De Wibar kleurt groen, geel en rood op kerstavond bij DUB71

Het eerste evenement van de Leidse organisatie DUB71, met als thuisbasis de Wibar in de Willem Barentzstraat, is een feit. Een avond waar liefhebbers van reggae, dub en roots zich naar hartenlust kunnen uitleven. Leiden wordt vertegenwoordigd door Ischa Nowa en Crucial Warrior Sound. Zij delen de stage met Loddy Culture uit Amsterdam en Food Bass Shelter uit Den Haag.

Een goed geluidsysteem is vanzelfsprekend een belangrijke factor op een feest, maar binnen de reggae- en dubcultuur wordt dit tot een ware kunst verheven. De kern van reggae en Jamaicaanse muziekcultuur wordt gevormd door de geluidsinstallatie en rond de 50s bestond zo’n installatie vaak uit een draaitafel, een versterker en een paar luidsprekers. In de 21ste eeuw zijn de producties steeds uitgebreider geworden.

Zo ook op deze kerstavond, waar de mannen van Food Bass Shelter hun reusachtige soundsystem meenamen. Aan beide kanten van de zaal staan gigantische 18” speaker stacks, die een geluid produceren dat al ver voor het betreden van de Wibar te horen is. De bas is zo diep dat hij recht door je heen gaat en je er jezelf constant in verliest. Het laat zelfs het bier in je bekertje trillen. Samen met de kraakheldere hoge tonen toont dit de ware kracht van deze installatie, een van de redenen waarom de hele avond niemand heeft stilgestaan.

Het podium dat zich normaal achterin de zaal bevindt is naar voren gehaald waardoor de ruimte kleiner en knusser voelt. De twee speaker stacks aan beide kanten zorgen voor een prachtige muur van geluid. Als bezoeker is het haast onmogelijk de verleiding te weerstaan om ertussen te staan, je ogen te sluiten en te doen wat het beste voelt, begeleid door de muziek.

De Leidse Ischa Nowa mag de avond aftrappen. De platenzaakeigenaar, rapper en beatmaker laat het publiek kennismaken met zijn diverse selectie sounds. Terwijl de zaal steeds voller loopt, maakt het publiek kennis met de Amsterdamse Loddy Culture.

De selector wisselt downtempo nummers af met meer uptempo sounds en de twee deejays (in andere genres zou je de term MCs kunnen gebruiken) sluiten al improviserend hun flow en teksten hier naadloos op aan. Wanneer het laatste singeltje is gedraaid, is de beurt aan Food Bass Shelter.

De mannen van dit Haagse collectief weten keer op keer een nieuw bijzonder geluid uit hun zelfgemaakte soundsystem te blasten, ook hier weer verschillende tempo’s met afwisselende hypnotiserende flows van de DJ. Maar uiteindelijk wordt het altijd weer teruggebracht naar die vertrouwde dub bassline. Met rewinds en hard cuts wordt het publiek constant vermaakt.

Op de CDJ’s mag Crucial Warrior Sound de goed opgewarmde zaal afsluiten. Het publiek begint steeds uitbundiger te dansen en het tempo wordt versneld. De DJ haakt er op in en blijft op hoge snelheid flows afvuren. Na een laatste kerstlied is het gedaan, en zit de avond erop. Een avond die velen voorlopig niet zullen vergeten

Voor iedereen die na zijn kerstavondverplichtingen zin had om te dansen, viben en te genieten van de diverse dub, reggae en roots sounds was deze avond een must. Met talentvolle selectors en DJ’s, een waanzinnige geluidsinstallatie en een ongeëvenaarde sfeer was dit eerste evenement van DUB71 een schot in de roos en kan er nu al reikhalzend uitgekeken worden naar de volgende editie.

Foto's: Marieke Mamarazzi, dank aan de Wibar en DUB71 voor de foto's.