#ESNS16 Grunnsonic organiseert hiphop in &ZO

Lokale hiphoppers worden erg enthousiast ontvangen door publiek

Tekst: Madelon Fransen Foto's: Jan Lenting ,

Dat er tijdens Grunnsonic voor mensen met diverse muzieksmaken iets te zien is, bewijst &ZO vrijdag. De hele vrijdagavond hosten Mulu en Jasper Staal hier een indrukwekkend programma met namen uit de Groningse hiphopwereld. Nieuwe en oude artiesten maken het publiek aan het dansen en creëeren een feestelijke avond.

Het optreden van RUM&SKUNK, de eerste band die 3voor12 groningen bezoekt, is helaas ingekort door tijdgebrek. Het is nog niet echt druk in de nachtclub, maar de groep krijgt telkens een overdonderend applaus op het moment dat een nummer is afgelopen. RUM&SKUNK presenteert energieke en stevige beats, uitgevoerd door twee rappers en één producer. Zoals de mannen eerder hebben aangegeven, houden zij van het maken van “vette muziek. Niet van dat slappe. Meer een beetje beuken enzo”, iets dat het publiek zeker kan waarderen als we het geluidsniveau in de zaal mogen geloven.  Op 13 januari, precies op tijd voor Eurosonic Noorderslag, heeft RUM&SKUNK een titelloze EP uitgebracht met daarop het nummer De Wil Om Dit Te Doen, dat hieronder te beluisteren is.

Hierna is het tijd voor het optreden van producer Jeftuz. Hij omschrijft zijn muziekstijl, een mix tussen R&B, soul en hiphop, als “BabyMakingMusic” en waarschuwt van te voren dat hij muziek zal draaien “waar je spontaan baby’s van gaat maken, dus wees voorbereid.” Hier is in de &ZO geen sprake van, maar het is wel duidelijk dat het publiek ook de beats van Jeftuz goed kan waarderen. De producer krijgt, net als RUM&SKUNK, veel applaus en slaagt erin de mensen op de dansvloer ook daadwerkelijk te laten dansen.

Roelie Vuitton verschijnt daarna met zijn nieuwe liveband op het podium. Dit is het tweede optreden waarin de band hem bijstaat; hun eerste optreden samen vond eerder op de dag plaats bij de Jongens van Hemmes. Ze passen met moeite allemaal tegelijkertijd op het kleine podium in de &ZO. Bij het optreden is het goed te merken dat er meerdere fans aanwezig zijn. Veel mensen blijken de nummers namelijk al te kennen en zingen mee. De muziek, die op sommige vlakken meer dan de andere optredens richting pop en wat minder richting hiphop gaat, valt niet bij iedereen in het publiek even goed in de smaak. De dansvloer wordt wat rustiger, waarna er een iets kleinere, maar wel enthousiaste groep overblijft.

De korte optredens wisselen elkaar in rap tempo af en het estafettestokje wordt doorgegeven aan Chubeats, die vanavond in de &ZO zijn eerste liveoptreden ooit geeft. Hij is sinds 2015 bezig met het opzetten van soloproducties, na eerder alleen te hebben geproduceerd voor anderen. Samen met Mulu, één van de hosts van de avond, die tijdens dit optreden het publiek opzweept met behulp van de microfoon, maakt Chubeats de dansvloer weer vol. Het plezier dat het publiek aan dit optreden beleeft laat zien dat het een geslaagd debuut is.

Het is aan Cazz Major om de avond af te sluiten. Hij speelt vanavond zijn solodebuut, maar is al wel bekend bij veel mensen in het publiek, dat hem met veel geluid op het podium verwelkomt. De hiphop en R&B die hij speelt is melodieus en toegankelijk. Mensen op de voorste rijen springen mee op de maat en er zwaait zelfs iemand met een ouderwetse aansteker. Cazz Major is blij dat hij veel bekende gezichten op de dansvloer ziet en bedankt mensen voor hun positieve reactie op zijn muziek. “Als ik dit had geweten, had ik misschien wel twee uur gespeeld”, grapt hij tussen de nummers door. Hij slaagt erin mensen hun handen in de lucht te laten doen als hij hierom vraagt en maakt een waar feest van zijn eerste optreden. De manier waarop Cazz Major het contact aangaat met zijn publiek en een uitbundige sfeer creëert in de zaal is verrassend goed, vooral omdat hij dit zo gemakkelijk en effectief voor elkaar speelt tijdens zijn solodebuut.

De vrijdagavond in de &ZO is zeer geslaagd. De nieuwe artiesten zijn zeer positief ontvangen, terwijl de namen die al meer gevestigd waren hebben kunnen laten zien dat ook zij de nachtclub aan het dansen krijgen. Ook volgend jaar zal een avond lokale hiphop dus goed passen in de Grunnsonic-programmering.