3voor12 Groningen

Noorderzon en ESNS na positief advies ook komende vier jaar onderdeel van Culturele Basisinfrastructuur (BIS)

Noordstaat krijgt geen geld meer toegekend vanuit het Fonds van Cultuurparticipatie

Afgelopen woensdag is bekend geworden dat de Raad voor Cultuur heeft geadviseerd om onder andere Noorderzon en ESNS (Eurosonic Noorderslag) wederom op te nemen in de culturele basisinfrastructuur (BIS). Dit betekent dat deze festivals, als de minister het advies overneemt, voor de jaren 2025-2028  kunnen blijven rekenen op verdere structurele subsidie vanuit het Rijk. 

De Raad voor Cultuur, het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media, heeft voor wat betreft ESNS heel duidelijk de cruciale rol onderstreept die het festival heeft in het wereldwijd op de kaart zetten van nieuw Nederlands en Europees muziektalent. 

Ook over Noorderzon is de Raad zeer te spreken, als festival en wat het de afgelopen jaren, ondanks de coronapandemie, heeft gerealiseerd. Daarnaast is de Raad ook zeer positief over de plannen voor de komende jaren.

Er was echter ook slecht subsidienieuws. Talent-ontwikkelorganisatie Noordstaat vist, ondanks een positieve beoordeling, achter het net en zal vanaf volgend jaar geen geld meer kunnen ontvangen vanuit het Fonds van Cultuurparticipatie. Dit fonds van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stimuleert het meedoen aan cultuur. De commissies van het Fonds hebben niet elk mooi initiatief kunnen belonen, er was in totaliteit meer subsidie aangevraagd dan het budget toeliet.  

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12