Het was al aan het begin duidelijk dat de Leidse muzikant Pieter de Mast met zijn trio vooral nieuwe stukken ging brengen in de Qbus. Het Trio Pieter de Mast met Pieter de Mast, Sebastiaan van Delft en Modar Salama speelde op 21 april bij Hot House Jazz in de Qbus.

Pieter de Mast is een 'multiblazer' die sopraansax en (alt) dwarsfluit speelt. Met Sebastiaan van Delft stichtte hij het ensemble Windstreken, dat veel muziekgenres verbindt. Sebastiaan is afgestudeerd als klassiek kerkorganist en bespeelt het harmonium. Het derde triolid ten slotte, Modar Salama, studeerde klassieke en oriëntaalse percussie in Damascus. Na zijn verhuizing naar Amsterdam speelde hij onder meer bij het Amsterdams Andalusisch Orkest. Kan het nog gevarieerder? 

Het trio klonk vooral subtiel en intiem, met de ingetogen lyriek van De Mast, de ritmische accenten van Salama en de grooves van Van Delft. De drie muzikanten waren voortdurend muzikaal 'in gesprek' en lieten het publiek meeluisteren en meetellen: "Het heeft nog geen titel, maar het is in 17/8-ste," was één van de aankondigingen. 

Van oriëntaalse muziek via Bach naar de funk-jazz van Johnny Guitar Watson en Eddie Harris in het stuk "Johnny & Eddie". In de toegift "The young ones" kreeg het publiek nog een mooi stukje call & respons tussen dwarsfluit en Fender piano te horen.

Een beeldverslag: 21 april in de Qbus het Trio Pieter de Mast met: Pieter de Mast sopraansax & (alt)dwarsfluit, Sebastiaan van Delft piano, Fender piano, harmonium, Modar Salama percussie.