Onder de kerstboom met... Ripsaw

“Jezus is altijd naakt!”

Pierre Oitmann ,

Ripsaw is metal. Klaar. Dat staat als een paal boven water. Maar hoe ze over kerst denken? Dat behoeft wat meer tekst en uitleg. Laat staan de favoriete én minst favoriete kerstplaten van deze metalheads uit Nederweert!

“Jezus is altijd naakt!”

Eens even kijken… Chocolade kransjes op tafel? Check! Wham! op de radio? Check! Verlichte naaldboom in de huiskamer? Check! Conclusie; kerst staat weer voor de deur. Een mooie tijd om even stil te staan bij het verleden jaar en vooruit te kijken op het nieuwe. Zoals altijd doen we dat op 3VOOR12/Limburg middels een vijftal vragen die we voorleggen aan onze muzikale kerstgasten. Limburgs metaltrots in bange dagen is Ripsaw. De band uit Weert miste nipt de finale van Nu Of Nooit 2008, maar stond afgelopen zomer wél op Wacken Open Air. Ook was Ripsaw genomineerd om als voorprogramma van Slayer aan te treden. Niet verkeerd voor een band die pas zo’n anderhalf jaar bestaat. The only way is up, lijkt het credo van metalheads Duke, Al, Rove en Bruce. Maar vieren ze eigenlijk wel kerst…?

Wat betekent kerst voor jullie?
“Meer tijd voor bier en tieten”, juigt Al. “En zo denken wij er collectief over”, voegt Duke er aan toe. Rove: “Ons pap is dan ook jarig.”

Wat is jullie favoriete kerstplaat?
“Mariah Carey”, aldus Rove, “want ze heeft de dikste tieten!” Iets meer in het straatje van Ripsaw ligt de suggestie van Bruce. Hij laat ons Onkel Tom horen, zanger van de Duitse metalband Sodom, met zijn kerstplaat ‘
Ich Glaub' Nicht An Den Weihnachtsmann’. Duke noemt de Wham!-hit ‘Last Christmas’, alvorens zijn betoog over Wham! te starten. “Die is de allercoolste. Maar ik ben dan ook voorzitter van de Wham!-fanclub. Ik heb zelfs de Wham!-actionfigures.” De kerstnummers van The Killers - of de nummers van deze band in het algemeen - vallen niet bepaald in goede aarde bij Duke. Hij haalt de tekst aan van ‘Human’: “Are we human or are we dancer?” Duke: “What the fuck does that mean? Wat een enorm kutnummer! Flikker op met je alternatieve zeurpop! Fuck that shit!!!” Dat is duidelijke taal. “En dan Keane! Dat is nog zoiets…!”

Welk figuur uit de kerststal zouden jullie het liefste willen zijn?
“De Drie Wijzen zou ik dan kiezen”, zegt Duke. “Bedoel je niet de Drie Wijven?”, vraagt Al. “Maar dan wel naakt! Jezus is ook altijd naakt.”

Wat waren jullie hoogtepunten uit 2008?
Het optreden op Wacken Open Air en het uitbrengen van de live-EP worden beide als grootste hoogtepunten beschouwd. “We hebben misschien een grote bek, maar we kunnen wel zeggen dat we alles wat we hebben aangekondigd hebben waargemaakt”, legt Duke uit. “Met hulp van het publiek uiteraard. Zonder onze fans waren we nergens!”

Wat staat er rondom jullie te gebeuren in 2009?
Alle vier de bandleden hebben er zo hun ideeën over, van het maken van een cd tot optredens in Ierland. Al vat het aardig samen; “We willen van alles net iets meer.” Maar dat zonder concessies te doen, dat is duidelijk. “We willen niet origineel zijn”, drukt Duke ons op het hart. “Wij wíllen in een hokje geplaatst worden!” Rove bevestigt dat. “Als we iets anders doen zijn we geen Ripsaw meer.” Metalliefhebbers lijken in 2009 niet om Ripsaw heen te kunnen. Duke: “Het publiek verdient Ripsaw!”