Dat The Beatles na meer dan een halve eeuw hun relevantie nog niet verloren zijn, is geen geheim. Ook in Nederland zijn er nog zat artiesten die hun liefde voor The Beatles op de mouw spelden, zoals The Kik en Bertolf, en tributeband The Analogues staat dit najaar nota bene drie keer in de Ziggo Dome. Aan het lijstje artiesten die hun mosterd bij de Fab Four halen, mogen we nu ook het Zwammerdamse JK Collective toevoegen, die met het in september verschenen album ‘Ring Road’ een liefdevolle ode aan de popmuziek van weleer brengt.

Jan Knetsch (de JK van het collectief) gaat al wat langer mee in de muziek, maar nadat hij in 2022 tijdens een reis door de Verenigde Staten The Beatles in een wegrestaurant langs Route 66 hoorde, werd hij geïnspireerd om eindelijk zijn eigen magnum opus te maken. Met hulp van zijn broer Marco en vaste muzikale partner Patrick Schouten schreven ze in de periode daarop de twaalf nummers die ‘Ring Road’ vormen. Aangevuld door drummer Jan Arie van der Graaf en gitarist Dicky van Biezen dook het quintet de studio in, waar het met een flink arsenaal aan vintage instrumenten deze hartstikke professioneel klinkende plaat opnam. Vanaf het eerste nummer ‘Ring Road Theme’ is duidelijk dat de mannen kosten nog moeite gespaard hebben: strijkers, dwarsfluiten, trompetjes, rijke zangharmonieën - zelfs een harp -, komen samen tot een mooi uitgedacht geheel.

Wie zichzelf zo duidelijk profileert als een door The Beatles geïnspireerde act neemt natuurlijk het risico om vergeleken te worden met de grootste popact uit de muziekgeschiedenis, en daar kom je zelden ongeschonden van af. Want in hoeverre klinkt ‘Ring Road’ nu echt als The Beatles? Het trompetje in het openingsnummer is een duidelijke knipoog naar ‘Penny Lane’, en de slidegitaar op ‘To Be Loved’ komt rechtstreeks uit het George Harrison-speelboek, maar waar op een Beatles album het speelse kabaal van ‘Helter Skelter’ naast de tedere pracht van ‘Long, Long, Long’ kon bestaan, is Ring Road een wat uniformer geheel. Het gros van het album bestaat uit mid-tempo nummers gedragen door piano en akoestische gitaar, waardoor de muziek meer op de volwassen heartland rock van Tom Petty lijkt dan dat het de jeugdige popgenialiteit van onze Liverpoolse vrienden benadert. Niet dat dat erg is, maar de beste nummers zijn wel degene waar JK Collective afwijkt van deze sound, zoals op ‘Roses in the Vale’, waar Jans zang enkel begeleid wordt door een mooi strijkersarrangement (à la ‘Eleanor Rigby’, inderdaad) en het akoestische slotnummer ‘My Song of the Day’, dat wat onverwachte harmonische wendingen neemt die John Lennon ook had kunnen verzinnen.

'Ring Road' is duidelijk een album gemaakt door een aantal fanatieke muziekliefhebbers die buitengewoon veel aandacht in dit project hebben gestoken. Fans van verzorgde en zachtaardige poprock met een jaren zestig en zeventig sound, en ja, ook fans van The Beatles, zullen zichzelf een plezier doen door 'Ring Road' een keer aan te zetten, en daar mag het JK Collective best trots op zijn.

Ring Road is beschikbaar op cd en op alle grote streamingdiensten