"Een muzikale ontdekkingsreis door het Stationsgebied". Dat is wat de organisator, architectenplatform RAP, ons beloofde en alles wat we wisten vooraf. Spannend!

Bij de circulaire eventlocatie The Field op het groene hoekje van de Stationsweg werden we op vrijdag 14 oktober 2022 welkom geheten door wethouder Ashley North, die vertelde over het project om het stationsgebied van Leiden duurzaam en leefbaar te maken, en hoe cultuur – en daarbij natuurlijk muziek - het verbindend element is. De reisleidsters Ms. Pink, Ms. Red en Ms. Yellow van het Rijnlands Architectuur Platform namen ons mee door het stationsgebied zoals we dat niet eerder beleefd hadden.

Voor de ingang van Leiden Centraal werden we verrast door stationsgangers, of waren het toch dansers van Dance Company The Kitchen? Voortgestuwd door samples van stationsgeluiden vloeiden dansers, reizigers en omstanders in elkaar over tot een grote ruimtelijke bewegingsstroom.

De duistere kelder van het oude belastingkantoor op Stationsplein 107 vormde het podium voor De Nachtelijke Escapades. Groovier than ever verzorgden zij daar een waar feestje, met als verhit hoogtepunt het nieuwe liedje 'Hitsig als ik brak ben'.

Als een sirene uit de Griekse mythologische lokte de Leidse Claudio Benito ons met de akoestische klanken van zijn Spaanse flamencogitaar het voormalige militaire gevangeniscomplex van het Pesthuis in.  Ademloos van malaguena tot bulería!

In de Pathologie, waar geneeskundestudenten vroeger in snijzalen bezig waren, werden we opgewacht door Pepijn Smit van het stadsgezelschap PS Theater. PS maakt voorstellingen met verhalen over de stad en haar inwoners. Wij werden getrakteerd op een voorproefje van hun nieuwe muzikale voorstelling ‘nachtwacht.fm’, met actrice Rian Gerritsen en muzikant Rian Evers op gitaar.

Terug in The Field konden we op het vinyl van Plaatjes Vullen Gaatjes de nacht voldansen.