The Sensational Second Cousins zorgen voor ontspannen opening van het undergroundjaar

"Beste concert van het jaar!"

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Harold Zijp ,

Zaterdag 2 januari 2016, het eerste kelderbarconcert van het jaar. Attent van de programmeur om er een familiaire nieuwjaarsborrel van te maken. De gastheren zijn The Sensational Second Cousins. Het jaar begint lekker.

Minder is meer

In de kelder staan de achterneven Henri Sulmann en Jerk Heijnen klaar om het jaar met een kickstart te beginnen. Sulmann, die kennen we wel. Met het kwartet The Miracle Men en trio De Keefmen zette hij hoogstpersoonlijk Klazienaveen op de kaart als rock-‘n-rollhoofdstad van Drenthe. Garagebeat van het ongepolijste soort, met een aantal gave platen en singles als proeven van bekwaamheid. Minder is meer, moet Sulmann gedacht hebben, want The Sensational Second Cousins zijn een duo. Het is een kwestie van tijd eer Sulmann in zijn eentje het spotlicht zal opzoeken. 

Snaaks

De beat is verdwenen, The Sensational Second Cousins gaan verder terug in de tijd. Het is rock-‘n-roll uit de jaren vijftig wat de klok slaat. Sun Records, Fox Records, dat werk. Nummers van een minuut of twee over hartzeer, hunkering en onbeantwoorde liefde. Zaken die ertoe doen dus en uiterst kernachtig verpakt. Met een snik in de stem bespaart Sulmann zich de poespas en komt in elk nummer meteen ter zake. Deze Drentse directheid wordt tussen de nummers door afgewisseld met snaakse een-tweetjes van de veengrondfamilie. Humorvol is het zeker, ontspannen zelfs, al komt de meest gevatte opmerking vanuit het publiek: "Beste concert van het jaar!" Af en toe neigen de gebbetjes naar vrijblijvendheid, maar de muziek brengt alles naar zijn plek. Sulmann zet snerende solo’s neer, passend bij de smart die hem ten deel is gevallen. Heijnen slaat alle gaten dicht op zijn in elkaar gefröbelde kit. Staand is dat nog een hele tour, maar de rap van de tongriem gesneden drummer doet het ogenschijnlijk moeiteloos.

Lekker

Om kort te gaan: de kelderdwellers, en dat zijn er vanavond nogal wat, worden getrakteerd op een portie primaire rock-‘n-roll. Uptempo en licht te verteren. Uitstekend te verhapstukken, zo vlak na de feestdagen. Een lekker begin van het undergroundjaar 2016.