The Slackers rude & reckless in Ernesto's

Twee dagen feest bij Ernesto's

Bart Notermans, ,

Dat de Ska scène in Sittard duidelijk leeft is wel te zien aan het kleine Mexicaans eetcafé Ernesto's op de markt in Sittard. Veel internationale (vooral ska) bands hebben hier op het podium gestaan. Grotere namen zijn Jaya The Cat, The Pietasters, Fifty Foot Combo en The Slackers... Laatsgenoemde gaven op 17 en 18 april twee shows in dit Sittardse Eetcafé.

Twee dagen feest bij Ernesto's

Dinsdagavond, het is erg rustig op de markt in Sittard, maar achterdoor is er een duidelijk basritme te horen. DJ Jan Van Montfort (Music Machine) draait in Ernesto's vanavond de eerste plaatjes voordat The Slackers om tien uur hun tweede show geven. De band speelde er namelijk ook al op de avond ervoor!

Eetcafé Ernesto's is tot op de nok toe gevuld als The Slackers het kleine podium beklimmen. Dat is niet gek natuurlijk, want het is niet de eerste keer dat de New Yorkse reggae/ska band hier speelt. In 1999 namen ze er zelfs een live album op; 'Live At Ernesto's' en in 2003 deden ze dat nog eens over in samenwerking met Music Machine Sittard en een aantal gastmuzikanten; 'The Slackers and Friends - Upsetting Ernesto's'.

Vanavond zijn er geen gastmuzikanten bij en er staan zelfs maar zes mensen op het podium. Q-Max 4:20, een van de twee vocalisten in de band is na hun tour door Japan uit de band gestapt. Trombonist Glen Pine nam deze zang voor zijn rekening.

Het nieuwere werk werd vooral in de eerste helft van hun set gespeeld. Het is duidelijk te horen dat The Slackers weer terug zijn na een wat rustigere periode. Nummers als 'Propaganda' en 'Sauron' van hun nieuwe album Peculiar, deden het erg goed. Saxofonist David Hillyard gaf aan deze twee dagen twee verschillende sets te spelen. Dit lijkt mij echter sterk want in de tweede helft lieten The Slackers ook veel oud werk horen. Met nummers als 'Have The Time', 'Married Girl' en 'Sooner or Later'. Deze konden de dag ervoor echt niet gemist worden!

Je kon duidelijk zien dat deze heren uit New York er zin in hadden. Heel Ernesto's danste en joelde met elk nummer mee, de condens droop van de ramen. Zelfs het podium was te klein waardoor trombonist Glen Pine en saxofonist Dave Hillyard de bar als podium gingen gebruiken, geweldig om te zien!

Victor Ruggiero, zanger en muzikaal brein achter The Slackers, gaf tegen het eind van de show nog een toegift. Speciaal voor de Deense fans die de weg naar Ernesto's hadden gevonden nam Victor zelf de gitaar in handen voor het nummer 'Alone Again'. Dit was blijkbaar een emotioneel moment voor enkele trouwe fans, waarvan sommige het niet droog hielden.

Na nog een aantal verzoekjes en een royaal dankwoord van Rino Vincken, liep na twee uur en drie kwartier de show ten einde. Wederom weer een legendarische Ernesto's show waarover in het buitenland zeker nog veel gepraat zal worden. Veel nieuwe mensen zullen de volgende keer dan ook de weg naar Ernesto's weten te vinden.

Gezien: 18 april 2006 - Ernesto's, Sittard
Tekst: Bart Notermans