Onder de kerstboom met... Jan Smeets

“Pinkpop moet altijd naar de toekomst blijven kijken”

Pierre Oitmann ,

It's chriiiiiiiiiiiissssssttmmmaaaaaaaaaaaaasssssssssss! Voor het vierde achtereenvolgende jaar zoekt 3VOOR12/Limburg met kerst prominente Limburgers op uit het popwereldje. Op Eerste, Tweede en Derde Kerstdag kun je hier driemaal daags iets lezen over Limburgers waar we in 2009 veel van gaan horen, waaronder Heideroosjes, Rowwen Hèze en DeWolff. Maar we beginnen met Jan "Pinkpop" Smeets.

“Pinkpop moet altijd naar de toekomst blijven kijken”

Eens even kijken… Chocolade kransjes op tafel? Check! Wham! op de radio? Check! Verlichte naaldboom in de huiskamer? Check! Conclusie; kerst staat weer voor de deur. Een mooie tijd om even stil te staan bij het verleden jaar en vooruit te kijken op het nieuwe. Zoals altijd doen we dat op 3VOOR12/Limburg middels een vijftal vragen die we voorleggen aan onze muzikale kerstgasten. We trappen af met Mr Pinkpop himself, oftewel Jan Smeets. Kerst of niet, de telefoon bij Buro Pinkpop staat roodgloeiend. “Iedereen wil voor het eind van het jaar nog alles gedaan krijgen”, zo legt hij uit. Voor 3VOOR12/Limburg maakt hij echter graag tijd vrij, om het te hebben over kerst en de jubileumeditie van Pinkpop.

Wat betekent kerst voor jou?
“Vlak voor de kerst is iedereen bezig met een eindejaarsrally”, vindt Jan Smeets. “Wij doen daar ook aan mee, hoor. Ik blijf doorwerken tot kerst, vooral administratieve dingen, die ik dan in alle rust kan afhandelen. Op Eerste Kerstdag ben ik uitgeput. De kerstdagen zelf breng ik door in familiaire kring, zo heb ik inmiddels vijf kleinkinderen, allemaal meisjes.” Als hartpatiënt moet Smeets wel een beetje rustig aan doen, zo ook tijdens het kerstdiner. “Het zijn vervelende tijden voor wat betreft de kilo‘s”, grapt Smeets, met zijn hand op z’n buik wijzend.

Wat is je favoriete kerstplaat?
In eerste instantie noemt Smeets “die van John Lennon”, verwijzend naar ‘Happy Xmas (War Is Over)’. “Maar de beste kerstplaat is natuurlijk… ‘Bakske Vol Met Stro’ van Urbanus”, aldus de manager van deze Vlaamse komiek. “De tekst en de compositie zijn geweldig. Dat was toen een enorme hit. Daar hebben we indertijd 200.000 singles van verkocht!”

Welk figuur uit de kerststal zou je het liefste willen zijn?
“Maria”, zegt Jan Smeets met enige aarzeling. “Want ik vraag me toch wel af hoe het is om onbevlekt zwanger te zijn.” Hij denkt dat het voor velen “de ultieme droom” is om eens in de schoenen te staan van de andere sekse. “Menige man wil gewoon wel eens een vrouw zijn”, zo concludeert hij.

Wat waren je hoogtepunten uit 2008?
“Foo Fighters op Pinkpop”, meldt Smeets vastberaden. “Ik had ze vorig jaar gezien in de 02 in Londen met een hele goede show en toen wilde ik de band graag op Pinkpop hebben. Dat is me gelukt.” Toch was het vooral het aantreden van Metallica dat tot veel discussie leidde. “Metallica heeft zijn geld opgebracht”, erkent Jan. “Door Metallica te boeken wist ik met zekerheid dat Pinkpop zou uitverkopen. In het verleden wilde ik geen enorme bedragen neerleggen voor artiesten, maar daar ben ik in 2005 mee het schip ingegaan. Dat was tegen mijn principes, maar in 2005 werd mijn ongelijk bewezen. Door hier vanaf te stappen heb ik voor komend jaar ook eindelijk Depeche Mode kunnen vastleggen, dat was in het verleden onmogelijk.” Een andere traditie waar Smeets dit jaar mee brak was de datum, want Pinkpop werd voor het eerst niet op Pinksteren gehouden. De komst van Metallica maakte dat goed. “Metallica heeft Pinkpop gered”, zo stelt Smeets.

Wat staat er rondom jou te gebeuren in 2009?
“Een hoop gedoe”, zucht Smeets, verwijzend naar het veertigjarig jubileum van Pinkpop. “Ik ben benieuwd waar ze nu mee aan komen, want mijn prijzenkast is al vol”, lacht hij. “Ik wil zelf niet terugkijken, Pinkpop moet altijd vooruit blijven kijken!” Toch weet Smeets al één jubileumactiviteit te benoemen; een fotoexpositie in het Limburg Museum. “En daar komt vast nog het één en ander bij, maar dat is onder voorbehoud.” Na positieve reacties op de eerste editie van Break Fest dit jaar, is Smeets enthousiast geworden om dit evenement nog meer cachet te geven. Hoe hij dat wilt doen laat hij zich nog niet ontvallen. “Maar misschien moet ik De Jeugd Van Tegenwoordig boeken”, bedenkt hij zich ter plekke. Ook is Smeets hoopvol over Pinkpop Classic. “Al wijk ik daar misschien ook wel een beetje af van het oorspronkelijke concept”, waarmee hij bedoelt dat hij niet per definitie enkel bands wil neerzetten die ooit op Pinkpop hebben gespeeld.

Maar wat iedereen zich natuurlijk afvraagt is; wat kunnen we verwachten van Pinkpop 2009? “Ik laat me hier niet uithoren”, zegt Smeets lachend, alvorens te vervallen in het ophouden van zijn gebruikelijke rookgordijn van stilzwijgen en speculaties ontwijken. De bands waarvan we zeker weten dat ze niet zullen komen zijn Radiohead, Coldplay, U2, Slipknot en AC/DC. “Maar”, verzekert Jan Smeets ons, “ik heb wel een band waarvan ik zeker weet dat ik daarmee Pinkpop uitverkoop. Als het goed is komt daarvan dadelijk via email de bevestiging binnen.” Verder haalt Smeets The Ting Tings aan en heeft hij het over “een grote harde band” die komt en Belgische bands waar hij naar eigen zeggen “erg van houdt”. Misschien dan dEUS, Triggerfinger of Milow op Pinkpop 2009? Jan hult zich vooralsnog in stilzwijgen. Hij legt uit hoe de keuze voor bands tot stand komt en zegt op Noorderslag nog een aantal bands te willen zien die mogelijk “interessant” zijn voor Pinkpop. 3VOOR12/Limburg blijft je in 2009 op de hoogte houden over Pinkpop, Pinkpop Classic én Breakfest.