SAT2D; vier maanden na Pinkpop SAT2D; vier maanden na Pinkpop

Wat een Limburgse band aan een optreden op Pinkpop kan hebben

, Twan Bakker

SAT2D; vier maanden na Pinkpop

Wat een Limburgse band aan een optreden op Pinkpop kan hebben

Twan Bakker ,

Door het winnen van Nu of Nooit in 2008 verzekerde SAT2D zich van een plek op Pinkpop. Veel lokale bands verdwijnen daarna in de vergetelheid. Gaat dit ook gebeuren met SAT2D? 3VOOR12/Limburg sprak hierover met zangeres / gitariste Kelly Kockelkoren.

Wat een Limburgse band aan een optreden op Pinkpop kan hebben

Op vrijdag 30 mei 2008, tijdens het niet-Pinksterweekend, schitterde de Midden-Limburgse band SAT2D. De jonge bandleden hadden de weg naar Pinkpop bewandeld door het winnen van de bandwedstrijd ‘Nu of Nooit’, georganiseerd door de Stichting Popmuziek Limburg. De prijs voor de winnaar is een plek als openingsact op het Limburgse Pinkpop-festival.

Om tussen bands als ‘Alter Bridge’, ‘Incubus’, ‘Porcupine Tree’, ‘Editors’, ‘Kaiser Chiefs’ en ‘Metallica’ op een festival te staan is op zich al een onvergetelijke gebeurtenis. Maar wat gebeurt er na dit hoogtepunt met de band? De SPL zag het gebeuren met onder andere ‘Sons of the Rain’, ‘Mindfold’, ‘Itchy Bitchy’, ‘Alize’, ’37 Stabwoundz’, ‘Cooler Than Jesus’, ‘Transpunk’. Dat zijn allemaal Nu-of-Nooitwinnaars, die hun hoogtepunt hebben mogen beleven in Landgraaf, maar nu niet meer bestaan en vaak ook niet boven dit hoogtepunt zijn uitgestegen. “Het ziet ontzettend goed uit op je CV als er staat dat je op Pinkpop hebt gespeeld”, vertelt SAT2D-zangeres Kelly. “Uiteraard is het iets dat over een tijd weer vergeten is. We weten ook dat we er nog lang niet zijn en dat we veel te leren hebben. Maar tot nu toe hebben we gewoon erg veel geluk gehad met alles.”

Ter voorbereiding van Pinkpop 2008 heeft SAT2D vooral hard gewerkt aan het perfectioneren van de nummers en vooral de show. “En we zijn zelfs flink gaan winkelen om toch iets leuks aan te kunnen doen op het podium. Ik had die leuke gitter-panty aan.” Na het winnen van Nu of Nooit had de band ruim drie maanden om zich klaar te maken voor het spektakel in Landgraaf. In die tijd is met de producers Patrick en Arnold Muhren en met Rob Winter het nummer ‘Devil Girl’ opgenomen om vlak voor Pinkpop als single uit te brengen. “Het nummer was speciaal bedoeld om te downloaden”, aldus Kelly. “Daarom was het te downloaden via de website van Radio 538 en iTunes.” Radio 3FM-DJ Giel Beelen was gecharmeerd van Sneeuwwitjes en de twee dwergen met als gevolg dat SAT2D ‘Devil girl’ live ten gehore mocht brengen in zijn ochtendshow. Drummer Tim kreeg zelfs een endorsement met Adams. En dan is het voor de band alsof de sneltrein pas net op snelheid begint te komen. Kelly vertelt dat ze ook een serieus gesprek hebben gehad met alle bandleden over welke kant de neuzen op staan. “En de neuzen staan daadwerkelijk dezelfde kant op, iedereen wil hetzelfde.” Drie van de bandleden studeren nog, terwijl Kelly als enige haar ‘papiertje’ al heeft. Ze werkt op dit moment in het onderwijs en in een kledingwinkel. “Maar we willen alles heel graag opgeven voor deze kans”, verzekert Kelly.

Kelly: “We hebben in die tijd veel aandacht gekregen met SAT2D, in de LiveXS, ook mede dankzij het winnen van de ‘Dommelsch tour’. Maar ik heb weinig recensies gelezen over het daadwerkelijke optreden op Pinkpop”. De recensie van 3VOOR12’s Robert Lagendijk waarin Kelly wordt vergeleken Joan Jett en Janis Joplin kan ze wel erg waarderen. “Nu of Nooit en Pinkpop heeft ons wel een optreden als voorprogramma van het Duitse ‘Tokio Hotel’ opgeleverd. En je leert daardoor ook heel veel andere muzikanten kennen.”

“Na het optreden op Pinkpop hebben we een nieuwe biografie en promo-foto’s laten maken. Deze hebben we gestuurd naar een aantal interessante maatschappijen.” Volgens Kelly komt er na een dergelijk glorieus moment erg veel op je af als band, waardoor je niet in staat bent alles te doen wat je wilt. "Helaas gaan dingen niet vanzelf nadat je op Pinkpop hebt gespeeld." Het schrijven van nieuwe nummers is hier een goed voorbeeld van. “Normaal kwam ik zelf met de basis voor een nummer, om het vervolgens tot een geheel af te maken met de rest van de band”, verklaart Kelly. “Maar door alle hectiek van de laatste tijd proberen we de creativiteit te laten blijven stromen door het schrijfproces van nieuwe nummers anders aan te pakken". Zo zijn bijvoorbeeld de basisideeën van de nieuwe nummers ontstaan door een hechte samenwerking van Kelly met bassist Tom als songwriters, waarna ze zijn uitgewerkt door de gehele band.

Dat is ook een van de redenen waarom SAT2D niet heeft deelgenomen aan het project van de Stichting Popmuziek Limburg ‘How’s Business?’. Waarbij er workshops worden gehouden voor lokale bands. Kelly vertelt dat ze zich voornamelijk willen richten op het werken aan nieuw materiaal: “Workshops zijn zeker nuttig en leerzaam voor bands, vooral voor wat betreft promotie en Engelse uitspraak. We hebben via een ander project al een aantal workshops gevolgd en we hebben hieruit ook veel geleerd. Dus het is zeker een goede zaak dat de SPL bands hiermee wil helpen.”

Als tips voor de Nu-of-Nooitwinnaar van 2009 geeft Kelly het volgende mee: “Blijf vooral jezelf met wat je doet. Het heeft een groot voordeel als je vlak na Pinkpop iets uit kan brengen, een single, clip of album. E-mail naar Giel Beelen en probeer op 3FM te komen. Zorg dat je als band iets unieks neerzet, iets eigens om je als act te onderscheiden. Maar laat alles vooral op je afkomen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg