Barhangen, voetjes van de vloer of haar wapperen. Hoe ga jij deze week Muziekstad Leiden beleven?
De redactie van 3voor12 leiden geeft je een aantal tips.

Leidse Blues- en Jazzweek

De Leidse Blues- en Jazzweek is de geestelijke opvolger van de Leidse Jazzweek, die decennia lang door wijlen Dick Wansink werd georganiseerd. Sinds 2014 heeft Colin van Gestel-Messiaen, eigenaar van Jazzcafé De Twee Spieghels, het concept nieuw leven ingeblazen, met als steevast hoogtepunt de kroegentocht op de woensdag. Maar er is de hele week jazz te beleven in het centrum van Leiden.

Maandag: 20:00u Openingsconcert Hooglandse Kerk met Martijn van Iterson Trio en Ntjam Rosie, en optredens in diverse cafés
Dinsdag: v.a. 20:30u Optredens in diverse cafés, met o.a. The Cliff Notes
Woensdag: 20:00u Kroegentocht
Donderdag: v.a. 18:30u Optredens in diverse cafés, met o.a. Bas Paardekoper en Wouter Hoek
Vrijdag: v.a. 18:00u Optredens in diverse cafés, met o.a. Wouter Kiers
Zaterdag: v.a. 16:00u Optredens in diverse cafés, met o.a. Licks & Brains
Zondag: v.a. 13:00u Optredens in diverse cafés, met o.a. Mississippi Riders

Meer info

Heyn Linger @ Galerie Café Leidse Lente

De Leidse gitarist Heyn Linger is in vele genres thuis. En in welk genre hij ook speelt, zijn soulvolle, groovende, in blues gedrenkte stijl is onmiskenbaar eigen. Met Jimi Hendrix als voornaamste invloed ligt het voor de hand dat in zijn muziek de nadruk vooral op het gitaarspel ligt, maar dat neemt niet weg dat zowel in covers als in het eigen werk de song altijd centraal blijft staan.

Meer info

Doomsday Celebration @ Gebr. de Nobel

Volahn, Blue Hummingbird On The Left, Arizmenda en Dolorvotre zijn onderdeel van de Black Twilight Circle, een collectief aan black metal bands uit Californië. De Zuid-Amerikaanse invloeden zijn zowel in de muziek als lyrics te herkennen, en deze avond veranderen ze de Nobel in een plek vol duistere rituelen. Afgoderij heeft nog nooit zo strak geklonken!

Meer info

Bad to the Bone + Rosie @ Gebr. de Nobel

Bad to the Bone zijn ouwe rotten in het vak van rock ’n’ roll, maar ze blijven doorevolueren. Van de r&b-trekjes van hun eerste plaat gaan ze door naar rock met een scherper randje op hun tweede album. Na een afscheidstournee en reünie belanden ze in 2017 bij hun vierde album, 'Thirteen', wat het summum is van de ontwikkelingen die ze hebben doorgemaakt. Het resultaat is iets om live mee te maken, want deze rauwe rock moet je niet alleen horen maar ook voelen.

Als voorprogramma warmen de Haagse hardrockers Rosie de zaal op.

Meer info

LY Foulidus + Nimbus 3000 @ Vrijplaats Leiden

LY Foulidis speelt minimal electro en ambient. Nimbus 3000 maakt lo-fi synthpop, disco en noise. Muziek die lekker ontdaan is van alle frutsels, maar waarbij het enige verwijderde kledingstuk aan het eind van een hete avond dansen je vest is. Deze twee dj's zorgen voor een gevarieerde en chille avond, dus ideaal om het weekend in te relaxen.

Meer info
 

IpsYlite @ De Ontsporing Leiden

De organisatie van het ipsYlon festival zet ook dit jaar weer een gratis interactief evenement neer waarbij muziek en kleinkunst samenkomen. Eenieder die het lef heeft een instrument of de microfoon te pakken wordt uitgenodigd mee te doen. Er liggen instrumenten en attributen klaar, maar schroom vooral niet om je eigen materiaal mee te nemen. De avond begint met een eetcafé. Als afsluiter wordt de muziekdocumentaire 'Last Days at the Fillmore (1972) vertoond.

Meer info
 

Sofar Sounds Leiden

Sofar staat voor Sounds From A Room en is een wereldwijde formule die garant staat voor een intiem concert. De locatie is altijd in iemands huis, maar welke, dat wordt op een geheimzinnige manier aan je doorgespeeld. De act is vaak ook een verrassing. Laat je vandaag meeslepen in het mysterie van Sofar!

Meer info