12 Tracks of Xmas (1/3): Semi-klassiekers 12 Tracks of Xmas (1/3): Semi-klassiekers

De andere kersthits en –klassiekers

, Pierre Oitmann

12 Tracks of Xmas (1/3): Semi-klassiekers

De andere kersthits en –klassiekers

Pierre Oitmann ,

3VOOR12/Limburg gaat opzoek naar de leukste kerstliedjes die je niet of zelden op Sky Radio hoort. In deel één twaalf semi-klassiekers op gebied van kerstplaten. Liedjes die je wel kent, maar die nooit een hit zijn geweest of juist de vergeten kersthits. Van Marvin Gaye naar The Killers en van Billy Squier naar Soulwax.

De andere kersthits en –klassiekers

Ieder jaar hoor je wel weer de geijkte kerstliedjes op de radio: 'Do They Know It's Christmas', 'Last Christmas', 'All I Want For Christmas Is You', 'Driving Home For Christmas', 'Merry Xmas Everybody' en 'Lonely This Christmas'. Om nog maar te zwijgen over evergreens als 'White Christmas', 'The Christmas Song' en 'Rudolph, The Red-Nosed Reindeer'. 3VOOR12/Limburg ging opzoek naar leuke liedjes waarmee je de kerst kunt opluisteren en waar ook je (schoon)ouders zich geen bult aan kunnen vallen. In deel één van dit drieluik: De semi-klassiekers.

01. THE POGUES ft. KIRSTY MacCOLL - 'Fairytale Of New York' (1987)
Schitterend liedje van die eigenaardige Shane McGowan en sterzangeres Kirsty MacColl. Ten tijde dat 'Fairytale Of New York' uitkwam kon waarschijnlijk niemand vermoeden dat Shane Kirsty zou overleven. In Nederland is het liedje helaas lang niet zo beroemd als dat het bij de Britten en de Ieren is. Maar behoed u voor namaak! Er bestaat ook een versie van Ronan Keating, in duet met Maire Brennan van Clannad. Een zeer schaamteloze remake, waarbij de tekst "you cheap, lousy faggot" herschreven is.

02. WIZZARD - 'I Wish It Could Be Christmas Everyday' (1973)
Britse glamrockband onder leiding van Roy Wood. Deze leuke kerstsingle werd zonder twijfel als voorbeeld gebruikt toen The Darkness, exact dertig jaar later, diens kerstsingle 'Christmas Time (Don't Let The Bells End)' uitbracht. Inclusief kinderkoor: "Take it away, you lot!"

03. THE WAITRESSES - 'Christmas Wrapping' (1982)
Nog voordat 'Last Christmas' en 'Do They Know Know It's Christmas' hits waren, bracht de band The Waitresses deze kerstsingle uit. Al voor dat het op single uitkwam, verscheen het op de compilatie-LP 'A Christmas Record'. De band rond songschrijver Chris Butler en zangeres Patty Donahue bracht slechts twee albums uit: 'Wasn't Tomorrow Wonderful' (1982) en 'Bruiseology' (1983, geproduceerd door Hugh Padgham). Donahue overleed tien jaar geleden, op 9 december 1996, aan longkanker. Twee jaar later werd het nummer, met een lichtelijk aangepaste tekst, opnieuw opgenomen door Spice Girls, als B-kant van de single 'Goodbye'.

04. FAY LOVSKY - 'Christmas Was A Friend Of Mine' (1981)
Wellicht Nederlands eerste alternatieve kerstliedje, hoewel het tegenwoordig vooral op Sky Radio wordt gedraaid. Lovsky, die eigenlijk Fay Luyendijk heet, schreef het in opdracht voor de release van een kerstalbum met Nederlandse artiesten. Het nummer is tot op vandaag de dag haar meest bekende werk, op enige afstand gevolgd door 'Alle Liedjes Op De Radio'. Haar kerstsingle was zelfs een hit in Zwitserland!

