#ESNS16 Noise Soup 'n Knowledge: Do It Together is helemaal van deze tijd

Kennis en muziek onder het genot van een kopje soep

Tekst: Charlotte Akerboom Foto's: Jan Lenting ,

Ook dit jaar zorgt de aanwezigheid van Eurosonic Noorderslag in de stad voor diverse evenementen in de randprogrammering. 3voor12 groningen is aanwezig bij een event waar het niet alleen om de muziek draait: Noise Soup ‘n Knowledge in galerie SIGN.

Dit is de vierde editie van het evenement, dat wordt georganiseerd door studenten van de Academie voor Popcultuur uit Leeuwarden. Luc Leloup, een van de organisatoren, vertelt dat er veel is veranderd ten opzichte van de versie van vorig jaar. Zo is er meer verscheidenheid in de muziekprogrammering. ‘Met de muziek proberen we in te springen op de verschillende tijdstippen van de dag’, aldus Leloup. Achtereenvolgens staan experimentele soundscapes, hiphop, powerpop en een dj op het programma. Er zijn twee sprekers benaderd die iets te vertellen hebben over het thema ‘Do It Together’, omdat dit volgens de organisatoren goed past bij de manier van werken in de huidige popcultuur. Ook worden er dit jaar meer clips en films vertoond, om te laten zien op welke uiteenlopende manieren vormgevers en muzikanten samenwerken.

Het Do It Together-principe komt dit jaar helaas niet terug in het onderdeel wat dit evenement uniek maakt ten opzichte van andere randprogrammering: de soep. Waar vorig jaar de sprekers samen met de toehoorders een soep maakten tijdens hun lezing, is er dit jaar voor gekozen om de soep vooraf te laten maken door een Colombiaanse dame (Lina), zodat die alleen nog opgewarmd hoeft te worden. Dit heeft niets te maken met het gebrek aan kooktalent van de sprekers, maar met het idee dat er zonder tafels meer interactie komt tussen de bezoekers.

In de kelder van de galerie kan men aan het begin van de middag experimenteren met het creëren van geluid door middel van licht. Mediakunstenaar Mark Buitenwerf is verantwoordelijk voor deze geluidsinstallatie genaamd ‘Licht Ritmiek’. In het duister hangen drie kastjes. Door fietslampjes dichterbij en verder weg van de kastjes te houden, worden verschillende ritmes gecreëerd. De donkere kelder en de gillende geluiden maken de sfeer beklemmend en boeiend tegelijk.

Na deze fascinerende ervaring volgt de eerste spreker: Pernilla Ellens. Zij houdt een lezing over de samenwerking tussen kunstenaars en muzikanten. Haar verhaal betreft voornamelijk voorbeelden van  platenlabels die zijn opgericht door kunstenaars als uitbreiding van hun visuele kunst en ze vertelt en toont hoe op die manier buiten de gebaande platenlabel-paden kan worden gewandeld.

Vervolgens is er de mogelijkheid om een aantal filmpjes te bekijken in een zaaltje. In ditzelfde zaaltje staat Zomaar Radio. Zomaar Radio zendt het hele evenement live uit. Het online radiostation is opgericht door een docente van de popacademie. Tijdens Eurosonic Noorderslag staat zij vier dagen lang op verschillende evenementen, om zo het eenjarig bestaan van het radiostation te vieren.

Dan is het tijd voor de eerste muzikale act: We All Think We’re Mephisto. De geïmproviseerde soundscapes zouden volgens de organisator perfect bij het tijdstip van de dag moeten passen. De moeilijk toegankelijke ‘noise’ en nummers zonder einde laat mensen echter in verwarring. ‘Dit is toch nog de soundcheck?’. Ach ja, kunst is ook kunst als het verwart, zullen we maar zeggen.

De soep is inmiddels warm en de galerie al aardig vol gelopen. Lina's soep, met aardappel, prei, ui verse kruiden en een gepocheerd ei, valt in de smaak bij de bezoekers. Vervolgens staat rapper Haas op het programma. Het plezier spat van zijn optreden af. De muzikanten van zijn live band zijn al even vrolijk. Het enthousiasme is aanstekelijk en de galerie kijkt tevreden bewegend toe.

Direct daarna volgt een lezing van Marko de Pender. oprichter van Stichting Bassculture Amsterdam. Hij spreekt over de kracht van Do It Together bij creatieve producties. Volgens De Pender moet men niet in hokjes denken en is de meerwaarde van samenwerken op die manier dat er niet voor de hand liggende combinaties ontstaan met verrassende resultaten. ‘Mensen zouden moeten nadenken over hoe zij omgaan met hun netwerk, op zo'n wijze dat iedereen er wat aan heeft’. En met deze wijze les keert 3voor12 groningen huiswaarts, terwijl het feestje in SIGN nog even doorgaat.

Kissing Jane

Kissing Jane