Onder de kerstboom met... The Mad Trist

"Niemand weet precies wie Jozef is"

Pierre Oitmann ,

Voor ons laatste kerst-onderonsje dit jaar, spreekt 3VOOR12/Limburg met The Mad Trist. Dit jaar werd de Maastrichtse band tweede tijdens de wereldfinale van Emergenza. Ook voor komend jaar staat er een hoop in de planning. Maar nu mag Wham! toch wel weer voor een jaar de kast in...?

"Niemand weet precies wie Jozef is"

Eens even kijken… Chocolade kransjes op tafel? Check! Wham! op de radio? Check! Verlichte naaldboom in de huiskamer? Check! Conclusie; kerst staat weer voor de deur. Een mooie tijd om even stil te staan bij het verleden jaar en vooruit te kijken op het nieuwe. Zoals altijd doen we dat op 3VOOR12/Limburg middels een vijftal vragen die we voorleggen aan onze muzikale kerstgasten. Een succesvolle band wat betreft het winnen van bandwedstrijden is The Mad Trist. In 2006 grijpt het kwartet uit Maastricht onze aandacht na het winnen van het Weerter Amateur Festival. Een jaar later herhaalt de band het trucje tijdens Battle For Limburg, waarna de band mag spelen op het grote podium van het Bevrijdingsfestival in Roermond. The Mad Trist wint afgelopen zomer de Beneluxfinale van Emergenza en eindigt zelfs als tweede op de wereldranglijst van 2008. Dat belooft veel goeds voor 2009!

Wat betekent kerst voor jullie?
“Weinig”, aldus bassist Luc Hameleers, die begin 2008 Rutger Smeets verving. “Het is vooral verplichte kost.” Zanger Arthur von Berg is het niet geheel daarmee eens. “Ik vind het eten met kerst wel belangrijk!”

Wat is jullie favoriete kerstplaat?
‘White Christmas’ is de keuze van gitarist Jan Franzen. ‘Driving Home For Christmas’ van Chris Rea is favoriet van drummer Daan Koene. “Die is heel relaxt”, luidt zijn motivatie. Arthur gaat voor ‘All I Want For Christmas Is You’, Luc houdt het op ‘Last Christmas’. “Yes, oh!”, roept hij.

Welk figuur uit de kerststal zouden jullie het liefste willen zijn?
“Jozef”, antwoordt Jan. “Want ik ben de vader van de band!” Ook Luc vindt Jozef interessant. “Hij is heel mysterieus. Niemand weet precies wie hij is.” Arthur moet bij deze vraag denken aan Monty Python. “Ik wil Brian zijn”, zegt de zanger. “Die van het schuurtje ernaast.”

Wat waren jullie hoogtepunten uit 2008?
Emergenza wordt unaniem als hoogtepunt gekozen door de band. Dat kan ook niet anders, met een welverdiende tweede plek op de wereldranglijst. Daarnaast noemt Daan het optreden met Triggerfinger in Tivoli en het aantreden van Luc als nieuwe bassist. “Dat heeft een nieuwe impuls gegeven aan de band.” Arthur bevestigt echter dat The Mad Trist nog altijd goed bevriend is met Rutger Smeets, die nu voorman is van The Reckless Pilots. “Hij kreeg het gewoon te druk om in twee bands te spelen en bij The Reckless Pilots kan hij zich beter uiten, omdat híj daar de zanger is.”

Wat staat er rondom jullie te gebeuren in 2009?
The Mad Trist heeft er een fan bij in de vorm van Eric Corton. De 3VOOR12-presentator is erg te spreken over de band uit Maastricht. Mogelijk dat daar dus nog iets uitrolt. “In maart gaan we de studio in om een album op te nemen”, kondigt Arthur aan. “Torre Florim van De Staat gaat ‘m produceren.” 3VOOR12/Limburg kijkt hier al reikhalzend naar uit!