Plantsoensessies #3: Spilt Milk

'We zijn gewoon een poëziecoverband'

Matthijs Sorgdrager ,

Tijdens het Noorderzon Performing Arts Festival werken 3voor12Groningen en Noorderzon samen. Er worden drie kleine, intieme sessies op bijzondere plekken in het Noorderplantsoen georganiseerd. De derde sessie die we opnamen is met Spilt Milk. Deze band uit Amsterdam nam vorig jaar een 10 inch plaat op, getiteld: Carnet De Voyage. Op Noorderzon presenteert de band deze plaat. Op 22 augustus in de container van Lepel Concerts, Owsum en Vera en op 23 augustus bij Literaturia.

"Ik heb de halve plaat eigenlijk geschreven terwijl ik in de trein van Groningen naar Amsterdam zat." Marc van der Holst, gitarist van de de band, lacht. Op Noorderzon presenteert Spilt Milk de nieuwe plaat, getiteld, Carnet De Voyage. De plaat is een verzameling gedichten van de Amerikaanse dichter Wallace Stevens, op muziek gezet door van der Holst. "Ik liep de hele tijd van mijn zitplaats naar de wc om stukken in te zingen op mijn voicemail."

Carnet De Voyage wordt uitgebracht op wit vinyl en is de opvolger van het debuut: The Spilt Milk & Brenda dat in 2008 uitkwam op cassettebandje. Voor de nieuwe plaat werkt de band samen met Subbacultcha!, een platform voor creatievelingen. Brenda: "En we mogen nog een tweede maken. Waarschijnlijk ook op vinyl." De derde plaat gaat Funeral Blues heten en komt dit jaar nog uit.  

De muziek van Spilt Milk is moeilijk te omschrijven. Typerend aan de sound van de band is de invloed van The Velvet Underground. De band gebruikt lange, gedragen gitaarpartijen zoals die bijvoorbeeld te horen zijn in Venus in Furs: een nummer van hun New Yorkse voorgangers. Marc erkent deze vergelijking. "De Muziek van The Velvet Underground werd vaak artrock genoemd. Dan zijn wij artfolk." Gevraagd naar de teksten die altijd afkomstig zijn van Angelsaksische dichters zegt Brenda: "We zijn gewoon een poëziecoverband". Marc: "Er zijn genoeg kutbands. Wij hebben in ieder geval goede teksten".
 
De band heeft geen last van drukke tourschema's. Brenda: "We treden af en toe op bij galeries, op het Crossing Borders Festival, vooral de wat 'arts' dingen eigenlijk". Rouwig zijn de twee hier niet om. Beiden zijn ook in andere formaties actief in de muziek. Brenda als zangeres bij verschillende projecten en Marc als drummer bij Hospital Bombers. Brenda: "We vinden het super leuk zoals het is".