#ESNS16 Tiny Art Shark Attack

Vera biedt gevarieerd programma op de donderdagmiddag

Tekst: Yorick Altena Foto's: Jan Lenting ,

Op woensdag 13 en donderdag 14 januari slaan Tiny Room Records, Sharksomeness Bookings en Vera ArtDivision de handen ineen om in Vera een programma vol kunst op poten te zetten. Op het menu staat een kijkje in de keuken van de welbekende ArtDivision, terwijl de twee eerdergenoemde partners de muzikale optredens verzorgen. Genoeg om van te genieten dus. 3voor12 groningen nam een kijkje op de donderdag en brengt verslag uit.

Bij binnenkomst in Vera stap je meteen de voorkamer binnen, die voor de gelegenheid is omgebouwd tot een soort atelier. Drie ontwerpers zijn hier druk in de weer met het produceren van een aantal piekfijne zeefdrukwerken, zo kenmerkend voor het poppodium. Voor de echte liefhebber zijn er ook een aantal werken te koop. Ondertussen laat Lost Bear van zich horen in de kelder. De band heeft een periode van verandering achter de rug, maar lijkt erg goed te draaien. De eigenzinnige nummers luisteren lekker weg en vormen een mooie opwarmer voor wat nog komen gaat.

Na een korte pauze is het tijd voor iets heel anders: LGHTNNG. In het halfuurtje dat het trio gegeven is, doet het wat je van haar mag verwachten: LGHTNNG neemt het publiek dertig jaar mee terug in de tijd. Uiterst dansbare beats, typische klanken uit de synthesizer: alles aan de muziek ademt de jaren '80. Het mag dan niet altijd helemaal zuiver klinken, de stemming bij het publiek zit er goed in. Als traktatie krijgt het publiek een gloednieuw nummer van de band voorgeschoteld, maar ook hier doet de band niks onverwachts.

Bart de Kroon, oftewel Homemade Empire, mag vervolgens aantreden in de voorkamer. Gewapend met slechts een gitaar probeert hij een handvol luisteraars voor zich te winnen met muziek die uitstekend past in een intieme setting. Laat het nou juist die setting zijn die ontbreekt. Gerommel met de drukpers, een bus die voorbijraast, mensen die in- en uitlopen... Al deze factoren verstoren de benodigde intimiteit. Als This Leo Sunrise beneden begint met soundchecken is dat blijkbaar de spreekwoordelijke druppel voor de singer-songwriter, want na pakweg een kwartier houdt hij het voor gezien.

This Leo Sunrise blijkt het hoogtepunt van de middag. De groep uit Utrecht combineert zware, onheilspellende ritmes met lichtvoetige viool. Dit samenspel zorgt voor onverwachte, maar erg prettige wendingen. Zanger Jacco van Elst groet halverwege de set zijn Utrechtse vrienden in het publiek en krijgt hierop respons in de vorm van een luide boer. Aan sfeer dus geen gebrek. Op sommige momenten speelt This Leo Sunrise snoeihard, even later is het zo stil dat je de kruk van drummer Chris Müller kunt horen kraken. De afwisseling zorgt voor een aangenaam en uitgebalanceerd optreden. Kortom: deze formatie uit het midden van het land staat als een huis.

The Daydream Fit mag vanmiddag de afsluiting verzorgen en doet dit in stijl. De noisepunk uit Enschede vliegt je om de oren, en zorgt ervoor dat je bijna letterlijk de kelder uitgeblazen wordt. De teksten zijn misschien niet altijd de vrolijkste, maar de muziek is strak.

Als hun laatste noot geklonken heeft, zit het programma erop. Of je nu houdt van luisterliedjes, dansbare muziek of een hoop kabaal: Tiny Art Shark Attack bood voor ieder wat wils.