De Wibar was zaterdag het toneel voor de vierde voorronde van de Nobel Award 2022. Met een muur van containerdeuren achter zich stonden vijf acts klaar om zich te bewijzen voor een plek in de finale en halve finale. Van rock tot hiphop en van een vol podium tot drietallen, de bands gaven hun alles om die felbegeerde plekken te bemachtigen.

Op het industrieterrein van Leiden, om de hoek bij de Milieustraat en Het Warenhuis, bevindt zich de Wibar. De plek is vrij nieuw, maar zodra je binnen stapt kan je niet anders dan denken dat het er al eeuwen zit. Onder een zee van lichtbuizen staat het publiek met nieuwsgierigheid te wachten op de vierde voorronde van de Nobel Award. hushed hands, Karvel, Ylisia, Kiiro en Dr. Uggs staan vandaag tegenover elkaar om door te gaan naar de (halve) finale en krijgen allemaal een half uur om hun kunsten te laten zien.

hushed hands

Allereerst is de band hushed hands aan de beurt. De enthousiaste rockband uit Utrecht heeft er zin in en zet met een actieve sfeer goed de toon voor de avond. Van experimentele blazers tot sensuele slow jazz, hushed hands laat horen wat ze in huis hebben. Wanneer de drummer opeens de plek inneemt van een dirigent om zijn band te leiden, volgt een ‘Wall of sound’ die steeds meer uit de hand loopt, wat ook te zien is aan het gezicht van de drummer wanneer deze zich naar het publiek keert. Het nummer ‘Magic!’ maakt een knallend einde aan hun set en zet goed de toon voor de rest van de avond.

Karvel

Na een vol podium bij hushed hands is Karvel aan de beurt. Dit hardrock-trio is terug van weggeweest met een nieuwe bassist. De diepe, dwalende stem van de frontman worden begeleid door zijn zelfgebouwde gitaar, harde drums en zware bas. In het licht van de Wibar leek het haast of hij met maar drie snaren speelde, maar met rustige coupletten en ruige refreinen liet Karvel zien dat ze wel degelijk het hele fretbord tot hun beschikking hadden. Ze sloten hun set af met ‘A beautiful mistake’, een nummer dat walsend met koude gitaren begint maar opbouwt naar een climax vol emotie.

Ylisia

Met de symfonische rockband Ylisia komen we op de helft van de avond en de Wibar loopt steeds voller. En niet alleen de Wibar loopt vol, ook het podium is weer druk bezet met deze vijfkoppige band. Ze spelen met een nieuwe formatie, maar de band tussen de bandleden voelt alsof ze al jaren samen spelen. Ylisia neemt de zaal mee in een betoverende set: de gitarist gaat los met riffs en solo’s, de bassist wisselt tussen zijn basgitaar en een zwart-witte contrabas en hoewel de drummer verstopt zit achter de bandleden, is haar ritme onmisbaar. De lichttechnicus had het ook naar zijn zin, want vanaf het derde nummer volgt ook een lichtshow die past bij de sfeer die Ylisia neerzet. De mee-springer ‘Tell me’ is het slotnummer en maakt een krachtig einde aan de set.

Kiiro

Het optreden van Kiiro betekent het einde van de rock voor de avond en begin van de hiphop. Deze rappers uit Rotterdam nemen het publiek mee in energieke en diepgaande nummers. Rap over het tegen de feiten aanlopen en de realiteit die je in je gezicht slaat werden begeleid door beats van DJ 4am. De connectie tussen Kiiro, zijn mederapper en het publiek is goed te merken. Ook voor de rapper zelf, die tussen het nummer door het publiek aanspreekt. Hij sluit af met: “Hier doe ik het voor”.

Dr. Uggs

Last but not least is Dr. Uggs aan de beurt, een parodiërende hiphop act uit de Sleutelstad. Het begin van de set is moeilijk te missen, want de dokter wordt door vier man naar binnen getild terwijl hij door een megafoon “We maken deel uit van slavengedrag” scandeert. Het pak dat hij draagt wordt al snel ontdaan en de rest van de set doet hij in zijn hemd, met passend de naam op de borst. Uggs-dragend zingt hij samen met medezanger Giel Borsboom en de DJ over vakanties naar Ameland en de dropdrank Salmari, waarbij een bidon met de alcoholische drank het publiek trakteert op een shotje. Dr. Uggs houdt het publiek vast tot het laatste nummer, waarna ze ‘Onderweg’ zijn naar de prijsuitreiking.

Uitslag en (halve) finale

Met de laatste set nog vers in het geheugen en veel publieksparticipatie is het geen verrassing dat Dr. Uggs de stem van het volk heeft verworven. Hiermee zijn zij door naar de halve finale. De jury gaf haar stem aan Kiiro, die door is naar de finale in Gebr. de Nobel. De jury was goed te spreken over de stijl van Kiiro, die de aanmoedigende woorden uitspraken: “Deze shit is groter dan hiphop.”

Rien ne va plus! Alle halve finalisten en finalisten zijn daarmee bekend. Op zaterdag 10 december zien we de volgende acts terug in de halve finale: Baaf, STAPLERS, Chasing Hills en Dr. Uggs. Om 20:00 gaan dan de deuren van Resistor open, om 20:30 begint de eerste act. Publiek en jury beslissen welke van deze vier doorgaat naar de grande finale.

Die finale is op zondag 18 december. Gebr. de Nobel wordt dan het verhitte strijdtoneel tussen My Thoughts Exactly, Heath, SKINC, Kiiro en de winnaar van de halve finale. Let op: de tijden zijn anders dan tijdens de voorrondes! De zaal gaat om 19:30 open en om 20:00 speelt de eerste artiest. Kom dus op tijd en mis niks! Hier zal de winnaar van de Nobel Award gekroond worden met een groot prijzenpakket, waaronder spelen op Werfpop 2023. Een klein prijsonderdeel is ons interview met de winnaars, dat in december zal verschijnen.