05. DARLENE LOVE - 'All Alone At Christmas' (1992)
Een (ander) kerstliedje van Darlene Love, die eigenlijk vooral bekend is van de kerstnummers die ze opnam. In 1963 zette Love als eerste het door Phil Spector geschreven en geproduceerde nummer 'Christmas (Baby, Please Come Home)' op plaat. In 1987 deed ze dat opnieuw, maar dan als achtergrondzangeres bij U2. Voor de film 'Home Alone 2' nam ze het door (Little) Steven van Zandt geschreven nummer 'All Alone At Christmas' op. Zo'n beetje de gehele E Street Band van Bruce Springsteen doet hierop mee.

06. THE JACKSON 5 - 'Christmas Won't Be The Same This Year' (1970)
Erg bekend van de zingende broertjes zijn de kerstliedjes 'I Saw Mama Kissing Santa Claus' en 'Santa Claus Is Coming To Town', maar deze opname is dat vreemd genoeg niet. Het is, in tegenstelling tot die andere twee, wél een oorsponkelijk nummer uit de Motown-stal. Vooral het voor die tijd ontypische intro doet de plaat opvallen tussen de 'standards'.

07. BILLY SQUIER - 'Christmas Is The Time To Say 'I Love You'' (1981)
Één van de rockiconen van de jaren '80, hoewel hij lang niet zo veel hits had als veel van zijn collega-rockzangers. Het vrolijke 'Christmas Is The Time To Say 'I Love You' is dan ook niet echt heel bekend. Exact twintig jaar later werd het op plaat gezet door SR-71 voor 'A Very Special Christmas 5'.

08. MARVIN GAYE - 'I Want To Come Home For Christmas' (1970)
Een door Gaye geschreven kerstliedje. Opvallend is dat de originele kerstliedjes van het Motown-label, zoals deze, lang niet zo bekend en populair zijn als de standaardkerstliedjes die Motown-artiesten opnamen. Getuige dit exemplaar is dat erg jammer!

09. THE CAPITOLS - 'Cool Jerk' (Christmas Mix) (1992)
Het nummer stamt eigenlijk al uit 1966, maar deze nieuwe mix verscheen in 1992. Het staat op de soundtrack van 'Home Alone 2' en het is te vinden op de cd-maxi van 'All Alone At Christmas' van Darlene Love. De oorspronkelijke versie van 'Cool Jerk' werd vervolgens weer gebruikt voor de soundtrack van een andere film: 'Calendar Girl', met Jason Priestley ('Beverly Hills 90210', 'Teen Angel') in de hoofdrol.

10. SOULWAX - 'Last Christmas' (1998)
In 1998 verscheen de promosingle 'Soulwaxmas'. Hierop slechts één track, namelijk een amuserende coverversie van 'Last Christmas'. Het succes van het origineel van Wham! werd, mede doordat het geen commerciële release was, bij lange na niet geëvenaard.

11. BRUCE SPRINGSTEEN - 'Santa Claus Is Comin' To Town' (Live) (1981)
De leukste uitvoering van de door Gillespie en Coots geschreven kerstklassieker. Deze opname van The Boss dateert uit 1975, maar verscheen pas in 1981 op plaat, op het kerstalbum 'In Harmony 2'. Precies tien jaar na die bewuste live-uitvoering uit december 1975, verscheen de opname opnieuw. Toen, in 1985, als b-kant van 'My Hometown', de laatste single van het album 'Born In The USA'. Mooiste moment is wanneer Clarence Clemmons de Kerstman nadoet en Bruce het lachen maar nauwelijks kan onderdrukken.

12. THE KILLERS ft. TONY HALLIDAY - 'A Great Big Sled' (2006)
Een nieuw liedje van één van de leukste Anglofiele Amerikaanse bands in de afgelopen jaren. The Killers wordt hier bijgestaan door Tony Hallyday, de ex-zangeres van de Britse electropopband Curve. Alleen verkrijgbaar via iTunes.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg