Pensioenfonds in Heerlen koopt rechten musicalsongs Pensioenfonds in Heerlen koopt rechten musicalsongs

ABP eigenaar grootste onafhankelijke muziekuitgeverij ter wereld

, Pierre Oitmann

Pensioenfonds in Heerlen koopt rechten musicalsongs

ABP eigenaar grootste onafhankelijke muziekuitgeverij ter wereld

Pierre Oitmann ,

In Heerlen staat het hoofdkantoor van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), dat sinds kort de rechten bezit van liedjes geschreven door Richard Rodgers, Oscar Hammerstein II en Irving Berlin. Hiermee heeft het bedrijf recht op inkomsten uit vertoningen van onder andere de musical 'The Sound Of Music' en voor iedere keer dat er ergens ter wereld 'White Christmas' wordt gedraaid.

ABP eigenaar grootste onafhankelijke muziekuitgeverij ter wereld

Vorige week kondigde de Nederlandse muziekuitgeverij Imagem Music Group aan de nieuwe eigenaar te zijn van The Rodgers & Hammerstein Organization (RHO). Hiermee werd Imagem in één klap de grootste onafhankelijke muziekuitgeverij ter wereld. Imagem is een investeringsfonds dat vorig jaar opgezet werd door het Hilversumse mediabedrijf CP Masters en het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), gevestigd in Heerlen.

“Dit is een veilige investering die zorgt voor een langdurige, stabiele geldstroom”, zegt André de Raaff, bestuursvoorzitter van Imagem, gisteren in NRC Handelsblad. Het bedrijf verwacht met de aankoop van RHO jaarlijks ruim 100 miljoen euro aan inkomsten binnen te halen. De catalogus van RHO bevat de auteursrechten van onder andere Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II, samen verantwoordelijk voor populaire Broadway-musicals als ‘The Sound Of Music’, ‘The King And I’ en ‘Oklahoma!’. Ook werken van Irving Berlin maken deel uit van de omvangrijke catalogus van RHO, die in totaal meer dan 12.000 liedjes, 900 concertstukken en ruim honderd musicals beslaat. Berlins in 1940 gecomponeerde liedje ‘White Christmas’ geldt als het kostbaarste copyright ter wereld en is nu ook eigendom van het investeringsfonds.

Imagem wil de auteursrechten actief exploiteren, onder andere door “de muziekwerken bij een breder publiek onder de aandacht te brengen”. Doordat Imagem zeggenschap heeft verworven over alle musicals en liedjes van RHO, kan het Nederlandse bedrijf ervoor kiezen het materiaal van nieuwe voorstellingen en uitvoeringen te voorzien. Dit bijvoorbeeld gericht op lokale markten of op groeimarkten, zoals Rusland en China. “Musical is een groeiende business”, aldus De Raaff in NRC. Met de catalogus en de directeur van RHO (Theodore S. Chapin) aanboord heeft Imagem dus een sterke positie verworven in de theater-, musical- en filmwereld. RHO is daarnaast in onderhandeling met de Really Useful Group, dat de rechten van musicalschrijver Andrew Lloyd Webber (‘Cats’, ‘Evita’, ‘Westside Story’) beheert.

ABP en CP Masters kochten begin dit jaar al diverse catalogi over van Universal Music Group (UMG). De publishingtak van UMG werd de grootste ter wereld na de acquisitie van BMG Music Publishing en deed vervolgens de catalogi van Zomba, 19, Rondor en de BBC van de hand. Ook de catalogus van Boosey & Hawkes, de grootste op het gebied van klassieke muziek, werd opgekocht door het gezamenlijke fonds van ABP en CP Masters. In totaal beheert Imagem nu de rechten van ruim 200.000 muziekstukken. ABP houdt kantoor in Heerlen en is het op twee na grootste pensioenfonds van de wereld. Het fonds verstrekt pensioenen aan Nederlandse ambtenaren en leraren. De familie Von Trapp is straks dus mede verantwoordelijk voor de oudedagsvoorziening van mensen werkzaam in het onderwijs.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg