Sinds 2014 bestaat de fusiegemeente Alphen aan den Rijn ook uit Boskoop en Rijnwoude. Om dit te vieren, nodigt het Alphense Poppodium MAX bands uit de hele gemeente uit om te komen spelen bij het Minifestival Thuiswedstrijd. Phaedra was er voor ons op 5 oktober bij, toen daar een diverse programmering stond met Neptune, Bacon Biscuit, Cool Six Brass Collective, De Bent, Tiny Big Bang en Drive.

Neptune

De eerste band van de avond is Neptune. De jonge dames en heren van deze groep spelen covers van klassieke nummers als Jump, Eye Of The Tiger, Highway to Hell en Valerie. 

Wat nu nog ontbreekt, is de podiumervaring. Je merkt dat ze de nummers kennen, maar soms nog een beetje onzeker overkomen waardoor er soms wat foutjes ontstaan. Niet nodig! Blijven oefenen, optreden, wat zelfverzekerder worden, dan verwacht ik dat de regio vaker van ze gaat horen.

Bacon Biscuit

De driekoppige punkrockband vond twee jaar geleden hun oorsprong in Aalsmeer en heeft onlangs hun eerste EP ‘Delete All Cookies’ uitgebracht.

Het drietal maakt afwisseling tussen Engels en Nederlandstalige nummers. Tussen de covers van o.a. Blink-182, spelen ze nummers van hun EP. De teksten bevatten referenties naar de huidige samenleving en hun kijk hierop, andere nummers luisteren weg als het werk van bands als Blink-182 en Green Day.

De twee vocalen versterken elkaar door het af te wisselen tussen tweestemmig en eigen solo’s, wat erg fijn werkt. Er is duidelijk gekeken bij wie het nummer het beste zou passen. Samen met de energieke instrumentale brengt het het optreden naar de juiste hoogte.

Cool Six Brass Collective

Dit jaar bestaat dit collectief vijf jaar en dat hebben ze eerder al mogen vieren op het hoofdpodium van het Zomerspektakel aan het Meer. Vanavond sluiten ze hun seizoen af in de MAX.

Het repertoire gaat alle kanten op, van een Lady Gaga-medley tot The Jackson 5 en nog veel meer. Al swingend beginnen ze hun set en houden deze energie tot het einde vol. Elk nummer dat ze spelen weten ze een feestelijke draai aan te geven, maar het origineel blijft herkenbaar. 

Dat ze al vijf jaar samenspelen is te merken. Iedereen krijgt z’n eigen moment om de spotlight te pakken en krijgt daar genoeg ruimte voor, maar vormen toch een eenheid. Daarnaast is de interactie tussen de bandleden, maar ook met het publiek, ontzettend fijn om naar te kijken. Ze weten het publiek mee te nemen zonder een woord te hebben gesproken, wat een mooie kracht is. Kortom, een mooi feest.

De Bent

Begonnen als schoolband. Dat wil zeggen: docenten van school! Deze groep docenten besloten samen De Bent te vormen en speelde vooral veel meezingers als 'Stil In Mij' en 'One' van U2. Stil zijn en staan was hierdoor eigenlijk niet mogelijk. 

Leuk om te zien dat de zaal een stuk voller is geworden en jong of oud niet uitmaakt, iedereen zingt en danst mee.

Tiny Big Bang

Zo klein is deze groep niet, want het bestaat uit acht leden. Ze openen met een instrumentaal stuk, waarna de zangeres het stokje overneemt en ons meeneemt in de wereld van soul en jazz. Met covers van o.a. New Cool Collective en zelfs disco hits als ‘Stayin' Alive’ van The Bee Gees in een jazzy jasje veranderen Ting Big Bang de MAX in een jazz lounge.

Drive

Drive mocht de Thuiswedstrijd avond afsluiten. Dit deden ze met helaas weinig publiek, wat voornamelijk door het late tijdstip kwam. Het publiek dat er wél was, ging wel uit hun plaat. 

Het is aan hun stage-presence goed op te merken dat deze groep ruime ervaring heeft. Drive brengt originele rocknummers, een ijzersterke rauwe stem en strakke instrumentale muziek. Halverwege de set werd de rookmachine aangezet, wat zorgde voor net iets meer beleving van het gitaargeluid.