Onder de kerstboom met... Rowwen Hèze

“Ik ben een op-en-top kerstman”

Pierre Oitmann ,

Vanuit een kerststal in Horst ondervraagt 3VOOR12/Limburg Rowwen Hèze-accordeonist Tren van Enckevort over kerst, 2008 en wat 2009 gaat brengen. “Ik krijg een eigen accordeonmerk!”, onthult Van Enckevort trots.

“Ik ben een op-en-top kerstman”

Eens even kijken… Chocolade kransjes op tafel? Check! Wham! op de radio? Check! Verlichte naaldboom in de huiskamer? Check! Conclusie; kerst staat weer voor de deur. Een mooie tijd om even stil te staan bij het verleden jaar en vooruit te kijken op het nieuwe. Zoals altijd doen we dat op 3VOOR12/Limburg middels een vijftal vragen die we voorleggen aan onze muzikale kerstgasten. Namens Rowwen Hèze, dat momenteel door de theaters trekt met het programma ‘Saus’, staat accordeonist Tren van Enckevort ons te woord. Niet onder een kerstboom overigens, maar vanuit een kerststal…

Wat betekent kerst voor jou?
“Ik ben een op-en-top kerstman”, bevestigt Tren van Enckevort met een brede glimlach. “Mijn schoonvader is een Duitser en daar wordt kerst veel uitbundiger gevierd, veel leuker dan hier. Op Eerste Kerstdag sta ik in de keuken, dat vind ik erg leuk om te doen!” De Italiaanse keuken is favoriet bij Van Enckevort.

Wat is je favoriete kerstplaat?
“Natuurlijk The Pogues”, zegt Van Enkevort zonder aarzelen. Het nummer ‘Fairytale Of New York’, met een gastbijdrage van de in 2000 verongelukte Kirsty MacColl, maakt nog altijd indruk op de accordeonist. “Die andere nummers worden ook teveel gedraaid”, vult hij aan. “En eens in het jaar draai ik ook graag klassiek; Schubert, Tjaikovski, Mozart, Chopin.”

Welk figuur uit de kerststal zou je het liefste willen zijn?
“De ezel”, zegt Tren, “want ik kom uit Serum en dat heet met carnaval het Ezelsrijk!” Ook noemt hij Jozef. “Hij staat een beetje op de achtergrond en dat vind ik ook wel prettig.”

Wat waren jullie hoogtepunten uit 2008?
“‘Saus’!”, aldus Van Enckevort. “Daar hebben we ziel en zaligheid in gelegd. We zijn nu bezig met de reprise van die show en het publiek reageert heel positief. Het is bovendien compleet anders dan een reguliere show of het Slotconcert dat we jaarlijks doen.” Een registratie van de theatershow is momenteel uit op cd en dvd.

Wat staat er rondom jou te gebeuren in 2009?
“Na afloop van de theatertour ga ik aan de slag met een paar hele leuke dingen, andere projecten naast Rowwen Hèze. Maar die moet ik nog verder uitwerken voordat ik daar iets over kan vertellen.” Spannend dus. Maar het kan nóg mooier. “Ik krijg een eigen accordeonmerk! Daar ben ik met een bekende fabrikant over in gesprek geweest. Ja, dat is wel een kroon op je werk!”

Momenteel nog in de theaters, Rowwen Hèze met ‘Saus’, dat dus ook verkrijgbaar is op cd en dvd. In 2009 gaat 3VOOR12/Limburg ook de “projecten” van Tren van Enckevort in de gaten houden.