Five O’Clock Heroes is sterke doch sterk onderschatte band Five O’Clock Heroes is sterke doch sterk onderschatte band

Laat je niet afschrikken door Autorace!

, Pierre Oitmann

Five O’Clock Heroes is sterke doch sterk onderschatte band

Laat je niet afschrikken door Autorace!

Pierre Oitmann ,

Wie zaterdagavond in Sittard was, stond mogelijk carnaval te vieren op het plein in het centrum. Of je was de verjaardag van SPL-mevrouw Marike Peters aan het vieren in Ernesto's (nog gefeliciteerd, hè!). Weer andere mensen waren in poppodium Fenix, voor de bands Five O'Clock Heroes en Autorace.

Laat je niet afschrikken door Autorace!

Carnaval in Sittard is één grote, zotte bedoening. Daar doe je als poppodium dus aan mee! Óf juist niet, zoals de dappere programmering van de Fenix uitwijst. Het poppodium in hartje Limburg zet op zondagmiddag doodleuk een aantal metalbands neer en op zaterdagavond de Amerikaanse britpopband Five O’ Clock Heroes. Het aantal verklede mensen bij deze laatste band is dan ook minimaal, waardoor de band zelf enigszins teleurgesteld lijkt. De zangeres van support-act Autorace heeft zich tenminste nog verkleed als een panter…

Hoelang moet je muzikant zijn om waardering te krijgen voor slechte muziek? Het antwoord schuilt in de uit Arnhem afkomstige band Autorace, dat al sinds 1991 onder de naam Furtips bezig is. Na een doorstart met een veel jongere zangeres (en tevens bassiste) en een naamsverandering is Autorace het logische gevolg. Alhoewel, logisch? Er is werkelijk niks logisch aan de muziek van Autorace, dat overal wordt omschreven als avant-garde. Op zijn MySpace-pagina noemt Autorace het zelf spottend “bad music for good people”. Een gezonde portie zelfspot. Je zou zeggen dat niemand echt warm loopt voor het tandenknarsend valse gezang van de in een luipaardlegging gehulde Melissa Molenschot. Toch blijkt de band door heel het land leuke optredens versierd te hebben (zoals vanavond in Sittard) en 3VOOR12 riep Autorace zelfs uit tot Hollandse Nieuwe naar aanleiding van het titelloze debuutalbum. Is het zaalgeluid van de Fenix dan zo beroerd vanavond? Nee, ook daar is niks mis mee. Molenschot zingt écht vals, maar dat hoort er schijnbaar bij. Net als het rommelige bandgeluid, het is allemaal zó bedoeld. Onder al die lelijkheid schuilen dan ook inderdaad interessante korte liedjes. Het is alleen vreselijk jammer dat je dan wel door de ietwat afschrikwekkende buitenkant heen moet luisteren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Nou, bij Autorace dus wél.

Je bent pas echt een superster als je het met een supermodel hebt gedaan. En het maakt dan nog niet eens zoveel uit waarnaar het woordje ‘het’ hier verwijst, want supermodellen kunnen het soms niet laten om hun frêle strotjes voor muzikale doeleinden te gebruiken. Dat pakt zelden goed uit. Ga Naomi Campbell maar eens youtuben. Heel af en toe is het wel weer leuk, zoals bij Vanessa Paradis (geproduceerd door Lenny Kravitz) of zoals onlangs nog met Agyness Deyn. Who? Ja, dat is inderdaad de songtitel. Het broodmagere jongensachtige modelletje scoorde verleden jaar een hit samen met de Amerikaanse band Five O’Clock Heroes. Een vriendendienst van die aardige jongens voor de knokige Scandinavische, dat tevens een leuke gimmick was. Want met de populariteit van de Vijf Uur Helden - zoals één of andere onverlaat de band noemde - blijft toch een beetje achter met die van andere bands uit hetzelfde straatje. Waar dat door komt is onduidelijk, want de band rondom zanger/gitarist Anthony Ellis maakt leuke liedjes en ook op het podium (zoals vanavond in Fenix, Sittard) doen deze jongens uitstekend hun best. Is het heel lullig om te zeggen dat deze band de ‘X-factor’ mist? Het blijkt moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen, maar voorlopig blijft Five O’Clock Heroes een hele sterke doch sterk onderschatte band.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg