpunk ten gehore brengt… Herstel, bracht.”

Toetsenist Björn van Zwamen heeft minder met The Cramps dan zijn medebandleden. “Een generatiekloof heeft mij niet tot The Cramps gebracht”, bekent Van Zwamen. “Als benjamin binnen GooGooMuck heb ik deze band via Lei de Tresjer (onder andere vocalist Bitcho en De Remunjs, red.) leren kennen en wel hun lp ‘Human Fly‘. Da’s eigenlijk het enige wat mij verbindt met The Cramps. Voor de rest vind ik het wel erg tof om in de Melkweg als eerbetoon aan Lux Interior een optreden te mogen geven.”

“Samen met The Mummies vind ik The Cramps toch wel een inspiratiebron voor GooGooMuck en het is zonde dat ik ze niet live heb mogen meemaken”, verzucht Deckers. Bandlid Geelen is de enige die The Cramps wél in levende lijve gezien heeft. “Gelukkig mocht ik ze diverse malen live gezien en ook de laatste keer dat ze in Nederland waren in de Paradiso te Amsterdam in 2004 was ik er bij”, laat Geelen trots weten. “Ook dat was weer een mooie happening en zoals altijd ontaardden hun optredens in een chaos. Poison Ivy, de vrouw van Lux, speelt - gekleed in een bh en slip - stoïcijns door op haar Gretsch-gitaar, terwijl Lux gestoken in een leren catsuit, inclusief pumps met de ballen uit zijn broek, boven op de PA-toren ligt te kreunen!”

Van cultfiguren groeiden Lux Interior en Poison Ivy uit tot cultuuriconen. Met de nodige memorabilia tot gevolg. “In mijn woonkamer hangt al geruime tijd een ingelijste poster van The Cramps”, geeft Geelen toe. “En ik kocht ooit het boek ‘The Cramps, a Short History of Rock ’N Roll Psychosis’, een biografie welke over de band verscheen en een kijkje geeft in hun vervreemde music-/sm-/psychowereld! Ook besef ik me dat ik de bezitter ben van een roze ‘bop pills’-pillendoosje van The Cramps, een gadget die ik kocht tijdens hun laatste concert in Nederland.”

Rond 23.00u vanavond neemt GooGooMuck afscheid van Lux Interior en van zichzelf in de Oude Zaal van de Melkweg. We hoeven Deckers, Geelen en Van Zwamen echter niet te missen, want ze spelen in nog tenminste zes andere bands.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg