Nek-aan-nekrace bij halve finale van de POPgroningen Talent Awards

Hollow Men en Franky Age door naar de finale

Tekst: Esmée Foto's: Jan Lenting ,

Donderdagavond vond de eerste halve finale van de POPgroningen Talent Award plaats. Traditiegetrouw worden de twee halve finales in de bovenzaal van Simplon gehouden, waar de bands aan het publiek en de jury hun performances laten zien. Elke deelnemer heeft dertig minuten de tijd om te laten zien wat hij in huis heeft. Vanavond strijden Lars Koehoorn, Vera’s Charm, Hollow Men en Franky Age tegen elkaar om die felbegeerde finaleplek te bemachtigen. Slechts twee van hen kunnen door naar de finale in Vera.

Lars Koehoorn

Hoewel hij pas achttien jaar oud is, heeft Lars Koehoorn toch al wat hoogtepuntjes bereikt in zijn prille muziekcarrière. Zo was zijn single Home aanleiding tot airplay op onder andere Radio 2 en 5, en belandde hij in de live-studio van Radio 538. Daarbij is de jonge muzikant ook al eens buiten de grenzen gestapt en trad hij op in Londen tijdens het StreetFest. Vanavond heeft Lars Koehoorn niet de gunstigste plek op de timetable: de singer-songwriter uit Winschoten zal met zijn stem en zijn gitaar de avond moeten openen. Het is meteen duidelijk dat het qua vocalen allemaal wel snor zit, en ook op zijn gitaarspel valt weinig aan te merken. De nummers zijn aanstekelijk, maar lijken het publiek jammer genoeg niet te raken. Het is een mooi optreden en toch lukt het Koehoorn niet goed om zijn verhaal over te brengen. Of dit nu ligt aan het feit dat hij de opener is van de avond is of niet, hij zal moeten werken aan zijn entertainmentgehalte.

Vera's Charm

De indierockband Vera's Charm zou graag het pareltje van Vera willen worden. Een avond als deze zou daarom een uitstekende kans zijn om de ladder wat verder op te klimmen. De band omschrijft zichzelf als "een energiek trio dat aanstekelijke, eigenzinnige liedjes maakt met een rauw randje." Het rauwe randje van frontman Sander Koning’s stem is zeker aanwezig, maar misschien iets té. Zijn stemgebruik doet hem klinken als man die dertig jaar ouder is. Dat de band en de nummers potentie hebben is glashelder, maar de heren zijn er nog niet. Af en toe wordt de zang overstemd door de drums waardoor het ietwat rommelig overkomt. Middenin een nummer is de band plots een tableau vivant. Het trekt de aandacht van het publiek, maar als het nog langer had geduurd, was het wat ongemakkelijk gaan voelen. Al met al is Vera’s Charm een goede halve finalist die heeft laten zien wat het in huis heeft. De band heeft het publiek overtuigd van zijn kunnen, maar er zijn verbeterpuntjes.

Hollow Men

Het is krap als alle vijf bandleden van Hollow Men op het podium staan. Het is duidelijk dat de rockband al enig podiumervaring heeft en de heren zijn niet bang om het publiek aan te spreken. Ze hebben de aandacht van de zaal te pakken en het relaxte stemgeluid van gitarist en zanger Joris Mellema komt de sfeer ten goede. Halverwege wordt er in het publiek (wat de band zelf de "Zee van Mozes" noemt) een akoestisch nummer gespeeld, een leuke toevoeging aan het optreden. De bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld en ook de samenzang klinkt prachtig. De vergelijking met Coldplay die de presentator maakt zou eerder een vergelijking met Snow Patrol moeten zijn, maar misschien moeten we de band helemaal niet willen vergelijken met iets of iemand en Hollow Men gewoon nemen voor wat het is. De set wordt afgesloten met een potje gitaargeweld om de dertig minuten speeltijd af te ronden. De zang is goed, de nummers zijn goed, maar het optreden is misschien net íets te gelikt, net íets teveel binnen de lijntjes.

Franky Age

Franky Age (ook wel Frank Hospers genoemd) is niet geheel onbekend met de POPgroningen Talent Award. Twee jaar geleden won hij met The Blind Roofers de finale van 2014. Dit jaar staat hij er als zichzelf, met een band als begeleiding. De catchy popnummers doen denken aan de zomer waar iedereen op dit moment zo erg naar verlangt. Het swingt, het boeit en het klopt. De dansbare nummers vloeien een voor een in elkaar over, totdat de dertig minuten bijna voorbij zijn. Franky Age eindigt voordat de klok op 00:00 staat. Er had best nog een of ander leuk solootje in gemogen, maar wellicht achtte Franky Age kwaliteit boven kwantiteit. Het publiek heeft zich in elk geval vermaakt.

Uitslag

In de beruchte POPgroningen Talent Award-jury zitten dit jaar Peter Dijkstra (Podium Asteriks), Christiaan Moorman (Popronde) en Rutger Smit (diverse festivals en manager van Vikings in Tibet). Ze bespreken eerst Lars Koehoorn. De jury vindt de nummers pakkende composities die blijven hangen, en geeft het advies om buiten de lijntjes te durven kleuren. Over Vera’s Charm wordt gezegd dat de samenzang zorgt voor een extra dimensie. En hoewel de jury erg blij is met de in de Groninger scene niet veel voorkomende grungesound, geven de heren Koning het advies om op zijn stem te passen. De jury is erg enthousiast over de Zee van Mozes en de sterke nummers van Hollow Men. Ook de samenzang wordt gecomplimenteerd, maar de jury geeft de tip mee dit te doseren zodat het geen trucje wordt. “Houd het eigen, dan kunnen jullie een gigantisch publiek gaan bereiken.” Als laatste geeft de jury zijn opmerkingen over Franky Age: sterke composities, maar matig het catchy karakter.

Het is tijd voor het eindoordeel. Praktisch in koor maakt de jury bekend dat Hollow Men en Franky Age de grote winnaars van de avond zijn en door mogen naar de finale op 22 april in Vera.

Wie de andere twee finalisten worden, wordt volgende week donderdag bekend tijdens de tweede halve finale in Simplon.